Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οσμή εκλογών ξανά στην ατμόσφαιρα- Οι παροχές, οι συντάξεις, τα... αυθαίρετα και οι Πρέσπες

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η χώρα, παρά τις διαρκείς διαψεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όμως, κάθε άλλο παρά τις… επιβεβαιώνει.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η χώρα, παρά τις διαρκείς διαψεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όμως, κάθε άλλο παρά τις… επιβεβαιώνει.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τόσο η παροχολογία και οι χαριστικές ρυθμίσεις όσο και οι περιοδείες του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα μαρτυρούν πως έχουμε ήδη μπει σε προεκλογικό κλίμα, ενώ η παράμετρος της συμφωνίας των Πρεσπών και της κύρωσής της από τη Βουλή δημιουργεί αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, με αποτέλεσμα να φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για κάλπες το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο.

Και μπορεί μεν ο κ. Τσίπρας να απορρίπτει τα περί «παροχολογίας» και να μιλά για «διόρθωση των αδικιών της κρίσης και των μνημονίων», ωστόσο η εφαρμογή των μέτρων που είχε εξαγγείλει στη ΔΕΘ, η διανομή του κοινωνικού μερίσματος και η μη περικοπή των συντάξεων μαρτυρούν πως ο πρωθυπουργός ψάχνει «αντίδωρο» στις κάλπες. Τελευταίο, χαρακτηριστικό κρούσμα αποτελεί, βέβαια, η ρύθμιση για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων ακόμη και σε δασικές εκτάσεις με παράβολο 250 ευρώ, τη στιγμή που τον Ιούλιο, με την τραγωδία στο Μάτι, η κυβέρνηση κατηγορούσε τα αυθαίρετα για τους 99 νεκρούς και είχε υποσχεθεί μαζικές κατεδαφίσεις.

Την εκλογική ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ μαρτυρούν, επίσης, οι συχνές το τελευταίο διάστημα συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων και η υιοθέτηση προεκλογικών συνθημάτων, όπως το «μνημόνιο με το λαό» και το «κοινωνικό συμβόλαιο» που επαναλαμβάνει διαρκώς ο κ. Τσίπρας στις ομιλίες του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κορύφωση των εκδηλώσεων με προεκλογικό άρωμα θ' αποτελέσει η ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη την επόμενη Παρασκευή, με ιδιαίτερους συμβολισμούς λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και την επίσημη ανακήρυξη της Κατερίνας Νοτοπούλου ως υποψήφιας του ΣΥΡΙΖΑ για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Πολλώ δε μάλλον, με την ομιλία Τσίπρα να πραγματοποιείται την ίδια ακριβώς στιγμή που ανοίγει την αυλαία του το συνέδριο της ΝΔ με ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη - εξ ου και η εξέλιξη αυτή θεωρήθηκε ως unfair από την πλευρά της οδού Πειραιώς.

Οι προκλητικές δηλώσεις Ζάεφ, εξάλλου, και η στάση των ΑΝΕΛ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών αποτελούν το... τέλειο άλλοθι για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τον κ. Τσίπρα. Ιδιαίτερα εάν οι ΑΝΕΛ κάνουν πράξη την «απειλή» τους πως θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή θα στηρίξουν μία πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από την αντιπολίτευση κι όχι απλώς τους υπουργούς, όπως είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο Πάνος Καμμένος.

Send this to a friend