Αθήνα

 

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

xiarho135
Τάσος Ξιαρχό: «Επειδή κάποιος μπορεί να πηγαίνει με άντρες, δεν σημαίνει ότι δεν είναι άντρας»
6325885 scaled 1

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Ακόμα και η απελπισία των κομμάτων δεν αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι συκοφαντούν συστηματικά την Ελλάδα

Ανάρτηση σχετικά με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάταξη της Ελλάδας ως προς την Ελευθερία του Τύπου από τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης σημειώνει ότι ο σκοπός της ανάρτησης δεν είναι για να απαντήσει σε «ένα κόμμα που καταρρέει με όλο και μεγαλύτερη ένταση δημοσκοπικά», αλλά γιατί «νιώθω χρέος μου να αποκρούσω ακόμα μία απόπειρα διασποράς ψευδών ειδήσεων κατά της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζει τους λόγους για τους οποίου η έκθεση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», βρίθει αναληθειών και σημειώνει πως: «Η μόνη αλήθεια για την ελευθερία του Τύπου στο σύνολο των κρατών της ΕΕ αποτυπώνεται ετησίως στην Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, όπου συμπεριλαμβάνεται ειδική ενότητα για τα ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου».

«Στην τελευταία Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2024, η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά θετική, καθώς αναγνωρίζει την ανταπόκριση της χώρας μας σε κάθε μία από τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή σε προηγούμενες εκθέσεις της», προσθέτει.

Σημειώνει πως «ειδικά για τα ΜΜΕ, επισημαίνονται βήματα προόδου, που αφορούν στην ενδυνάμωση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, στην ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς με τη λειτουργία των Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, στη διασφάλιση της διαφάνειας στην κατανομή των πάσης φύσεως κρατικών ενισχύσεων και κρατικής διαφήμισης, καθώς και στην προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ενώ αξίζει να αναφερθεί και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που χαιρετίζεται από το σύνολο των ενώσεων δημοσιογράφων».

Τέλος κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για «συστηματική συκοφάντηση» της χώρας. «Ακόμα και η απελπισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι, προκειμένου να διασωθούν πολιτικά, συκοφαντούν συστηματικά την Ελλάδα», καταλήγει.

Αναλυτικά η ανάρτηση

Ο λόγος που κάνω αυτή την ανάρτηση δεν είναι για να απαντήσω σε ένα κόμμα που καταρρέει με όλο και μεγαλύτερη ένταση δημοσκοπικά, αλλά γιατί νιώθω χρέος μου να αποκρούσω ακόμα μία απόπειρα διασποράς ψευδών ειδήσεων κατά της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα επέλεξε να εκδώσει μια ανακοίνωση για την κατάταξη της Ελλάδας ως προς την Ελευθερία του Τύπου από τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», δηλαδή μία μη κυβερνητική οργάνωση.

Αρχικά οφείλω να διευκρινίσω ότι η έκθεση αυτή βρίθει αναληθειών αφού:

  • Αναφέρεται παραπλανητικά ότι «ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εποπτεύει τα δημόσια ΜΜΕ», ενώ η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν εποπτεύονται πολιτικά ούτε επιχειρησιακά. Ασκείται θεσμικά εποπτεία από υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης, η οποία είναι στελεχωμένη από μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους και περιορίζεται αυστηρά σε διοικητικά και διαδικαστικά θέματα. Οι διοικήσεις της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ ορίζονται με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων με διαφανή διαδικασία που διεξάγεται μέσω ΑΣΕΠ, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος και νομοθετήθηκε επί των ημερών της δικής μας Κυβέρνησης. Κι όμως, αυτό αποσιωπάται στην εν λόγω έκθεση.
  • Ίσως η πιο κραυγαλέα ανακρίβεια είναι η αναφορά της έκθεσης ότι «τροποποίηση νόμου του 2023 αύξησε (!) τον κίνδυνο να φυλακιστούν δημοσιογράφοι για δυσφήμιση». Η πραγματικότητα είναι ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη κατήργησε το αδίκημα της απλής δυσφήμισης, ενισχύοντας σημαντικά τη νομική προστασία των δημοσιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, αφού πλέον μπορούν να διώκονται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση, αδίκημα που αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερα από την καταργημένη πλέον απλή μορφή της δυσφήμισης.
  • Αναφέρεται «συχνή χρήση βίας και απαγορεύσεων από την αστυνομία», αλλά αποσιωπάται επίσης ότι πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε η Ετήσια Έκθεση της «Πλατφόρμας για την Προώθηση της Προστασίας της Δημοσιογραφίας και της Ασφάλειας των Δημοσιογράφων» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η έκθεση συντάχθηκε από τις 15 διεθνείς οργανώσεις και ενώσεις δημοσιογράφων-εταίρους της Πλατφόρμας του Συμβουλίου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων (μεταξύ των οποίων και οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα!). Στη φετινή έκθεση, επισημαίνεται ότι για το 2024 συνεχίστηκε η πτωτική τάση των ειδοποιήσεων που αφορούν την Ελλάδα, με μόλις 3 «ειδοποιήσεις» (alerts) για απειλές δημοσιογράφων, οι οποίες έχουν απαντηθεί από τις κρατικές μας Αρχές, όταν το 2023 υπήρξε σημαντική πτώση «προειδοποιήσεων»-alerts άνω του 80% από το 2022.
  • Γίνεται με ευκολία αναφορά σε «επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων του αθλητικού χώρου», αλλά η έκθεση «ξεχνά» ότι χάρη σε αυτήν την Κυβέρνηση θεσπίστηκε επιβαρυντική περίσταση για τα εγκλήματα και τις απειλές βίας εις βάρος δημοσιογράφων του αθλητικού χώρου.
  • Τέλος, γράφεται πως δήθεν «Η Task Force έχει περιορισμένο πεδίο εφαρμογής», κάτι πλήρως ανακριβές. Η Task Force για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων είναι ολοκληρωμένος θεσμός με μηχανισμό πολιτικής διαβούλευσης, συμμετοχή επαγγελματικών ενώσεων, αστυνομίας, δικαστικών λειτουργών και δημοσιογράφων. Δεν αποτελεί ad hoc ομάδα, αλλά σταθερό θεσμικό σχήμα με τακτικές συνεδριάσεις και θεσμικά αποτελέσματα, που αναγνωρίζονται από τον ΟΑΣΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η μόνη αλήθεια για την ελευθερία του Τύπου στο σύνολο των κρατών της ΕΕ αποτυπώνεται ετησίως στην Ετήσια Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κράτος Δικαίου, όπου συμπεριλαμβάνεται ειδική ενότητα για τα ΜΜΕ και την ελευθερία του Τύπου. Ειδικά στην τελευταία Έκθεση για το Κράτος Δικαίου του 2024, η αξιολόγηση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά θετική, καθώς αναγνωρίζει την ανταπόκριση της χώρας μας σε κάθε μία από τις συστάσεις που είχε διατυπώσει η Επιτροπή σε προηγούμενες εκθέσεις της.

Ειδικά για τα ΜΜΕ, επισημαίνονται βήματα προόδου, που αφορούν στην ενδυνάμωση του διοικητικού και νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας τους, στην ενίσχυση της διαφάνειας γύρω από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς με τη λειτουργία των Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου, στη διασφάλιση της διαφάνειας στην κατανομή των πάσης φύσεως κρατικών ενισχύσεων και κρατικής διαφήμισης, καθώς και στην προστασία της ελευθερίας του λόγου και του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ενώ αξίζει να αναφερθεί και η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα που χαιρετίζεται από το σύνολο των ενώσεων δημοσιογράφων.

Ακόμα και η απελπισία των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αποτελεί δικαιολογία για το γεγονός ότι, προκειμένου να διασωθούν πολιτικά, συκοφαντούν συστηματικά την Ελλάδα.

<>

 

Ροή Ειδήσεων

kalimeris iakovidou2

15/05/2025 | 07:02

Ελπίδα Ιακωβίδου για Τζώνη Καλημέρη: «Το συζητήσαμε και είπαμε να ευλογήσει ο Θεός τον έρωτά μας»

14/05/2025 | 23:59

Αθηνά Οικονομάκου: Η πρώτη on camera αντίδραση μετά τις φήμες περί γάμου με τον Μπρούνο Τσερέλα

14/05/2025 | 23:30

Η υπερεργασία αλλοιώνει τη δομή του εγκεφάλου, υποστηρίζει μελέτη
merts

14/05/2025 | 23:20

Ενότητα ζήτησε ο Φ. Μερτς, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία – «Θα έχουμε τον ισχυρότερο συμβατικό στρατό»

14/05/2025 | 23:15

Eurovision 2025: Αναλυτικά όσα θα δούμε στην εμφάνιση της Klavdia για τον Β’ Ημιτελικό

14/05/2025 | 23:02

Τέμπη: «Αν ισχύει το πόρισμα Καρώνη να σταματήσουν να κυκλοφορούν τα τρένα» λέει η μητέρα της Κλαούντια Λάτα
xatzigeorgiou 1

14/05/2025 | 23:00

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου για Γιώργο Παπαδάκη: «Ξέρω τι άνθρωπος είναι, προσπαθώ να προσαρμοστώ, δεν είναι εύκολο»

14/05/2025 | 22:50

ΑΣΕΠ: Παρατείνεται έως την Πέμπτη η προθεσμία των αιτήσεων για τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό

14/05/2025 | 22:50

Λένα Μαντά: «Υπήρξα φρικτή μητέρα, καταπίεσα πολύ τα παιδιά μου»
zelensky putin

14/05/2025 | 22:40

Χωρίς τον Πούτιν δεν έχουν νόημα οι διαπραγματεύσεις, λέει το Κίεβο

14/05/2025 | 22:40

Έρευνα: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενισχύουν την υποστήριξή τους για κλιματική δράση

14/05/2025 | 22:35

Δημοσκόπηση Real Polls: Στο 32% η ΝΔ – Τρίτη συνεχόμενη φορά που η «Πλεύση Ελευθερίας» βγαίνει δεύτερο κόμμα
rhodes 2088130 1280

14/05/2025 | 22:30

Μέχρι αύριο, Πέμπτη οι αιτήσεις για 300.000 vouchers κοινωνικού τουρισμού ΔΥΠΑ

14/05/2025 | 22:27

Κωνσταντίνος Ρήγος: «Την πρώτη μου χρονιά στην Επίδαυρο τσακώθηκα με όλους τους ηθοποιούς»

14/05/2025 | 22:20

Ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον «φίλο του» Ντόναλντ Τραμπ για την άρση των κυρώσεων στη Συρία – «Η καθαίρεση δημάρχων θα γίνεται σπάνια»
vouli 2 1
Βουλή: Νέα ποινική δικογραφία για τα Τέμπη ύστερα από μήνυση συγγενών
6487695 scaled 1
Βουλή: Δεν υπάρχουν νόμοι «α λα καρτ» τόνισε ο Δ. Παπαστεργίου για τον προσωπικό αριθμό στις ταυτότητες
xatzidakis e1747209714844 1
Κ. Χατζηδάκης: Να κάνουμε επιτέλους για τα Τέμπη μια κανονική συζήτηση – «Θα περίμενα μεγαλύτερη προσήλωση στους θεσμούς και αυτοσυγκράτηση από το ΠΑΣΟΚ»
screenshot 28
Άγρια κόντρα στη Βουλή για το πόρισμα Καρώνη: «Η χώρα ταλαιπωρήθηκε από τα άθλια ψέματά σας» – «Αλήτες!»
mhtsotakhs
Μητσοτάκης: Θα αλλάξει δραστικά η εμπειρία της εφημερίας – Μόλις ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις μας θα μιλάμε για ένα νέο ΕΣΥ
6559922 scaled 2
ΑΣΔΕΝ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Δένδια στην τελετή ένταξης του συστήματος μη επανδρωμένων αεροχημάτων V-BAT