Αθήνα

28 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μαργαρίτα Παπανδρέου: Χώρισε η κόρη του πρώην πρωθυπουργού

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πανδημία και εμβόλια στο επίκεντρο της Κοινωνικής Συνόδου στο Πόρτο – Τι θα υποστηρίξει ο Μητσοτάκης

Στην πρώτη Σύνοδο των ηγετών των 27 της ΕΕ που διεξάγεται με φυσική παρουσία ύστερα από αυτή του περασμένου Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες θα παραστεί σήμερα και αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η λεγόμενη Κοινωνική Σύνοδος Κορυφής, αν και άτυπη, πραγματοποιείται στο Πόρτο της Πορτογαλίας, η οποία προεδρεύει της ΕΕ στο τρέχον εξάμηνο και εστιάζει την προσοχή της στην υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων και στο σχέδιο δράσης για την επιτάχυνση της υλοποίησής του, το οποίο παρουσιάστηκε από την Κομισιόν στις 4 Μαρτίου. Στόχος πρακτικά είναι να καθοριστεί η ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία και η αντιμετώπιση των σημερινών και αυριανών προκλήσεων, ώστε να μη βρεθεί κανείς στο περιθώριο.

Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, ο στόχος αυτός υπηρετείται από την αρχή της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς κεντρικός πυλώνας του πλέγματος στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων ήταν και παραμένει η προστασία της απασχόλησης και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν και εστιάζει στον «πράσινο» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, στις επενδύσεις και σε προγράμματα δεξιοτήτων για εργαζομένους, αλλά και σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με το νομοσχέδιο που ήδη ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στους 27 ηγέτες θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων τόσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και για τα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη, αλλά και για τις πατέντες των εμβολίων. Το ζήτημα έχει ήδη θέσει από τον Απρίλιο και το Μάιο του 2020 ο κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο είναι κοινωνικό και δημόσιο αγαθό και σήμερα, όπως επισημαίνουν ξανά κυβερνητικά στελέχη, η θέση αυτή γίνεται πιο επίκαιρη από ποτέ.

Μεταξύ άλλων, στις 4 Μαΐου 2020, κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Δωρητών κατά του κορονοϊού στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωνε: «Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του Τζο Μπάιντεν, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι αφορά την ανάγκη να καλυφθούν εμβολιαστικά χώρες όπως η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής, οι οποίες έχουν χαμηλή πρόσβαση στα εμβόλια. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και με αφορμή δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων, στην κυβέρνηση λένε πως «η απόπειρά του να οικειοποιηθεί ως δική του μια πρόταση που υπήρχε πολύ πριν την επαναλάβει μάλλον θυμηδία προκαλεί» και υπενθυμίζουν πως το περασμένο φθινόπωρο, επιχειρώντας να αντιπολιτευτεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, έφτασε ακόμη και στο σημείο να αμφισβητήσει την ύπαρξη του εμβολίου και τώρα αποπειράται να διεκδικήσει την πατρότητα της πρότασης για την άρση της πατέντας.

Τσίπρας: «Τέρμα η άμυνα, περνάμε στην αντεπίθεση απέναντι στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Χατζηδάκη» (vid)
Τρικάκια του Ρουβίκωνα έξω από το γραφείο του Γιάννη Λοβέρδου – «Πράξη κατά της Δημοκρατίας» λέει η ΝΔ
Δένδιας σε Osmani: Τηρήστε τη συμφωνία των Πρεσπών- Αλλάξτε την ονομασία στο EURO 2020
Μητσοτάκης στο France 24: Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία – Πρέπει να βρούμε τρόπο να συζητάμε
Αγαθοπούλου για Συνέδριο Γονιμότητας: Τείνει να εξελιχθεί σε απόλυτο φιάσκο
Κοτζιάς για τις φανέλες στο Εuro: «Το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό»