Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Καραϊβάζ: Το συγκινητικό αντίο της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «ακούει» την κοινωνία και τους φωτισμένους της Δεξιάς

Ο επίλογος της δευτερολογίας του Αλέξη Τσίπρα κατά την συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών εμπεριείχε ένα σαφές μήνυμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς την κοινωνία.

Ότι η υπόθεση Λιγνάδη και ο τρόπος που το Μέγαρο Μαξίμου την χειρίζονται με αιχμή την “προστασία” της υπουργού Πολιτισμού μπορεί και να αποτελέσει την αφετηρία για την συγκρότηση ενός κοινωνικού μετώπου που θα οδηγήσει σε μία νέα λύση εξουσίας την κατάλληλη χρονική στιγμή. “Οι πολιτικές δυνάμεις του σύγχρονου προοδευτικού μετώπου, από την Αριστερά ώς τη Σοσιαλδημοκρατία, το προοδευτικό κέντρο, ακόμα και φωτισμένοι άνθρωποι της Δεξιάς θα είναι απέναντί σας. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτό το κίνημα να το ακούσουμε, να το αφουγκραστούμε, όχι να το καθοδηγήσουμε και να δώσουμε λύση εξουσίας στα αδιέξοδα που έχετε δημιουργήσει όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου” ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπαινισσόμενος ότι δημιουργείται ένα κίνημα που μπορεί να αποκτήσει σταδιακά και δυναμική για την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στην χώρα.

Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να πει ότι το αδιέξοδο στο οποίο εισέρχεται η χώρα λόγω των κυβερνητικών πολιτικών είναι ικανό να δώσει μία νέα προοπτική στον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την συγκρότηση ενός αριστερού και προοδευτικού μετώπου που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Με τη διαφορά πως αυτήν την φορά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και σε φωτισμένους ανθρώπους της Δεξιάς στέλνοντας ένα μήνυμα και προς αυτήν την κατεύθυνση δηλαδή την πλευρά της μη Μητσοτακικής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας τμήμα της οποίας αντέδρασε επωνύμως στους χειρισμούς της υπόθεσης Λιγνάδη αλλά και στην επιμονή του πρωθυπουργού για παραμονή της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η διατήρησης της κυρίας Μενδώνη στο υπουργικό αξίωμα προκαλεί τριγμούς και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και δημιουργεί γαλάζια ρήγματα που ούτως ή άλλως προϋπήρχαν αλλά διευρύνθηκαν με αφορμή την δυσώδη υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης.

Παράλληλα βεβαίως, είδε ότι μέσα από το κίνημα #metoo άρχισαν να εκφράζονται δυνάμεις της κοινωνίας οι οποίες μέχρι πρότινος παρέμεναν σιωπηλές ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τις επιλογές και τους χειρισμούς της. Ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει να γνωρίζει πως δεν πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να “καπελώσει” καμία φωνή και κανένα κίνημα-εξ ου και το δεν θα το καθοδηγήσουμε- και θεωρεί ότι ανάλογα κινήματα θα βρουν αργά ή γρήγορα τρόπο έκφρασης απέναντι στις ασκούμενες πολιτικές.

Ο νούμερο ένα στόχος του Αλέξη Τσίπρα παραμένει η διεύρυνση του κόμματός του και η δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής και προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης που θα βρεθεί στο προσκήνιο και θα αναλάβει τις ευθύνες της όταν έρθει η κατάλληλη χρονική στιγμή.

Όσο η Κουμουνδούρου αξιοποιεί πολιτικά την αδυναμία που δείχνει η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες τόσο προετοιμάζεται σε οργανωτικό επίπεδο με τα μέλη του κόμματος να εκλέγουν τις νέες νομαρχιακές επιτροπές τους. Και μολονότι εσωτερικά υπάρχει μεγάλη κινητικότητα καμία πλευρά δεν δείχνει διάθεση να τροφοδοτήσει την επικαιρότητα με τις κομματικές εξελίξεις που συντελούνται σχετικά αθόρυβα τουλάχιστον σε σημείο που να μην φθάνουν στην κοινωνία.

Γιώργος Τράγκας: Στο κόμμα του και ο Γιάννης Δημαράς – Υπέγραψαν διακήρυξη συνεργασίας
Παύλος Γερουλάνος: Να χτίσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης
Η… «γαλάζια» ντρίπλα αιφνιδιασμού με την ψήφο των αποδήμων – Γιατί μιλούν για «κωλοτούμπες» του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και ΝΔ
Τι θα ισχύσει για το λιανεμπόριο και πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα
Βουλή: Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Αποδήμων
Μητσοτάκης: Πετυχημένα τα self test – Ακολουθούν εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, ΜΜΜ και delivery