Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Οι καλλιτέχνες που τραγούδησαν τον ύμνο της χούντας!

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ώρα αποφάσεων και ανακοινώσεων: Ο «οδικός χάρτης» για την άρση των περιορισμών και το σχέδιο «αποσυμπίεσης»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις οριστικές αποφάσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό κι ενώ τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν ν’ αποτυπώνουν την ισχυρότατη πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δείτε επίσης

Δερμιτζάκης: Με αυτό το lockdown θα έχουμε 5.000 κρούσματα σε έναν μήνα- Να ανοίξουν όλα σε εξωτερικούς χώρους

Οι ειδικοί συνεδριάζουν σήμερα προκειμένου να σταθμίσουν αυτά τα δεδομένα και να προχωρήσουν στις εισηγήσεις τους, αλλά δεδομένη είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της κόπωσης που αναγνωρίζει στον πληθυσμό και την ανάγκη για αποσυμπίεση, οπότε αναζητείται η χρυσή τομή.

Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι θα υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει μόνο τη σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά ένα συνολικό οδικό χάρτη που αφορά την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη διενέργεια μαζικών τεστ. Ο απώτερος στόχος άλλωστε είναι το καλοκαίρι να έχουμε επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην πολυπόθητη κανονικότητα, καθώς η πορεία του τουρισμού θα κρίνει και τη συνολική πορεία της οικονομίας, η οποία έχει φτάσει στα όριά της μετά από σχεδόν 14 μήνες που η αγορά υπολειτουργεί εν μέσω πανδημίας.

Σε πρώτη προτεραιότητα σε ό, τι αφορά στην άρση των περιορισμών είναι η ευθυγράμμιση των κανόνων για την απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα. Έτσι, η κυκλοφορία θ’ απαγορεύεται πλέον από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και όχι από τις 7 το απόγευμα. Παράλληλα, αναμένεται ν’ αρθεί ο περιορισμός της μετακίνησης με τον κωδικό 6 άνευ αυτοκινήτου ή εντός του ορίου των δύο χιλιομέτρων. Όλα δείχνουν επίσης ότι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα ξεκινήσει από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και θ’ ακολουθήσουν από την επόμενη εβδομάδα τα εμπορικά καταστήματα με τη μέθοδο του click away και click in shop (σ.σ.: με ραντεβού), ενώ η εστίαση θα λειτουργήσει ξανά σε εξωτερικούς χώρους λίγο πριν από το Πάσχα – εντός δηλαδή του Απριλίου. Στόχος είναι να επαναλειτουργήσουν στις αρχές Απριλίου διά ζώσης και τα σχολεία.

Από εκεί και πέρα, η στρατηγική των μαζικών τεστ περιλαμβάνει όχι μόνο ελέγχους σε εργασιακούς χώρους, σχολεία, εργοστάσια κτλ., αλλά και τη διάθεση στο γενικό πληθυσμό κατά τα πρότυπα της Αυστρίας και της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στόχος είναι ο ημερήσιος αριθμός των τεστ ν’ ανέλθει ακόμη και στις 150.000 προκειμένου να υπάρχει καθαρή εικόνα για το ιικό φορτίο και κυρίως μεγαλύτερη πρόληψη, ιδίως σε περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων. Την ίδια στιγμή, οι εμβολιασμοί θα επιταχυνθούν λόγω της αναμενόμενης αύξησης των παραδόσεων και ήδη από σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για όσους έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση του υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν περαιτέρω με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson, με αποτέλεσμα ο αρχικός σχεδιασμός για επίτευξη ανοσίας στο 60-70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι να φαντάζει πλέον εφικτός. Σε κάθε περίπτωση, έως τα μέσα Μαΐου εκτιμάται πως θα έχουν καλυφθεί όλοι οι πολίτες άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, οπότε θα υπάρχει ήδη ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας στον πληθυσμό που θα συμβάλλει και στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και το περαιτέρω άνοιγμα των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Κίνημα Αλλαγής: Οργανωμένοι στη Χρυσή Αυγή οι ψαράδες που χτύπησαν τον Βαλυράκη
Μπακογιάννη: Τα κορονοπάρτι στις πλατείες δεν είναι τυχαία-Από πίσω κρύβονται πολύ συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα
Διάγγελμα Μητσοτάκη: «Όχι» σε διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα- Στις 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση
Πελώνη: Όχι σε μετακίνηση εκτός Νομού το Πάσχα – Πιθανό άνοιγμα δημοτικών και γυμνασίων στις 10 Μαΐου
Με μήνυμα Μητσοτάκη το… Πάσχα στο σπίτι
Διάβημα της Αθήνας προς την Άγκυρα για το γαλλικό ερευνητικό πλοίο