• Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου
  • 13:30

Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Παγωμάρα και απογοήτευση για το Eurogroup - Σενάρια 2015 ξανά στον ορίζοντα

Παγωμάρα επικρατεί στην κυβέρνηση, πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η... τυπική διαδικασία του Eurogroup, από την οποία δεν θα προκύψουν ούτως ή άλλως καλές ειδήσεις. Στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο ελπίζουν πάντως έως την τελευταία στιγμή ότι μπορούν να πάρουν έστω ένα μήνυμα για συμφωνία τον Απρίλιο, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που πιστεύουν πραγματικά αυτό το ενδεχόμενο.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Διαβάζοντας μάλιστα και τα μηνύματα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων εταίρων, δεν είναι απίθανη η επανάληψη του δραματικού καλοκαιριού του 2015, με τα κυβερνητικά στελέχη να επιδίδονται σε επικοινωνιακό ντεμαράζ προκειμένου να διαψεύσουν αυτές τις φήμες. Αυτό αναφέρει και σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο αναλύει τους λόγους για τους οποίους η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει και έχει βρει σε... τοίχο, επιρρίπτοντας σαφώς ευθύνες στην ελληνική πλευρά.

Όλα δείχνουν πάντως ότι οι δανειστές δεν πρόκειται σε πρώτη φάση να επιστρέψουν στην Αθήνα και πως θα συνεχιστεί η εξ αποστάσεως επικοινωνία των δύο πλευρών - γεγονός που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την προοπτική συμφωνίας τον Απρίλιο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι λοιπόν εάν η Ελλάδα τώρα προλαβαίνει και το Μάιο ή θα επιβεβαιωθούν οι εφιάλτες για καλοκαίρι με την πλάτη στον τοίχο και με τις δανειακές υποχρεώσεις του Ιουλίου να απειλούν ακόμη και με χρεοκοπία, εάν η κυβέρνηση δεν συνθηκολογήσει στις απαιτήσεις των θεσμών.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό μέτωπο, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Φίλης με δήλωσή του διέψευσε ότι προτείνει δημοσίως εκλογές, λέει ξεκάθαρα πως ό,τι συμφωνηθεί με τους δανειστές, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και να αποφασίσει έτσι η βάση της κυβερνητικής παράταξης. Την ίδια άποψη εξέφρασε σε συνέντευξή του και ο Πάνος Σκουρλέτης, γεγονός που δεν είναι τυχαίο, αφού τα δύο στελέχη φέρονται να ταυτίζονται εσωκομματικά το τελευταίο διάστημα.

Δημοφιλή