Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ένα βήμα πριν την εξουσία ο Μητσοτάκης

Παγιδευμένος στο Μακεδονικό ο Τσίπρας με μόνη διέξοδο την προσφυγή στις κάλπες

Με τις εκλογές να έρχονται ολοένα και πιο κοντά – ύστερα από τις εξαιρετικά αποκαλυπτικές προθέσεις της ηγεσίας των Σκοπίων, που ναρκοθετούν την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να περάσει με άνεση τη συμφωνία από τη Βουλή – το 12ο Συνέδριο της ΝΔ,  στις 14 Δεκεμβρίου, αποτελεί το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Με τις εκλογές να έρχονται ολοένα και πιο κοντά – ύστερα από τις εξαιρετικά αποκαλυπτικές προθέσεις της ηγεσίας των Σκοπίων, που ναρκοθετούν την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να περάσει με άνεση τη συμφωνία από τη Βουλή – το 12ο Συνέδριο της ΝΔ,  στις 14 Δεκεμβρίου, αποτελεί το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός ότι τις μέρες του «γαλάζιου» συνεδρίου επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να κάνει δική του συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να θεωρηθεί πολιτικά «unfair», δείχνει όμως, πως αν δεν έχουν «κλειδώσει» στο μυαλό του οι πρόωρες εκλογές έως τον Μάρτιο, τουλάχιστον τις σκέπτεται σοβαρά.

Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογικό κλίμα και οι εξελίξεις μπορεί να καταστούν ραγδαίες, καθώς οι δηλώσεις Ζάεφ για τη διδασκαλία της «μακεδονικής γλώσσας» στη βόρεια Ελλάδα δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για την κυβέρνηση, αφού καθιστούν αβέβαιη την υπερψήφιση της συμφωνίας από την Βουλή.

Ήδη εντείνονται οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες βουλευτές που είχαν εκφραστεί υπέρ της ψήφισης στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, τώρα φέρονται να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Στελέχη από το Ποτάμι επανακαθορίζουν τη θέση του κόμματός τους  και επισημαίνουν δημόσια ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφασή για την τελική στάση τους στη ψηφοφορία. Βουλευτές από το χώρο των ανεξάρτητων βουλευτών, αλλά και από τους ΑΝΕΛ αρχίζουν και αισθάνονται την πίεση της  κοινής γνώμης που έχει ξαφνιαστεί από το μέγεθος της προκλητικότητας του κ. Ζάεφ και την αφωνία του κ. Τσίπρα. Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση επικρατεί… παραλογισμός, καθώς ο κ. Καμμένος θεωρεί «νεκρή» τη συμφωνία, ενώ ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να την χαρακτηρίζει «ιστορική».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Όλα αυτά δείχνουν πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, από βέβαιο μετατρέπεται σε αβέβαιο, προκαλώντας μεγάλη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό.

Μητσοτάκης: Πολιτική αλλαγή εδώ και τώρα

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με «αέρα» τις 10 μονάδες διαφορά, που τού δίνουν οι δημοσκοπήσεις θα ζητήσει από το βήμα του 12ου Συνεδρίου του κόμματός του από όλους του πολίτες να στηρίξουν τη βασική πρότασή του για πολιτική αλλαγή στη χώρα, που κατ’ αυτόν θα φέρει και ένα νέο ξεκίνημα στην οικονομία αλλά και την κοινωνική ζωή.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σ’ ένα τέλμα», λένε στην Πειραιώς και συμπληρώνουν: «Τεσσάρα χρόνια με τον κ. Τσίπρα και τέσσερις μήνες μετά την τυπική έξοδο από το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές, οι επενδυτές μας βλέπουν από μακριά, η μεσαία τάξη έχει καταστραφεί, η υπερφορολόγηση έχει στραγγίξει τους καταναλωτές, η αύξηση της παραγωγικότητας είναι άγνωστη, η ανάπτυξη σέρνεται και το τραπεζικό σύστημα είναι στο κόκκινο».

Γι’ αυτό ο πρόεδρος της ΝΔ, όπου βρεθεί, αισθάνεται την ανάγκη να μιλήσει για την απαραίτητη αλλαγή στο επενδυτικό κλίμα. Πρόσφατα σε συνέντευξή του επανέλαβε την πρότασή του για πιο ανταγωνιστική Ελλάδα και σημαντική αύξηση ξένων επενδύσεων. «Οι πολίτες θα δουν να υλοποιείται άμεσα ένα συστηματικό σχέδιο για να ξεμπλοκάρουμε ευρείας κλίμακας επενδυτικά σχέδια, ξεκινώντας από το Ελληνικό, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με μεγάλο συμβολισμό», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προειδοποίησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες της χώρας, που πολλοί από αυτούς , φλερτάρουν ανοικτά  με τον ΣΥΡΙΖΑ , στα πλαίσια της «αριστερής διαπλοκής» να μην περιμένουν «προνομιακή μεταχείριση μέσω της αγοράς τηλεοπτικών σταθμών».

Πέραν αυτών στη ΝΔ σημειώνουν πως πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα τις μεγάλες ανάγκες των αδύναμων κοινωνικών ομάδων, που αφήνει πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του κόσμου της εργασίας, καθώς τα σοβαρά προβλήματα φτώχειας και ανεργίας δεν επιλύονται με εφάπαξ μερίσματα και χριστουγεννιάτικα δώρα. «Είμαστε με τους ανθρώπους του μόχθου, είμαστε βαθιά λαϊκό κόμμα, είμαστε το κόμμα των πολλών, είμαστε το κόμμα το οποίο δεν κάνει κοινωνικές διακρίσεις, είμαστε το κόμμα το οποίο την επόμενη μέρα θα σταθεί με αλληλεγγύη δίπλα σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», είπε ο κ. Μητσοτάκης από τη δυτική Αθήνα, δίνοντας το στίγμα μιας κοινωνικής πολιτικής, που δεν χωρούν διακρίσεις.

Ως δείγμα πρωτοφανούς αναλγησίας του ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών διακρίσεων ανέφερε το γεγονός, ότι την ημέρα που τα ΑΜΕΑ έκαναν πορεία προς το Μαξίμου, η αστυνομία με εντολή της κυβέρνησης, έκλεισε το δρόμο με κλούβες και δεν άφησε αυτούς τους πολίτες να πλησιάσουν καν την Ηρώδου Αττικού.

Μείζον όμως ζήτημα θεωρούν στη ΝΔ την πολιτική και τις υποχωρήσεις Τσίπρα στα εθνικά θέματα και προειδοποιούν για σοβαρούς κίνδυνους στο θέμα των Σκοπίων. Οι τελευταίες  εξελίξεις πιστεύουν πως επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Η κυβέρνηση προχώρησε σ’ αυτή τη συμφωνία χωρίς καν να διαπραγματευτεί, χωρίς να συζητήσει με την αντιπολίτευση. Προχώρησε σε επικίνδυνες παραχωρήσεις, για τις οποίες επιχαίρει σήμερα μόνο ο κ. Ζάεφ και φυσικά οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ, που σώνει και καλά θέλουν να βγάλουν ένα «αγκάθι» από τα γεωπολιτικά σχέδια τους για την περιοχή.

Στην Πειραιώς καταγράφουν τα ολοένα και πιο συχνά λάθη του κ. Τσίπρα στην πολιτική σκακιέρα, όπως την επίθεσή του στα 16χρονα που έκαναν καταλήψεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και την απόδοση της κατηγορίας των ακροδεξιών, την συμφωνία με τον κ. Ιερώνυμο, που ξεσήκωσε εναντίον του 10 χιλιάδες κληρικούς και «έβαλε φωτιά» στους  άμβωνες, τις υποθέσεις σκανδάλων γύρω από το υπουργείο Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ-NOVARTIS κ.α) που δεν αποδίδουν όσα ζητούσε επιμόνως ο κ. Τσίπρας δια του κ. Πολάκη και εκτιμούν πως βρίσκεται σε αδιέξοδο και πως η μόνη πια διέξοδός του, είναι η προσφυγή σε κάλπες ακόμα και μέσα στο χειμώνα!

Send this to a friend