Αθήνα

29 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αυτός είναι ο «τσουχτερός» τιμοκατάλογος της Τούνη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παππάς: Προτείνουμε άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με 2.000 ανά εργαζόμενο

Την άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στην Kontra News ο Νίκος Παππάς, σημειώνοντας ότι τα συμφέροντα των μισθωτών και της μεσαίας τάξης είναι κοινά.

Δείτε επίσης

Κλήρωση Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ- Μοιράζει τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ την Τρίτη
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Χωρίς τη Θεία Κοινωνία δεν υπάρχει Εκκλησία, δεν χρειάζεται

«Τα συμφέροντα μισθωτών και μεσαίας τάξης είναι κοινά. Πρέπει να Μείνουμε Όρθιοι για να τα καταφέρουμε», σημειώνει ο  τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών, Νίκος Παππάς.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παππά:

Πώς κρίνετε την πρόταση της Κομισιόν για έκτακτη ενίσχυση 750 δισ. ευρώ προς τις χώρες της ΕE; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τα 32 δισ. που αναμένεται να λάβει η Ελλάδα, δείχνουν ότι η χώρα ανέκτησε την αξιοπιστία της…

Η αμοιβαιοποίηση του χρέους είναι θετική εξέλιξη. Οι απευθείας μεταφορές πόρων αντί των δανείων και η de facto αμφισβήτηση του Συμφώνου Σταθερότητας ήταν αναγκαία βήματα εδώ και καιρό. Είναι θέσεις που έχουμε διατυπώσει εδώ και δεκαετίες.

Ειδικά το 2015, όσοι δεν ήθελαν να ακούσουν για αυτές μας τις θέσεις, μας αποκαλούσαν «αντιευρωπαίους».

Περιμένουμε, βεβαίως, να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου. Θα συνδέονται οι πόροι με όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας; Θα μας ζητήσουν να μαζέψουμε το έλλειμμα το 2021;

Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία δικαιολογία για τη μη υλοποίηση μιας άμεσης και εμπροσθοβαρούς πολιτικής. Και «μαξιλάρι» παρέλαβε από εμάς και οι Ευρωπαίοι δίνουν χρήματα. Όποιος μένει εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων και στήριξης, μένει επειδή έτσι αποφάσισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Στέλιος Πέτσας, με αφορμή την παρουσίαση των προτάσεών σας, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ανεύθυνος». Τι απαντάτε;

Επικίνδυνα ανεύθυνος παραμένει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. «Νίπτει τας χείρας του» ενώ η ύφεση και η ανεργία ήδη αυξάνονται. Λέει να δούμε πως θα πάει ο τουρισμός για να λάβει μέτρα για τους εργαζόμενους. Αναφέρει πως έκανε ό,τι περνά από το χέρι του όταν το 20% των καταστημάτων εστίασης δεν άνοιξε καν.

Οι υπουργοί ομνύουν στον «καπιταλισμό» και δίνουν το σύνθημα: «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Χαρακτηρίζουν τις επιχειρήσεις «ζόμπι», τους επαγγελματίες «μπαταχτσήδες» και τους εμπόρους «ψεύτες» για να αποτινάξουν από πάνω τους τις ευθύνες της καταστροφής.

Από την πρώτη στιγμή προτείναμε να πέσουν χρήματα στην αγορά, να στηριχθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας. Τα συμφέροντα μισθωτών και μεσαίας τάξης είναι κοινά. Και πρέπει να Μείνουμε Όρθιοι για να τα καταφέρουμε. Δεν εισακουστήκαμε. Η ηθελημένη αδράνεια Μητσοτάκη βαθαίνει την ύφεση. Αυτή την ώρα που λεφτά τάζει και λεφτά δεν δίνει, η οικονομία καταποντίζεται. Τώρα συμβαίνει αυτό, εδώ. Όχι κάποια στιγμή στο μέλλον ή κάπου αλλού.

Γιατί θεωρείτε πως τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση δεν επαρκούν;

Η κυβέρνηση κινείται σε γραμμή ΣΕΒ. Η «ανοσία της αγέλης» στην οικονομία αφήνει την ύφεση να εξελιχθεί, οδηγεί σε ασφυξία μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανοίγει το δρόμο εξαγορών και συγχωνεύσεων και κρατά το δημόσιο χρήμα για όσους επιβιώσουν, δηλαδή τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια των μέτρων. Μόνο δύο χιλιάδες επιχειρήσεις πέρασαν τον πήχη του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, καθώς φαίνεται ότι οι τράπεζες κρατούν τα χρήματα για το πελατειακό τους φιλέτο. Στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει μπει μόλις το 7% των ελληνικών επιχειρήσεων, 53 χιλιάδες επιχειρήσεις δηλαδή από τις 750 χιλιάδες.

Η μόνη διέξοδος που τους δίνεται είναι οι απολύσεις. Μετά τις παρεμβάσεις Βρούτση, ήρθε και η αποκαθήλωση της υποχρέωσης διατήρησης των θέσεων εργασίας για όσους ωφελούνται από τα εργαλεία παροχής ρευστότητας.

Επιχειρήσεις θα κλείνουν για πέντε ή δέκα χιλιάδες ευρώ χρέος. Για να το αποφύγουμε, προτείνουμε την άμεση, μη επιστρεπτέα, ενίσχυση των επιχειρήσεων με τρία δισ. ευρώ συνολικά. Ενίσχυση που ανέρχεται σε δύο χιλιάδες ευρώ ανά εργαζόμενο με μέγιστο όριο στήριξης της επιχείρησης τις 100 χιλιάδες ευρώ.

Αναγκαία είναι, επίσης, η συγκρότηση ενός σχεδίου Ηρακλής για τις επιχειρήσεις, για την εγγυοδοσία επιχειρηματικών δανείων 12 δισ. ευρώ. Οι παρεμβάσεις μας περιέχουν την προστασία των θέσεων και των όρων εργασίας και διασφαλίζουν το εισόδημα των εργαζομένων.

Κρίσιμη είναι και η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία ξεκίνησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, η Πατρών – Πύργου, το μετρό Θεσσαλονίκης και η γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας. Για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, εισροή ευρωπαϊκού χρήματος και βελτίωση της συνολικής παραγωγικότητας της οικονομίας.

Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Πόσο εφικτό είναι να βρείτε διαύλους επικοινωνίας με το ΚΙΝΑΛ, την ώρα που κρατά αυτή τη στάση στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου;

Παρά τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού, ο τυχοδιωκτισμός της ομάδας Μητσοτάκη είναι γνωστός. Θυμόμαστε και το είδος της αντιπολίτευσης που άσκησε, για παράδειγμα στο Μακεδονικό, και την απάτη που έστησε εις βάρος των πολιτών στις εκλογές του Ιουλίου.

Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε να έχει στρωμένο έδαφος σε οικονομία και κοινωνία για να πάει σε εκλογές. Πλέον, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιτάχυνση της ύφεσης, την έκρηξη των λουκέτων και της ανεργίας. Βρίσκεται ενώπιον σύγκρουσης με τη μεσαία τάξη, οι προσδοκίες της οποίας διαψεύστηκαν σε λίγους μήνες.

Υπάρχει, βεβαίως, και η περίπτωση να θέλει να παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να βοηθήσει την οικονομία να ανακάμψει. Είμαστε έτοιμοι σε κάθε περίπτωση. Η συγκρότηση ενός μετώπου κοινωνικών και πολιτικών προοδευτικών δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο. Για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, την προστασία των εργαζομένων, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την προστασία της α’ κατοικίας και πολλά άλλα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη σχετική πρωτοβουλία και πλέον η ολοκλήρωσή της καθίσταται απαραίτητη όσο ποτέ. Ήρθε η ώρα να ανταποκριθούμε όλοι στις ιστορικές μας ευθύνες.

Ειδήσεις σήμερα: 

Τουρκική πρόκληση: Εταιρεία πετρελαίου ζητά να κάνει έρευνες κοντά σε Ρόδο και Κάρπαθο- Δεν αναγνωρίζουν ελληνική υφαλοκρηπίδα

Κορονοϊός: Στους 176 οι νεκροί στην Ελλάδα- Κατέληξε 66χρονη γυναίκα

Κλινική «Ταξιάρχαι»: «Έφερναν τυρόπιτες στην αιμοκάθαρση χωρίς μάσκες»- Τι λένε αιμοκαθαιρούμενοι που νόσησαν από κορονοϊό

Ροή Ειδήσεων

20/09/2021 | 22:57

GNTM: Έπαθε πλάκα ο Καράβας με τη διαγωνιζόμενη – «Μήπως βρέθηκε η νικήτρια;»

20/09/2021 | 22:49

iPhone 13: Η ζήτηση φαίνεται να δικαιώνει την Apple

20/09/2021 | 22:43

Manhattan: Η καλύτερη συνταγή για το αγαπημένο σας κοκτέιλ

20/09/2021 | 22:33

Σασμός: Τι θα δούμε στο αυριανό επεισόδιο – Ξεσπά ξανά η βεντέτα

20/09/2021 | 22:20

Εντοπίστηκε σορός γυναίκας στη θαλάσσια περιοχή έξω από το πάρκο Φλοίσβου

20/09/2021 | 22:06

Σασμός: Ο Στεφανής δολοφονήθηκε και το twitter αναζητεί τον δολοφόνο του – Χαμός με τη συγκλονιστική σκηνή του θανάτου

20/09/2021 | 22:03

Μενίδι: Η μητέρα του αδικοχαμένου Μάριου επιστρέφει στο σχολείο που έχασε το παιδί της για να διδάξει

20/09/2021 | 21:50

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέλνει delivery στον κ. Χατζηδάκη τον Νόμο του για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες

20/09/2021 | 21:38

Πάτρα: Ο οδηγός του καρτ εξηγεί πώς έγινε το ατύχημα- «Προσπάθησα να προσπεράσω το μπροστινό μου» (ΒΙΝΤΕΟ)

20/09/2021 | 21:36

Bίντεο – ντοκουμέντο με τις ακραίες προκλήσεις Τούρκων Ψαράδων – Στα 500 μέτρα έξω από τη Λέσβο

20/09/2021 | 21:25

Δείτε τη Νίκη Λυμπεράκη στην πρώτη της εμφάνιση στο MEGA (ΒΙΝΤΕΟ)

20/09/2021 | 21:06

Η Κύπρος εξοπλίζεται με πυραύλους Exocet κι αντιεροπορικό σύστημα Mistral

20/09/2021 | 21:05

Τρίτη δόση εμβολίου: Ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

20/09/2021 | 20:41

Βιρτζίνια: Πυροβολισμοί σε σχολείο- Πληροφορίες για τραυματίες

20/09/2021 | 20:39

Ασπρόπυργος: Ρομά έχουν στήσει οδοφράγματα – Αυτοί οι δρόμοι είναι κλειστοί
Κ. Αρσένης: Θα ήθελα μία «συγγνώμη» από τον Παπανδρέου για το δημοψήφισμα που δεν έκανε και για τα Μνημόνια που έφερε
85η ΔΕΘ: Live η συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα – «Αν ο Μητσοτάκης τολμά ας προκηρύξει εκλογές»
Τσίπρας: Στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά
ΔΕΘ: Ο Τσίπρας, τα διλήμματα των εκλογών και το άνοιγμα στη μεσαία τάξη και στους ψηφοφόρους του παλιού ΠΑΣΟΚ
Οικονόμου: Παρά τα πανάκριβα σκηνικά ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι ξεπερασμένος
Ο Κούλογλου είδε ισοπαλία στη ΔΕΘ «μετά από έναν ανιαρό αγώνα»