• Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου
  • 12:56

Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Ομολογία» ήττας και από τον Κατρούγκαλο! «Δεν τα καταφέραμε, μνημόνιο υπογράψαμε και εμείς»

«Ομολογία» ήττας και από τον Κατρούγκαλο! «Δεν τα καταφέραμε, μνημόνιο υπογράψαμε και εμείς»

Σε παραδοχή αποτυχίας προέβη και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο iefimerida.gr και στον Ιάσονα Πιπίνη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η αλήθεια είναι ότι δεν τα καταφέραμε. Μνημόνιο υπογράψαμε και εμείς».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε υπουργέ θέλω να σας ρωτήσω για αυτό που πάρα πολλοί άνθρωποι συζητούν τις τελευταίες 3 μέρες. Χιλιάδες συνταξιούχοι είδαν την επικουρική τους «ψαλιδισμένη». Έπεται και συνέχεια;
Όπως έχουμε πει καμία κύρια σύνταξη δεν μειώνεται. Είχαμε όμως προαναγγείλει ότι θα υπολογιστούν ξανά οι επικουρικές συντάξεις, οι δικαιούχοι των οποίων είχαν άθροισμα επικουρικής και κύριας πάνω από 1.300 ευρώ μικτά. Έγινε ο πρώτος επανυπολογισμός κυρίως για το Δημόσιο και για ορισμένα άλλα Ταμεία τον Αύγουστο. Τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ. Τα στοιχεία δείχνουν αυτό που είχαμε πει από την αρχή, δηλαδή λιγότερο από το 20% των δικαιούχων των επικουρικών έχουν αναπροσαρμογή, υπάρχει μια μεσοσταθμική μείωση σε αυτό το 20%, της τάξης του 10% και υπάρχουν και λίγοι άνθρωποι –γιατί δεν πρόκειται για οριζόντια μείωση- που θα δουν αυξήσεις μερικών ευρώ.

Γράφτηκε στον Τύπο ότι καταγράφεται βουτιά στα έσοδα τον Ιούλιο, μια υστέρηση εσόδων περίπου μισό δις ευρώ, κάτι το οποίο είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσει τον λεγόμενο «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις. Πληροφορίες όμως που δημοσίευσε το ΑΠΕ αναφέρουν ότι δεν υπάρχει υστέρηση. Τι συμβαίνει πραγματικά;
Φαίνεται να υπάρχει μια σχετική υστέρηση τον τελευταίο μήνα, η οποία όμως εξουδετερώνεται από τα σχετικά υπέρτερα, από τα υπολογισμένα, έσοδα του πρώτου επταμήνου. Γενικά δηλαδή η κατάσταση για το πρώτο επτάμηνο είναι πάνω από τις προβλέψεις.

Τι μεγέθους είναι αυτή η υστέρηση;
Νομίζω η διαπίστωση είναι ότι έχουμε υπέρβαση κατά 200 εκατομμύρια του προϋπολογισμένου στόχου των εσόδων.
Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί κόφτης για φέτος, διότι η υποχρέωση μας είναι εξαιρετικά χαμηλή, 0,5% του ΑΕΠ. Θυμίζω πέρυσι με πολύ δυσμενέστερες οικονομικές συνθήκες και capital control είχαμε πλεόνασμα 0,7%. Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται ποτέ να μειωθούν μισθοί και συντάξεις.

Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» από τον επόμενο χρόνο; Και σε τι έκταση θα μπορούσε να γίνει αυτό;
Η μορφή ενεργοποίησης αυτού του διορθωτή είναι όταν έχουν ανακοινωθεί τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Αυτό γίνεται την άνοιξη. Δηλαδή του χρόνου τον Απρίλιο θα ξέρουμε την κατάσταση. Όπως είπα δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το πλεόνασμα φέτος και ξαναλέω, πανηγυρικά, όσο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση μειώσεις μισθών δεν πρόκειται να γίνουν και όσες αναπροσαρμογές στις συντάξεις έχουν γίνει. Από εδώ και πέρα αυξήσεις να περιμένουν και όχι μειώσεις στις συντάξεις.

Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση. Θα καταφέρετε να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις;
Για πρώτη φορά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά δεν αμυνόμαστε απλώς σε αυτά που ζητούν οι δανειστές, γιατί κακά τα ψέματα, το ΔΝΤ ζητά συνεχώς την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Για πρώτη φορά εμείς θετικά και επιθετικά ζητούμε να γυρίσουμε πίσω στην κοινωνική Ευρώπη. Επομένως, ναι, είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το ότι θα πετύχουμε τον βασικό μας στόχο, που είναι η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γιατί και το κοινωνικό μέτωπο στην Ελλάδα είναι ενωμένο και οι εργοδότες ζητούν την επιστροφή της συζήτησης για τον ελάχιστο μισθό στο πλαίσιο της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και τα μηνύματα από την Ευρώπη είναι θετικά. Βεβαίως υπάρχει ένας ακραίος παίκτης σε αυτή την διαπραγμάτευση, το ΔΝΤ, νομίζω όμως ότι στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο έχουμε μια συγκεκριμένη θέση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Στον συνδικαλιστικό νόμο αναμένονται αλλαγές; Θα υπάρξουν περιορισμοί στους συνδικαλιστές για την κήρυξη μιας απεργίας;
Και οι εργοδοτικές οργανώσεις και από ό,τι πληροφορούμαι και η Επιτροπή Ειδικών, θεωρούν ότι ο συνδικαλιστικός νόμος στο επίπεδο της απεργίας είναι στο επίπεδο του μέσου ευρωπαϊκού όρου και δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή. Υπάρχουν ζητήματα εκδημοκρατισμού, του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτό όμως αφορά το ίδιο. Μπορούμε να επέμβουμε διορθωτικά στο συνδικαλιστικό νόμο για ορισμένες κακές πρακτικές, θεωρώ όμως ότι εκείνο το οποίο δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να θιγεί είναι το δικαίωμα στην απεργία γιατί είναι το ιερό δικαίωμα των εργαζομένων και το τελευταίο μέσο που έχουν για να αμυνθούν σε μια εξαιρετικά κακή κατάσταση στον κόσμο της εργασίας. Εργασιακή ζούγκλα έχουμε στην αγορά.

Μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί στη λήψη κήρυξης μιας απεργίας;
Δεν έχει τεθεί από τους εργοδότες, δεν έχει τεθεί από την Επιτροπή Ανεξάρτητων Ειδικών, δεν βλέπω για ποιο λόγο να έχουμε κάποια αλλαγή.

Ενδεχομένως να υπάρξουν άλλες αλλαγές; Για παράδειγμα μείωση της συνδικαλιστικής άδειας; Ή επίσης η δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστών για σοβαρούς λόγους;
Εξορθολογισμός στον τομέα των συνδικαλιστικών αδειών πρέπει να γίνει νομίζω. Ακόμη και η θέση των συνδικάτων είναι φιλική προς αυτό.
Οι συνδικαλιστές πρέπει να προστατεύονται. Από την άλλη πλευρά, ένας συνδικαλιστής που διαπράττει ένα αξιόποινο αδίκημα, ούτε σήμερα προστατεύεται. Εφ’ όσον παραμένει η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών, ξαναλέω δεν είναι θέμα μόνο του ελληνικού νόμου, έχουμε διεθνείς συμβάσεις εργασίας, έχουμε την διαδεδομένη ευρωπαϊκή πρακτική, απλώς αν υπάρχουν παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, αυτές είναι στην κατεύθυνση εξορθολογισμού και κυρίως διόρθωσης κακών πρακτικών.

Κυκλοφορούν στο διαδίκτυο βίντεο με παλαιότερες δηλώσεις σας, στις οποίες λέγατε ότι δεν πρόκειται να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, κάτι που τελικά έγινε.
Ποτέ. Πάντοτε έλεγα ότι δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη, πάντοτε έλεγα ότι δεν θα γίνει καμία οριζόντια μείωση και καμία οριζόντια μείωση δεν έγινε.

Δεν είχατε πει για τις επικουρικές ότι δεν θα μειωθούν;
Για τις επικουρικές συντάξεις έλεγα πάντα αυτό που λέω τώρα. Ότι θα μειωθεί το 20% των επικουρικών συντάξεων που αντιστοιχεί στο 10% των συνταξιούχων. Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, έχουμε περίπου 2.660.000 συνταξιούχους και θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις σε περίπου 200 χιλιάδες από αυτούς. Στην πραγματικότητα είναι μικρότερο από το 10%.

Έχετε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν τίθεται θέμα να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα. Επιμένετε σε αυτό;
Όχι απλώς δεν τίθεται θέμα 13ου και 14ου μισθού, αλλά είναι και από τα λίγα θέματα που δεν έχει θέσει το ΔΝΤ. Θεώρησα και επαναλαμβάνω την άποψη μου, ότι το θέμα έχει δημιουργηθεί από αυτούς που θέλουν μέσω μιας συστηματικής παραπληροφόρησης να διαιωνίσουν αυτό το κλίμα αβεβαιότητας στο οποίο έθεσε τέρμα η πρώτη αξιολόγηση. Δεν θεωρώ καλόπιστη αυτή την πηγή παραπληροφόρησης, την θεωρώ κομμάτι ενός επικοινωνιακού πολέμου που γίνεται εναντίον μας από συστημικά μέσα.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων θα υπάρξει κάποια αλλαγή; Να αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων;
Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων περιμένουμε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Εννοείται ότι σε κάθε απόφαση δικαστηρίου θα συμμορφωθούμε. Από εκεί και πέρα δεν θεωρούμε ότι ο υφιστάμενος νόμος υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Κύριε υπουργέ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με βάση τις υποσχέσεις για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του 13 και 14ου μισθού στο δημόσιο. Αυτές οι υποσχέσεις δεν υλοποιήθηκαν. Νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη από τους ανθρώπους που σας ψήφισαν επειδή πίστευαν ότι αυτές οι υποσχέσεις θα υλοποιούνταν;
Να σας θυμίσω ότι μιλάτε για τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ιανουαρίου του 2015. Τον Σεπτέμβριο του 2015 είχαμε ξανά εκλογές. Αυτές οι εξαγγελίες ήταν σωστές. Ακριβώς γιατί ήθελαν να αναστρέψουν την πολιτική λιτότητας και εφαρμοσμένου νεοφιλελευθερισμού των προηγούμενων μνημονίων.
Προσπαθήσαμε στη διαπραγμάτευση μέχρι τον Ιούλιο να πετύχουμε αυτή την αλλαγή πλεύσης. Είναι αλήθεια ότι δεν τα καταφέραμε. Μνημόνιο υπογράψαμε και εμείς στο πλαίσιο του αναγκαστικού συμβιβασμού του Ιουλίου. Αν και πρόκειται για μνημόνιο πολύ ηπιότερο από τα προηγούμενα. Ακριβώς επειδή αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτόν τον συμβιβασμό, για αυτό απευθυνθήκαμε στο εκλογικό σώμα. Για να μας κρίνει σε όλη μας την πορεία, στην διαπραγμάτευση και ανάλογα με αυτά που υπογράψαμε. Ο ελληνικός λαός μας έδωσε ξανά την εμπιστοσύνη του.
Αυτό που κάνουμε εμείς από εδώ και πέρα είναι: Τις νεοφιλελεύθερες αιχμές που περιέχει το μνημόνιο να τις εξουδετερώνουμε με αντίθετες πολιτικές δικής μας στόχευσης. Παράδειγμα είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που ναι μεν δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε δυο πολύ κακά πράγματα, την κατάργηση του ΕΚΑΣ (ψηφισμένη και από τη Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ και από το ΠΟΤΑΜΙ τον Ιούλιο) και την περικοπή των δαπανών κατά 1%. Αλλά αυτά τα κακά νεοφιλελεύθερα μέτρα τα ενσωματώσαμε και τα εξουδετερώσαμε σε μια σφαιρικότερη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με τις αξίες της Αριστεράς, κοινωνική αλληλεγγύη και ισότητα.

Και τον Σεπτέμβριο όμως, υπήρχαν άνθρωποι που πίστευαν ότι θα υλοποιήσετε τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Για εκείνους τους ανθρώπους δεν νιώθετε την ανάγκη να ζητήσετε συγνώμη;
Οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους. Αυτό λέει η Αριστερά. Η Αριστερά δεν λέει να αναθέτουν σε εργολάβους και σε μεσάζοντες. Εμείς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε ό,τι θα έκανε μια κυβέρνηση της Αριστεράς σε πολύ δύσκολες συνθήκες και νομίζω υπάρχει κατανόηση από τον κόσμο. Δεν έχουμε δει να ευοδώνονται οι προσπάθειες της Ν.Δ. να καλλιεργήσει κλίμα «κατσαρόλας», σαν εκείνο που είδαμε εναντίον της κυβέρνησης του Αλιέντε στη Χιλή. Έχουμε δείξει στον ελληνικό λαό ότι προσπαθούμε να μοιράσουμε πιο δίκαια τα βάρη από ό,τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Από εδώ και πέρα όμως, με την ανάπτυξη, θα αρχίσουμε να μοιράζουμε και τα οφέλη, και έτσι νομίζω θα κριθούμε στο τέλος της 4ετίας.

Βλέπετε την πιθανότητα να στηθούν κάλπες μέχρι το τέλος του χρόνου, είτε για εκλογές είτε για δημοψήφισμα; 
Εκλογές ζητάει μόνο ο κ. Μητσοτάκης γιατί ξέρει ότι δεν πρόκειται να γίνουν. Αυτό που καταφέραμε ήταν να κλείσουμε μια αξιολόγηση που η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορούσε να κλείσει για έναν χρόνο. Είναι σημαντικό για την ελληνική οικονομία. Όσοι μιλούν για εκλογές ουσιαστικά απευθύνονται στο εσωτερικό τους ακροατήριο.

Κάλπες για δημοψήφισμα;
Να ρωτάμε το λαό για σοβαρά πολιτικά θέματα είναι κάτι συνδεδεμένο με την κουλτούρα της Αριστεράς και όσοι φοβούνται τα δημοψηφίσματα, ουσιαστικά φοβούνται την κρίση του λαού.

Πηγή: iefimerida.gr

Send this to a friend