
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο οποίος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση για τη συμφωνία είπε ότι «πρόκειται για τεράστιο βήμα για την Ελλάδα αυτή η Συμφωνία, καθώς η χώρα μας θα πατήσει στη Σελήνη με δικό της όχημα, που θα κατασκευαστεί από Έλληνες επιστήμονες. Η Ελλάδα γίνεται μέλος του γκρουπ των ελάχιστων χωρών που έχουν κατεβάσει δικό τους όχημα στη Σελήνη. Το όχημα αυτό θα παραμείνει για μερικές μέρες στη Σελήνη όπου θα μαζέψει δεδομένα, τα οποία θα είναι περιουσία του ελληνικού κράτους και ελληνικών ερευνητικών ιδρυμάτων. Οι προγραμματισμένες εκτοξεύσεις είναι το 2021 και το 2022. Δείξαμε ότι όταν υπάρχει συντονισμός δυνάμεων μπορούμε να πρωτοπορήσουμε».
Ο Νίκος Παππάς ευχαρίστησε «τους ανθρώπους που εδώ και μήνες δούλεψαν σιωπηλά για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχο Γεώργιο Μαντζούρη και τον Πρόεδρο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού, Χριστόδουλο Πρωτοπαπά, αλλά και τα ελληνικά πανεπιστήμια, τα ερευνητικά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρείες που κατέθεσαν τις προτάσεις τους», όπως τόνισε ο ίδιος.
Η Δήλωση Συνεργασίας, που υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχος Γεώργιος Μαντζούρης ΠΝ, Dr, και ο Διοικητής της NASA, Jim Bridenstine, προβλέπει τη συνεργασία των δύο Οργανισμών, στο πλαίσιο του προγράμματος της NASA: «Advanced Human and Robotic Exploration ON and AROUND the MOON», καθώς και την έναρξη συνεργασιών γενικής μορφής σε όλους τους τομείς του Διαστήματος.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη συμμετοχή του ΕΛΔΟ στο πρόγραμμα της NASA, προβλέπεται η αποστολή του πρώτου ελληνικού ρομποτικού οχήματος στη Σελήνη το 2022 (σ.σ.: συμμετοχή της Ελλάδας υπό την ονομασία «Hellas to the Moon») για την εξερεύνηση του εδάφους αυτής και την απόκτηση δεδομένων που θα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο και θα αξιοποιηθούν από ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητές.
Της υπογραφής αυτής της συμφωνίας, είχε προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από μέρος του ΕΛΔΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Αστροναυτικού Συνεδρίου (International Astronautical Congress 2018), που έγινε τον Οκτώβριο του 2018 στη Βρέμη.
Ενώ μεσολάβησε, τον Φεβρουάριο του 2019, ανοιχτή πρόσκληση του ελληνικού Οργανισμού προς τα ελληνικά πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις συμμετοχής στην εν λόγω αποστολή. Οι 14 προτάσεις που κατατέθηκαν και κρίθηκα άκρως ενδιαφέρουσες από ΕΛΔΟ και NASA αφορούν: Την κατασκευή μικροδορυφόρων για τη Σελήνη, τη δημιουργία αλγορίθμων αποστολής-λήψης φωτογραφιών από και προς τη Σελήνη, τη δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας σε αυτή, εφαρμογές εξορύξεων στο έδαφός της, τη δημιουργία μηχανισμών λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες, τη δημιουργία συστημάτων αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος της Σελήνης κ.ά.
Στην επιτυχή προετοιμασία και ολοκλήρωση της ελληνικής αποστολής θα συμμετάσχουν Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών), ερευνητικά κέντρα (Εθνικό Αστεροσκοπείο, Εθνικό Κέντρο Ερευνών Δημόκριτος) και ιδιωτικές εταιρείες.
Τα «κέρδη» της χώρας μας από την συμφωνία με τη NASA
Η χώρα εισέρχεται στον παγκόσμιο διαστημικό χάρτη ως ισότιμος εταίρος.
Η Ελλάδα θα δηλώσει παρουσία στο Διεθνή Σεληνιακό Σταθμό, που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, αποκομίζοντας ενισχυμένα στρατηγικά οφέλη.
Τα στοιχεία που θα προκύψουν και θα τεθούν προς αξιοποίηση ανοίγουν νέους ακαδημαϊκούς ορίζοντες, δίνουν δυνατότητες ίδρυσης καινοτόμων εταιρειών, προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις υφιστάμενες ελληνικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διάστημα.
Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των Πανεπιστημίων και των ερευνητών της χώρας σε διεθνή προγράμματα, με την προσέλκυση υψηλής χρηματοδότησης.
Ενισχύεται η προσπάθεια ανάσχεσης του brain drain, αλλά και της προσέλκυσης εγνωσμένου κύρους Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό.
Η Ελλάδα δηλώνει παρούσα στην αιχμή του δόρατος της διαστημικής τεχνολογίας.
Αναπτύσσεται ένας νέος κλάδος για την ελληνική οικονομία, με τα ανάλογα οφέλη
Ροή Ειδήσεων

31/01/2023 | 15:44
Η προσωπική εξομολόγηση της Έλενα Χριστοπούλου για το γεγονός ότι δεν έκανε παιδιά – «Ο σύντροφος μου είναι φούρναρης»
31/01/2023 | 15:04
Βίκυ Παγιατάκη: Η απάντηση στην Άση Μπήλιου και τα «καρφιά» της για τους άλλους αστρολόγους

31/01/2023 | 14:49
Κατερινόπουλος για την υπόθεση διαφθοράς στην ΕΛΑΣ: Nα προσέχει μη βρεθεί σε κανένα χαντάκι αυτός που μίλησε
31/01/2023 | 14:44
Καιρός – Καλλιάνος: «Μούφα ολκής ο χιονιάς στην Αττική – Στους 15 βαθμούς η θερμοκρασία τα μεσημέρια»
31/01/2023 | 14:31
Μάνος Δασκαλάκης για Πισπιρίγκου: «Η κατηγορούμενη από τον Κορυδαλλό ρωτούσε τι κάνω, αντί να ψάχνει από τι πέθαναν τα παιδιά μας»
31/01/2023 | 14:23
Απίστευτο περιστατικό στο Χαλάνδρι: Διαρρήκτες παραβίασαν σπίτι αλλά… ξέχασαν πίσω το όπλο τους

29/01/2023 | 13:23
Ανδρουλάκης: Όχι σε παζάρια εξουσίας για κάποιες υπουργικές θέσεις! Δεν είμαι σαν τους Τσίπρα- Μητσοτάκη
29/01/2023 | 15:46
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Αυτοί είναι οι υποψήφιοι βουλευτές ανά Εκλογική Περιφέρεια – Αναλυτικά η λίστα

31/01/2023 | 11:55
Ανδραβίδα -Πτώση F-4: «Είδα μια έκρηξη, φωτιά μέσα στη θάλασσα» είπε ο πιλότος του άλλου αεροσκάφους-Σε εξέλιξη οι έρευνες
30/01/2023 | 15:17
Αργύρης Παπαργυρόπουλος για Δέσποινα Βανδή και Βασίλη Μπισμπίκη: «Έχω τις αντιρρήσεις μου… όταν έχεις και κάποια παιδιά μεγάλα»

29/01/2023 | 16:21
«Ηχηρά» μηνύματα Ανδρουλάκη στην ΚΠΕ: «Πάρτε την Παράταξη στα χέρια σας! Αυτόνομη η πορεία μας»
30/01/2023 | 11:48
Αθηνά Δρέττα στο TheCaller: «Αριστερά και Δεξιά δεν υπάρχουν πια παρά ως φαντάσματα του εαυτού τους»
30/01/2023 | 13:55
Σπύρος Πώρος: Ο γιος του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είναι σε σχέση με την κόρη της Χάιντι Κλουμ
Δημοφιλή

Θεοδωρικάκος: Ο απερχόμενος διοικητής του Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ δεν με ενημέρωνε ούτε στοιχειωδώς
