• Σάββατο, 19 Ιανουαρίου
  • 23:14

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πανηγύρια στα Σκόπια, «εμφύλιος» Κοτζιά-Καμμένου & ΑΝΕΛ στην Αθήνα: Τα σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού

Την ώρα που στα Σκόπια στηνόταν πανηγύρι για την εκκίνηση των διαδικασιών ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, στην Αθήνα εξακολουθεί να μαίνεται ο πόλεμος στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ή, τουλάχιστον, φαινομενικά ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, ανάμεσα στο υπουργείο Εξωτερικών και τους ΑΝΕΛ.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όλα ξεκίνησαν από τη συνέντευξη Κοτζιά στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine. Σε αυτήν, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει (και) από το ελληνικό κοινοβούλιο και μάλιστα με τις ψήφους του Ποταμιού και των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας δηλαδή ότι ο κυβερνητικός εταίρος θα αλλάξει στάση έστω και την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει πρόβλημα ακόμη και να ψηφίσει τη συμφωνία με λιγότερες από 151 ψήφους, δηλαδή με την απλή πλειοψηφία της κύρωσης ενός νομοσχεδίου, εάν δηλαδή είναι απόντες κάποιοι βουλευτές από την ψηφοφορία (π.χ. αν οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν ομαδικά, τότε η κυβέρνηση θα χρειάζεται μόλις 147 ψήφους για να περάσει η συμφωνία, όπερ σημαίνει δύο περισσότερους από τους 145 που αριθμεί η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, βέβαια, το πρόβλημα δεν θα είναι τυπικό για την κυβέρνηση, αφού πράγματι θα έχει τηρήσει όλες τις προβλεπόμενες από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής διαδικασίες, αλλά θα είναι βαθιά πολιτικό και συμβολικό, δεδομένου πως θα έχει εγκριθεί μια τόσο σημαντική διεθνής συμφωνία με πλειοψηφία μικρότερη από την απόλυτη της Βουλής (151).

Η ακριβής τοποθέτηση Κοτζιά έχει ως εξής: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές, χρειάζεται επομένως μόνον έξι επιπλέον ψήφους για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία. Επιπλέον, σε μια ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, είναι πιθανόν περισσότερα του ενός κόμματα να μη συμμετάσχουν. Γι’ αυτό και η (αναγκαία) πλειοψηφία εκείνη την ημέρα ίσως να είναι μικρότερη από 130 ψήφους. Επιδιώκουμε μεν για πολιτικούς λόγους μία πλειοψηφία μεγαλύτερη των 150 ψήφων, όμως τυπικά, από νομικής απόψεως, δεν δεσμευόμαστε από αυτήν. Με άλλα λόγια: Η συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία θα περάσει σε κάθε περίπτωση από το κοινοβούλιο» (σ.σ.: το ελάχιστο όριο που απαιτείται είναι 120 βουλευτές).

Η αποστροφή αυτή του κ. Κοτζιά προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ. Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θόδωρος Τοσουνίδης. Ο λόγος δεν είναι μόνο η γενικότερη στάση που έχουν οι ΑΝΕΛ απέναντι στο Σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών, με τον κ. Καμμένο να έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη χρήση του όρου «Μακεδονία» για το ονοματολογικό. Αλλά, επιπλέον, έχει να κάνει και με την πρόθεση-διακήρυξη του υπουργού Άμυνας να ψηφιστεί η συμφωνία με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, όπως έχει ήδη ζητήσει ο ίδιος κι έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αποδεχθεί ο πρωθυπουργός.

Βασικός στόχος, σε αυτήν την περίπτωση, των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι να ρίξουν τον «μουντζούρη» στην πλευρά της αντιπολίτευσης και να εγκλωβίσουν πολιτικά κυρίως τη ΝΔ, η οποία είτε θα πρέπει να ψηφίσει και να επιτευχθεί μια ευρεία πλειοψηφία, πολύ μεγαλύτερη από των 180 βουλευτών, είτε θα πάρει πάνω της την ευθύνη απόρριψης της συμφωνίας (σ.σ.: με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ξεκαθαρίσει πάντως πως δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία ακόμη και μετά από εκλογές).

Εξ ου και στην ανακοίνωση του κ. Τοσουνίδη γινόταν σαφής αναφορά στον Δημήτρη Τζανακόπουλο και τα λεγόμενά του: «Στο ζήτημα του σχεδίου συμφωνίας των Πρεσπών και για τη διαδικασία ψήφισής του, όταν και εάν έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπήρξε σαφής τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις και σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να περιορίζεται στα του οίκου του».

Για πολλούς, βεβαίως, η συζήτηση αυτή και η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας και τους ΑΝΕΛ γενικότερα θεωρείται μάλλον προσχηματική - άλλωστε, Κοτζιάς-Καμμένος συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, κατά την οποία η πΓΔΜ πήρε πρόσκληση για να ξεκινήσουν και επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Γι' άλλους πάλι - χωρίς το ένα να αναιρεί το άλλο - είναι μήνυμα εν όψει ενός πιθανού ανασχηματισμού που συζητείται ότι «σκαρώνει» ο πρωθυπουργός λίγο πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ, εφόσον βέβαια δεν αποφασίσει να τραβήξει το χαρτί των πρόωρων εκλογών.

Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να επανέλθουν στο προσκήνιο τα σενάρια απόσυρσης των υπουργών των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, μολονότι το κόμμα θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση - τουλάχιστον έως ότου έλθει προς ψήφιση στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, όπως αναμένεται να γίνει, με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, γύρω στα τέλη Ιανουαρίου του 2019. Όταν, δηλαδή, θα συμπληρώνονται ακριβώς τέσσερα χρόνια από την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Send this to a friend