• Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου
  • 10:02

Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Οριστική λήξη της περιπέτειας βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου

  • Τι είπε ο Τσακαλώτος για τη συμφωνία-πακέτο και την έξοδο στις αγορές
  • Τι ετοιμάζουν προς την ΔΕΘ

Στην “εικόνα” με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει εξασφαλίσει το επίσημο “χαρτί” για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο και να ετοιμάζει πακέτο θετικών εξαγγελιών για την φετινή ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη, επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφαση του κρίσιμου Eurogroup.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

“Μιλάμε για την οριστική λήξη των προβλημάτων χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας”, δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας σχετικά με τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας ότι “δεν υπάρχει πλέον πίεση εξόδου στις αγορές” και εξηγώντας ότι αυτό μπορεί να γίνεται όταν οι έξοδοι στις αγορές διασφαλίζουν χαμηλά επιτόκια και στη συνέχεια χαμηλό δανεισμό για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για την συμφωνία-πακέτο με τους δανειστές θα εκφράσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πιθανότατα μέσω “διαγγέλματος” και εντός των προσεχών ωρών. Κυβερνητικά στελέχη που ανέμεναν με σιγουριά από την χθεσινοβραδινή διαδικασία στο Λουξεμβούργο συνολική λύση για την ολοκλήρωση την μνημονίων μέχρι τον Αύγουστο, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει μέσα στους επόμενους μήνες του φθινοπώρου να πετύχει τους στόχους και στα άλλα κρίσιμα μέτωπα, όπως σε αυτό της κοινωνικής πολιτικής.

Η εξασφάλιση “δημοσιονομικού χώρου” φαίνεται ότι επιτρέπει κοινωνικές παροχές – ισχυρά αντίβαρα στα ψηφισμένα μέτρα για την μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου που θα αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που επλήγησαν όλα αυτά τα χρόνια από την κρίση. Ιδιαίτερη έμφαση λέγεται ότι θα δοθεί στην ενίσχυση των νέων και δη των νέων επιστημόνων, των ελεύθερων επαγγελματιών με πιθανή μείωση της φορολογίας αλλά και των συνταξιούχων με ένα “μπόνους” τύπου 13ης σύνταξης.

Τον συνολικό σχεδιασμό για την “επόμενη μέρα” εγκαινιάζοντας στην πραγματικότητα και την προεκλογική περίοδο (σ.σ έτσι κι αλλιώς ακολουθούν απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2019) θα παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπως και λίγες ημέρες νωρίτερα -προς το τέλος του Αυγούστου- σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα με αφορμή την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.

“Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη με τη συμφωνία. Το χρέος είναι πια βιώσιμο”, δήλωσε εν τω μεταξύ τα ξημερώματα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζοντας ότι: "Είναι το τέλος της ελληνικής κρίσης, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και έχει όλα τα συστατικά για πρόσβαση στις αγορές και ενίσχυση της ανάπτυξης". Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στη “χειροπιαστή” συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup, είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο λαός αυτά τα 8 χρόνια και "θα πρέπει πολύ γρήγορα να δει αποτελέσματα στην τσέπη του από τη συμφωνία". Μάλιστα επέμεινε λέγοντας ότι "αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η κυβέρνηση για το μέλλον".

Στη συνέχεια ο κ. Τσακαλώτος μίλησε για την μεγαλύτερη ευχέρεια γαι κοινωνική πολιτική που θα έχει εφεξής η κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι το επίπεδο της λιτότητας θα μειώνεται σταδιακά είτε με μειώσεις των φόρων είτε με αυξήσεις των δαπανών. "Η ατζέντα αλλάζει και το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει, μπορούμε να πάμε σε μια περίοδο με πολύ πιο εποικοδομητικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις" ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι στο Eurogroup "έδεσαν τα κομμάτια του παζλ". “Πρόκειται για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, την ολιστική στρατηγική για την ανάπτυξη, τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση”- “δεν πρόκειται για δ' μνημόνιο, είπε ο υπουργός- και αφορά σε θέματα είτε από το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο είτε από το τρίτο πρόγραμμα και τη συμφωνία για το χρέος”, τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, όπου εκτίμησαν ότι "μπορούμε να κοιτάξουμε την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου με αισιοδοξία". Ειδικά για το χρέος ο υπουργός Οικονομικών ισχυρίστηκε πως αυτό είναι πια βιώσιμο και μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις αγορές. “Το "μαξιλάρι ασφαλείας" θα αρκεί για τουλάχιστον 22 μήνες και υπό προϋποθέσεις για περισσότερο χρόνο,” πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του βάρους από το χρέος στην οικονομία (π.χ. με την εξαγορά δανείων από το ΔΝΤ). Για την επόμενη έξοδο στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε 4- 5 απόπειρες τα επόμενα δύο χρόνια, με τον ακριβή χρόνο να αποτελεί τεχνοκρατική απόφαση του ΟΔΔΗΧ. Ερωτηθείς δε, είπε ότι η λύση που επελέγη από το Eurogroup δεν αφήνει χώρο στον γαλλικό μηχανισμό.

Send this to a friend