Αθήνα

16 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

«Σασμός» -Spoiler: Ο Μανωλάκης αποκαλύπτει τον δολοφόνο του Στεφανή (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπανδρέου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν το πνεύμα συνεργασίας

«Μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες μπορεί να βοηθηθεί ο Λιβυκός λαός και να βρεθούν ειρηνικές λύσεις», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση για τη Λιβύη

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε ότι «το μνημόνιο Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης, για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών, παραβλέπει τα συμφέροντα της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής» και απηύθυνε έκκληση «στους Τούρκους συναδέλφους να διαμηνύσουν στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν αυτό το πνεύμα συνεργασίας».

«Μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες μπορεί να βοηθηθεί ο Λιβυκός λαός και να βρεθούν ειρηνικές λύσεις, να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες, να υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά, να προστατευθούν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αξίες», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πριν εννέα χρόνια, ηγέτες από διάφορες χώρες αποφάσισαν να βομβαρδίσουν τη Λιβύη, με σκοπό την προστασία αθώων πολιτών.

Στη συνάντηση εκείνη, συμμετείχα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Έκανα έκκληση να αποφύγουμε μια τέτοια ενέργεια μέχρι να εξαντλήσουμε κάθε μέσο πίεσης προς τον Καντάφι, για μια ειρηνική μετάβαση.

Δυστυχώς, οι αποφάσεις που ελήφθησαν είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα. Βλέπουμε τους πολίτες της Λιβύης να πληρώνουν ένα σκληρό τίμημα και τη χώρα να είναι διαιρεμένη από έναν πόλεμο με εξωτερικές παρεμβάσεις. Την τραγωδία αυτή περιέγραψε πολύ καλά πριν από μένα ο Πιέρο Φασίνι.

Και όπως είδαμε στα Βαλκάνια, οι πόλεμοι που επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες δεν μπορούν να σταματήσουν όταν κυριαρχεί ο ανταγωνισμός σε βάρος της περιφερειακής συνεργασίας.

Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, τονίζει αυτήν την παράμετρο και για το λόγο αυτό, καλεί στα συμπεράσματά της όλες τις περιφερειακές δυνάμεις να πάψουν να παρεμβαίνουν σε αυτήν την ένοπλη σύγκρουση.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να υποτιμούμε το πόσο η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη μπορεί να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα, να ωθήσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη.

Η ένταση στην περιοχή, δυστυχώς αυξήθηκε πρόσφατα μετά την υπογραφή μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

Τα μνημόνια αυτά βασίζονται σε ένα quid pro quo. Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη έναντι της αποδοχής νέων θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, παραβιάζοντας την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Το μνημόνιο Τουρκίας – κυβέρνησης Τρίπολης, για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών, παραβλέπει τα συμφέροντα της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής.

Η νομική υπηρεσία του Γερμανικού Κοινοβουλίου απεφάνθη ξεκάθαρα ότι αυτό το Μνημόνιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων εμπλεκομένων Μεσογειακών χωρών παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμο.

Η διεθνής κοινότητα, σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες, η ΕΕ και ακόμα και το διεθνώς αναγνωρισμένο Λιβυκό Κοινοβούλιο έχουν συνταχθεί με αυτήν τη διαπίστωση.

Η Ελλάδα έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Λιβύη και είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Και όπως γνωρίζουν οι Τούρκοι συνάδελφοι, έχω προσωπικά συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση ενός πνεύματος συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή.

Παρόλα τα θέματα που μας χωρίζουν, όπως το Κυπριακό.

Η πάγια άλλωστε θέση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μέσα από τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών με προσφυγή αν χρειαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάρης.

Κάνω έκκληση στους Τούρκους συναδέλφους να διαμηνύσουν στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν αυτό το πνεύμα συνεργασίας.

Μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες μπορεί να βοηθηθεί ο Λιβυκός λαός και να βρεθούν ειρηνικές λύσεις, να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες, να υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά, να προστατευθούν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αξίες.

Ροή Ειδήσεων

23/09/2021 | 23:54

Συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουτέρες: Η Ελλάδα σταθερά υπέρμαχος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο

23/09/2021 | 23:38

Συναγερμός στις ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε παντοπωλείο στο Τενεσί: Πληροφορίες για 12 τραυματίες

23/09/2021 | 23:23

Κωνσταντίνος Μπoγδάνος για τη λίστα με τα προσφυγόπουλα: Λάθος μου όμως πέρα από το δέντρο υπάρχει και το δάσος

23/09/2021 | 22:59

Σεισμός στη Θήβα – Ανάστατοι οι κάτοικοι

23/09/2021 | 22:54

ΓΕΝΟΠ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ: Η κυβέρνηση χαρίζει ένα από τα πιο ακριβά ασημικά της

23/09/2021 | 22:51

Αθηνά: «Θέλω να βλέπω συνέχεια τον Αλέξη – Είμαι αχόρταγη»

23/09/2021 | 22:41

Ολλανδία: 12χρονος πήγε τον πατέρα του στο δικαστήριο, επειδή δεν τον άφηνε να εμβολιαστεί και κέρδισε

23/09/2021 | 22:38

Σασμός: Τι θα δούμε στο επεισόδιο της Δευτέρας – Συνταρακτικές εξελίξεις

23/09/2021 | 22:32

Μητσοτάκης: Να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για τη διεύρυνση της πρόσβασης σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια παντού

23/09/2021 | 22:12

ΤΖΟΚΕΡ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί για τα 2.000.000 ευρώ

23/09/2021 | 22:10

ΣΥΡΙΖΑ για ΔΕΗ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση

23/09/2021 | 22:09

Αναπάντεχο «διαζύγιο» για Γαρμπή-Σχοινά! Γιατί ναυάγησαν τα σχέδιά τους (ΕΙΚΟΝΕΣ)

23/09/2021 | 22:04

Κάτια Ζυγούλη: Τα σημειώματα αγάπης που της αφήνουν τα παιδιά της

23/09/2021 | 21:55

Πρετεντέρης: Καλύτερα τα κόμματα να τσακώνονται για την οικονομία παρά για άλλα ακατανόμαστα

23/09/2021 | 21:39

Ποιους «φωτογραφίζει» η Γεννηματά; «Κάποιοι φτάνουν σε ακροδεξιές αντιλήψεις»
Βορίδης: 300 ευρώ πρόστιμο εβδομαδιαίως σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που αρνείται εμβολιασμό και τεστ
Με γεμάτη ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Νέα Υόρκη – Οι διμερείς συναντήσεις και η… “στάση Μακρόν” κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα
Γερουλάνος: Η Δημοκρατική Παράταξη δεν κληρονομείται με λίγο ήλιο και λίγο πράσινο στο φόντο
Επίθεση ΝΔ σε Σπίρτζη: «Χυδαία απόπειρα εκμετάλλευσης»
Σκέρτσος: Πόσος είναι ο ανεμβολίαστος πληθυσμός – 3 στους 4 πολίτες διαθέτουν σήμερα ανοσία
Επιμένει στη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – Συναντήσεις Τσίπρα για την οικονομία