Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οριστικά χωρίς «κουκούλες» οι προστατευόμενοι μάρτυρες ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής - Τι σημαίνει αυτό για Παπαγγελόπουλο-υπόθεση Novartis

Αλυσιδωτές εξελίξεις πυροδοτεί στην υπόθεση Novartis η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να καταθέσουν χωρίς τις «κουκούλες» οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Αλυσιδωτές εξελίξεις πυροδοτεί στην υπόθεση Novartis η απόφαση της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να καταθέσουν χωρίς τις «κουκούλες» οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση), παρά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα απομένει να φανεί εάν πράγματι η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων συμπίπτει με αυτήν προσώπων που... ήδη έχουν περάσει το κατώφλι της προανακριτικής επιτροπής και άρα θ' αναδείξει τις αντιφάσεις που υπάρχουν στις μαρτυρικές καταθέσεις και κατ' επέκταση στο υλικό της δικογραφίας που οδήγησε στην εμπλοκή 10 πολιτικών προσώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγές από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αναφέρουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες φέρονται να έχουν καταθέσει και με τα πραγματικά τους ονόματα, αλλά δεν έκαναν λόγο σ' αυτές τους τις καταθέσεις για χρηματισμούς πολιτικών. Πρόκειται συγκεκριμένα για τα δύο πρόσωπα με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» - οι οποίοι σημειωτέον ότι με επιστολές τους προς τις δικαστικές αρχές και τον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής ζητούν να καταθέσουν μεν, αλλά να μην αποκαλυφθεί η πραγματική τους ταυτότητα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως στη συζήτηση που έγινε για το θέμα στην προανακριτικής επιτροπή το ΚΚΕ φέρεται να απείλησε ακόμη και με αποχώρηση στην περίπτωση που δεν αποφασιζόταν να καταθέσουν οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες». Ενδεικτική ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της επιτροπής, Ιωάννη Μπούγα, ο οποίος τόνισε – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – πως οι μάρτυρες πρέπει να προστατεύονται από τον υπόκοσμο και όχι από τους βουλευτές. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπύρος Λάππας φέρεται να είπε ότι δεν πρέπει η επιτροπή να ρίξει τους μάρτυρες στα σκυλιά, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ υπερθεμάτισε πως σκοπός της επιτροπής είναι η ανάδειξη της αλήθειας και ότι μάρτυρες δεν κινδυνεύουν από την επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση Παπαγγελόπουλου συνδέεται από τη ΝΔ και με την περίφημη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τους «αρμούς της εξουσίας», η οποία έχει προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Η σύνδεση αφορά ασφαλώς στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για τις οποίες εγκαλείται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ να θεωρείται κατ' αυτόν τον τρόπο ότι υπενόησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στη «δεύτερη φορά Αριστερά» θα πρέπει να ελέγξει μεταξύ άλλων τη Δικαιοσύνη ή και άλλους θεσμούς, όπως η Δημόσια Διοίκηση. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν, ωστόσο, αυτούς τους ισχυρισμούς.

Send this to a friend