Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ντροπιαστικό περιστατικό: Πετάει σκουπίδια από τον 2ο και λέει στην καθαρίστρια «δουλειά σου είναι» (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Πακέτο” η συμφωνία με τον εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ

Σε «διακεκαυμένη ζώνη» και στο εσωτερικό της χώρας εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, καθώς ανέβηκε στις Βρυξέλλες έχοντας ως πολιτική εκκρεμότητα το θέμα του ανασχηματισμού και επιστρέφει στην Αθήνα με σενάρια συγκρότησης μίας νέας, οικουμενικής κυβέρνησης χωρίς τον ίδιο επικεφαλής. Καθ’ όλο το σαββατοκύριακο, θεωρείτο δεδομένο πως σήμερα είναι η ώρα […]

Σε «διακεκαυμένη ζώνη» και στο εσωτερικό της χώρας εισέρχεται από σήμερα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, καθώς ανέβηκε στις Βρυξέλλες έχοντας ως πολιτική εκκρεμότητα το θέμα του ανασχηματισμού και επιστρέφει στην Αθήνα με σενάρια συγκρότησης μίας νέας, οικουμενικής κυβέρνησης χωρίς τον ίδιο επικεφαλής.

Καθ’ όλο το σαββατοκύριακο, θεωρείτο δεδομένο πως σήμερα είναι η ώρα του ανασχηματισμού, καθώς υπουργοί που είτε ψήφισαν παρών (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης) είτε ψήφισαν «ναι» αλλά… συνυπέγραψαν δήλωση πως το «ναι» ισοδυναμεί με… «όχι» (Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος) προφανώς δεν μπορούν να παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Άλλη κυβέρνηση, άλλος πρωθυπουργός

Ωστόσο, πριν καν καθαρογραφεί η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ  που προέκυψε έπειτα από την 17ωρη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με υπαρξιακά προβλήματα που υπερβαίνουν τα τέσσερα κυβερνητικά στελέχη που διαφοροποιήθηκαν ή την Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία επιμένει να μην παραιτείται.
Τα μέτρα που περιγράφονται ως «σενάρια» της συμφωνίας είναι πολύ «βαριά» για να τα σηκώσει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το οποιοδήποτε ελληνικό κόμμα μόνο του. Τούτου δοθέντος, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει αυτή τη στιγμή όλα τα ενδεχόμενα, καθώς πέραν της κυβέρνησης που χρειάζεται να αντανακλά όλα τα ευρωπαϊκά κόμματα για να υποστηρίξει τόσο «άγρια» μέτρα, παραμένει ερώτημα αν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να υπογράψει, ως πρωθυπουργός τα μέτρα αυτά. Ο ίδιος, στο παρελθόν, είχε επισημάνει πως «δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού», ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του matrix24.gr, δεν προτίθεται να υπερασπιστεί μέτρα τα οποία δεν πιστεύει ή τα θεωρεί καταστροφικά. Με δεδομένο, λοιπόν, το πόσο «βαριά» είναι τα μέτρα που περιγράφονται σε αδρές γραμμές στη συμφωνία που προέκυψε σήμερα τα ξημερώματα, ο πρωθυπουργός θα σκεφτεί σοβαρά να ανακινήσει διαδικασίες που δε θα οδηγούν μόνο στην ανασύνθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και την συγκρότηση ενός ευρύτερου κυβερνητικού σχήματος, αλλά μπορεί να οδηγήσουν και στην αλλαγή πρωθυπουργού. Άλλωστε, ο ίδιος μόλις προχθές δεσμεύθηκε στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα πως «δε θα γίνει Παπαδήμος», κάτι που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να παραμείνει πρωθυπουργός ανεξαρτήτως των… πολιτικών δυνάμεων που θα τον στηρίζουν. «Είμαι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, όχι πρωθυπουργός παντός καιρού», φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας.

Έρχεται διάσπαση;

Πάντως, στην Αθήνα και δη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι ήδη οξυμμένα. Κορυφαία στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Θανάσης Πετράκος, ζητούν «προκήρυξη εκλογών με διακύβευμα την ρήξη με την Ε.Ε.», όπως έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter. Ωστόσο, αφ’ η στιγμής ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προκηρύξει εκλογές πριν «σταθεροποιήσει» τη χώρα, όλα δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να στηρίξει το «ευρύτερο» κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει, αλλά και τα μέτρα που αυτό θα χρειαστεί να πάρει. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος θεωρούν ότι η διάσπαση της Κουμουνδούρου θα είναι δεδομένη, αφού πολλά στελέχη του κόμματος και βουλευτές δε θα θελήσουν να βάλουν την υπογραφή τους στα άγρια μέτρα που έρχονται.

matrix24.gr

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Διέρρευσαν τα πρακτικά – Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ, τι απαντά το υπ. Υγείας
ΣΥΡΙΖΑ: «Τα πρακτικά επιβεβαιώνουν πως μοναδικός υπεύθυνος για το εξάμηνο lockdown είναι ο κ. Μητσοτάκης
Δένδιας: «Να μην κρύψουμε τις διαφορές με την Άγκυρα κάτω από το χαλί»
Δένδιας: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί κινητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική»
Μητσοτάκης από Διώρυγα Κορίνθου: Τα έργα αποτελούν έναυσμα για τη συνολικότερη αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής
Συνεδρίαση ΚΟ ΚΙΝΑΛ: Η γκρίνια για τα ποσοστά, τις κλειστές διαδικασίες και… το ΠΑΣΟΚ