• Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου
  • 15:47

Αθήνα

11 oC

αραιές νεφώσεις

Παίζει «κρυφτούλι» με τους ψηφοφόρους ο Τσίπρας και... στέλνει Σκοπιανό και συντάξεις στον Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μοναδικό ταλέντο να αιφνιδιάζει τους πολιτικούς του αντιπάλους, ώστε να αποκομίζει εκλογικά οφέλη.

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Στη βδομάδα που πέρασε, ψήφισε την απλή αναλογική για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που σημαίνει, για όποιον έχει ασχοληθεί, αδρανοποίηση των δήμων καθότι, έτσι πολύ πιο δύσκολα θα λαμβάνονται αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια.

Μετέφερε ξαφνικά την ημερομηνία διεξαγωγής των τοπικών και περιφερειακών εκλογών, ώστε να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές και «έσπασε» σε τρεις περιφέρειες τη β Αθήνας.

Σε όλες τις κινήσεις του γνώμονας ήταν το κομματικό συμφέρον.

Θεωρεί ότι με την απλή αναλογική θα διεμβολίσει την ισχύ της ΝΔ, κυρίως όμως του Κινήματος Αλλαγής στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να ενισχυθεί η ανάγκη των υποψηφίων για ευρύτερες συμμαχίες και να μπει και ο αδύναμος ΣΥΡΙΖΑ στο «παιγνίδι».

Έτσι όμως δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ενισχύει τη συναλλαγή στις δημοτικές εκλογές και να αποδυναμώνει τους δήμους.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η στάση του απέναντι στον Γιάννη Μπουτάρη, που είχε υποστηριχθεί από τη Δημοκρατική Συμπαράταξης. Έσπευσε να τον «καπαρώσει» όπως είπε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, αφού οποιαδήποτε πρόταση του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα ήταν εξ ορισμού αποτυχημένη. «Ο κ. Τσίπρας» συνέχισε «θα κρυφτεί πίσω από τους υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ για να μην φανεί η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».

Με τη μεταφορά της ημερομηνίας των εκλογών για την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση ,εκτιμά το επιτελείο του Μαξίμου, πως μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους ψηφοφόρους, ελπίζοντας να μειώσει τις απώλειες στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών. Στην ουσία ο κ Τσίπρας εκτιμά πως και εδώ μπορεί να ... κρυφτεί πίσω από τις πολλαπλές εκλογές και κάλπες, γι αυτό και έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο του, να κουράσει και να μπερδέψει τους ψηφοφόρους την ημέρα της κρίσης και ταυτόχρονα στρέψει την αγανάκτηση και την οργή ορισμένων, σε υποδεέστερης σημασίας, γι αυτόν, κάλπες, και όχι στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών.

Στην αντιπολίτευση μιλούν για το κρυφτούλι του κ. Τσίπρα και σημειώνουν ,πως για να οδηγηθεί σ αυτούς τους συνεχείς ελιγμούς, έχει πάρει το μήνυμα, πως στις βουλευτικές εκλογές τον περιμένει εκλογική συντριβή.
«Όπου κι αν κρυφτεί θα τον βρουν οι ψηφοφόροι και θα τον μαυρίσουν» λένε στελέχη της αντιπολίτευσης που χαρακτηρίζουν τους ελιγμούς Τσίπρα «ελιγμούς τρόμου και πανικού μπροστά στην πανωλεθρία».

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ
Στην Πειραιώς παρακολουθούν τις κινήσεις του «απρόβλεπτου» Αλέξη Τσίπρα και σε πρώτη φάση ετοιμάζονται να αποκομματικοποιήσουν τις δημοτικές εκλογές στους μικρούς δήμους, αποφεύγοντας να δώσουν χρίσμα και αφήνοντας έτσι ελεύθερες τις τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν μόνες τους.

Πρόκειται για μια κίνηση με την οποία πιστεύουν πως θα αποδυναμώνουν, τουλάχιστον στην περιφέρεια, τη στρατηγική Τσίπρα να αποκομίσει εκλογικά οφέλη και πολιτικά επιχειρήματα από «ανίερες» συμμαχίες σε τοπικό επίπεδο.

Σημειώνουν επίσης, πως ο πρωθυπουργός με τις κινήσεις του, την τελευταία βδομάδα κατέστησε σαφές για πρώτη φορά, ότι δεν θα ολοκληρώσει την τετραετία. “Deadline” για τις βουλευτικές εκλογές είναι η 26 Μαίου, καθώς κανείς δεν θα διακινδύνευε προσφυγή στις κάλπες, μερικούς μήνες μετά, από μια βέβαιη ήττα του στις ευρωεκλογές .
Με αυτό το συλλογισμό και τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων στη ΝΔ διαμορφώνονται δυο σκέψεις.

Η πρώτη που λέει πως ο κ Τσίπρας ως τακτικιστής και «εραστής» των αιφνιδιασμών, δεν θα ανακοίνωνε ποτέ την ημερομηνία των εκλογών ,άρα το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο είναι ανοικτό και η δεύτερη που πρεσβεύει πως ο χρόνος των εκλογών θα καθοριστεί μετά την ψηφοφορία στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους, για τη συμφωνία των Σκοπίων, όταν και εφόσον ο κ. Καμμένος όπως δηλώνει, αποσύρει το κόμμα του από την κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να διασωθεί εκλογικά.

ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΑ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ

Σε κάθε περίπτωση στη ΝΔ περιμένουν πως ο κ Τσίπρας θα βρεί τρόπους να δραματικοποιήσει την πολιτική ατμόσφαιρα μέσα από ισχυρά διλήμματα πριν προκηρύξει τις εκλογές.

Θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα στείλει στη ΝΔ το λογαριασμό για τη μείωση των συντάξεων ,καθότι αναμένεται να πάρει μικρή αναβολή το μέτρο των περικοπών, αλλά εκτιμούν επίσης πως είναι σφόδρα πιθανό να κληθούν να διαχειριστούν στη Βουλή ακόμα και τη συμφωνία των Πρεσπών, αν στο μεταξύ έχει προσχεδιασμένα πέσει η κυβέρνηση, κατά την ψηφοφορία στη Βουλή και της αποχώρησης των ΑΝΕΛ.

Send this to a friend