Αθήνα

7 oC

αίθριος καιρός

Ώρα νομοσχεδίων για την κυβέρνηση

Με τρία νομοσχέδια έως τις αρχές Αυγούστου ξεκινάει το νομοθετικό της έργο η κυβέρνηση, ύστερα από την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε χθες βράδυ και τυπικά στη Βουλή.

Με τρία νομοσχέδια έως τις αρχές Αυγούστου ξεκινάει το νομοθετικό της έργο η κυβέρνηση, ύστερα από την ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε χθες βράδυ και τυπικά στη Βουλή.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Έτσι, σήμερα τελικώς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και θ' ακολουθήσει το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει τις εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τη διεύρυνση των κριτηρίων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, αλλά και το πολυνομοσχέδιο που μεταξύ άλλων θα προβλέπει την εξασφάλιση της διοίκησης των δήμων παρά την απλή αναλογική και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ειδικά το φορολογικό, αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου από τα τέλη Ιουλίου να ισχύσουν κανονικά οι ρυθμίσεις τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο - και κυρίως - για τις 120 δόσεις. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι με βάση όσα ανακοίνωσε χθες βράδυ από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υπογραφεί άμεσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με περιεχόμενο τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και σκοπό να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις για το Μάτι και την ανακούφιση των πυρόπληκτων, αλλά και την αποκατάσταση των πληγέντων περιοχών, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Στη χθεσινή του δευτερολογία, ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε ελαφρώς τους τόνους σε σχέση με την πρωτολογία του Σαββάτου. Αποδέκτες του ήταν κατά κύριο λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τα πυρά στράφηκαν και κατά της Φώφης Γεννηματά και του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρό του συγκεκριμένα το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή τη στάση του απέναντι στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου - υποχρεώνοντας μάλιστα την κυρία Γεννηματά να φωνάξει στην αίθουσα της Βουλής ότι διαστρεβλώνονται οι θέσεις της - αλλά και στο διορισμό διοικητικών γραμματέων. Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής του Μέρα25, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν δέχεται συμβουλές για τη διαπραγμάτευση αναφορικά με τους στόχους για τα πλεονάσματα από «το δίδυμο της καταστροφής, Τσίπρα-Βαρουφάκη».

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η μάχη που δίνει η κυβέρνησή του δεν είναι μάχη απέναντι στους αντιπάλους της, αλλά απέναντι στα πραγματικά προβλήματα του τόπου, ενώ η έκπληξη είχε να κάνει με όσα εξήγγειλε για το Μάτι (διάθεση 31 εκατ. ευρώ από τον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής για την ανακούφιση των πυρόπληκτων, δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα, θεραπείες και ιατρικό υλικό για τους εγκαυματίες, απαλλαγή για μία πενταετία από τον ΕΝΦΙΑ, διάθεση 20 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση και ανάπλαση της περιοχής, ανάθεση στο ΤΕΕ για την εκπόνηση νέου χωρικού σχεδίου εντός 12 μηνών κτλ). Σημειώνεται δε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το παρών σήμερα το πρωί (09.30) στο ετήσιο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ακριβώς ένα χρόνο μετά την τραγωδία.

Send this to a friend