Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Αποκάλυψη Καρσιώτη για δολοφονία Καραϊβάζ: Ο γιος του πλησίασε μέσα από τους αστυνομικούς στο σημείο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευόπουλος: Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί ιδιωτικά πανεπιστήμια

Ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί ιδιωτικά πανεπιστήμια, ξεκαθάρισε στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης, Νίκος Παρασκευόπουλος, για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος

Ο κ. Παρασκεύοπουλος υπεραμύνθηκε και της στάσης του κόμματός του, που απέρριψε την πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 16 και τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι τίμια σε σχέση με το άρθρο 16 να μην αλλάξει, και απηχεί και την καταξιωμένη πορεία των ελληνικών πανεπιστημίων και τη βούληση της πλειονότητας του ελληνικού λαού. Εξάλλου, με βάση το ισχύον Σύνταγμα, επιτρέπεται η ίδρυση πανεπιστήμιων από ιδιώτες αρκεί η λειτουργία τους να είναι υπό την εποπτεία κανόνων. Η αντιδικία μας με τη ΝΔ είναι αν θα έχουμε πανεπιστήμια κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως ζήτησε η εισηγήτριά της, που αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ διότι κερδοσκοπία και γνώση δεν μπορεί να συνυπάρχουν», υπογράμμισε.

Μάλιστα, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε ναυαρχίδα των προτάσεων της κυβερνητικής πλειοψηφίας το άρθρο 86, που αφορά την ποινική ευθύνη των πολιτικών προσώπων της χώρας.

[the_ad id=”493520″]

Είναι πρόταση που θα βελτιώσει τη λογοδοσία, τον ποινικό έλεγχο και την ευθύνη των πολιτικών στο Κοινοβούλιο. Η προώθηση της δείχνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εμβάθυνση της Δημοκρατίας και όχι να κερδίσει τις εκλογές. Το άρθρο 86 είναι κεντρικό ζήτημα για τη λειτουργίας της Δημοκρατίας διότι εισάγει την ποινική λογοδοσία των αρχόντων».

Επίσης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης διαχώρισε την «προσεκτική στάση που κράτησαν στελέχη της ΝΔ που είχαν θεσμικό ρόλο», όπως είπε, με τη στάση του αρχηγού της, Κυριάκου Μητσοτάκη, που δήλωσε ότι αυτό που ενδιαφέρει το κόμμα του είναι τα άρθρα 16 και 24.

«Η ουσία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, διορθώνουν, βελτιώνουν και προωθούν ένα Σύνταγμα αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, που θα εκφράζει τις σημερινές θεσμικές ανάγκες, σε ό,τι αφορά το πεδίο των κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι προσεκτικές και σταθμισμένες», είπε και έφερε ως παράδειγμα την πρόταση για το άρθρο 3 λέγοντας: «Δεν είναι ριζοσπαστική, αλλά δείχνει ότι σε καμία περίπτωση η επικρατούσα θρησκεία δεν μπορεί να οδηγήσει τις άλλες θρησκείες σε υποβάθμιση. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στάση ειλικρίνειας και ευθύνης για την καλή λειτουργία του πολιτεύματος, την αναβάθμιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και δεν αφορά σε καμία περίπτωση η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την τύχη των εκλογών και την κατάκτηση της κυβερνητικής θέσης. Η μόνο πρότασή μας για τις εκλογές είναι για την εισαγωγή της απλής αναλογικής στο Σύνταγμα που είναι μια διαχρονική επιλογή της Αριστεράς»  συμπλήρωσε.

[inline_article order=”1″]

Αιτιολογώντας τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρώτη ψηφοφορία επί της πρότασης της ΝΔ για τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι το κόμμα του τέθηκε σε ένα βαρύ δίλημμα. «Θα έπρεπε να διαλέξουμε για μια Βουλή που θα πηγαίνει εκλογές με 151 βουλευτές και σε μια εύκολη προσφυγή όπου ο λαός άμεσα θα επιλέγει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και τα δύο έχουν προβλήματα. Η πρώτη οδηγεί σε μονοκομματικό Πρόεδρο και η εκλογή του από το λαό δημιουργεί ένα πόλο διαρχίας και ήταν ιδιαίτερα προβληματική. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ενδιάμεση, να γίνονται 7 στην ουσία κοινοβουλευτικές εκλογές, που στην ουσία να είναι δύσκολη η προσφυγή στην άμεση εκλογή του, ώστε να ασκηθεί κοινωνική πίεση».

Βενιζέλος: Η στρατηγική του Ελσίνκι ήταν το optimum με βάση τα δεδομένα της εποχής του
Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας
Έκκληση Μητσοτάκη στους πολίτες να εμβολιαστούν το συντομότερο
Ο Βαρουφάκης ζητά κατάργηση της στρατιωτικής θητείας και διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας
Άδωνις Γεωργιάδης: Το κράτος δεν μπορεί να δίνει λεφτά για πάντα- Η επιτροπή λέει όχι στα ανοικτά εμπορικά κέντρα
Χρυσοχοΐδης σε Τσίπρα: «Ανίερο να σκυλεύεις πολιτική σε φρέσκο αίμα δημοσιογράφου»