Αθήνα

7 oC

αραιές νεφώσεις

Παναγιωτόπουλος: Χθες σηκώσαμε Mirage στο Αιγαίο- Δώσαμε ένα ακόμη μάθημα στην Τουρκία

Στην ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με παράδειγμα την αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Στην ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, με παράδειγμα την αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι ισχυρές και παραμένουν εξοπλισμένες με πολύ καλά και προηγμένα οπλικά συστήματα, σε όλους τους κλάδους. «Θα ήθελα να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι στη γείτονα, υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας» τόνισε.

Μιλώντας για την αναβάθμιση των Mirage, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι σε άμεση ετοιμότητα. «Άλλωστε, χθες, σηκώθηκαν αρκετά από αυτά, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, και με αριθμητικό πλεονέκτημα, έδωσαν ένα ακόμα μάθημα στην τουρκική αεροπορία, ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, όσο τα υπολογίζει ο κ. Τσαβούσογλου, με τους πολεμικούς σχεδιασμούς του» είπε σχετικά.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, εξήρε τη θετική διάθεση της επιτροπής απέναντι στις ρυθμίσεις, και συμπλήρωσε ότι τα 530 εκατ. του προϋπολογισμού δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ΕΔ. Αυτές οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων αλλά ενδεχομένως σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα». Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν κρύβει πλέον τις επεκτατικές ή διεκδικητικές προθέσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τέλος, σχετικά με την αναβάθμιση των 84 F-16 (4ης γενιάς) στην εκδοχή "Viper" (μεταξύ 4ης και 5ης γενιάς) είπε ότι το πρώτο αεροσκάφος είναι ήδη έτοιμο για αποσυναρμολόγηση, και ότι το συνολικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί έως το 2027 και πρόσθεσε ότι η εμπλοκή της ελληνικής εγχώριας βιομηχανίας στην αναβάθμιση του F-16, τής δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και τα επόμενα αεροσκάφη, 5ης γενιάς.

Send this to a friend