• Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου
  • 18:38

Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Παράθυρο» για νέες παροχές αφήνει ο Τσίπρας -Ενστάσεις Στουρνάρα για την παροχολογία

Ανοιχτό άφησε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο νέων ελαφρύνσεων, μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις και των τροπολογιών για τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ.

Ανοιχτό άφησε από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας το ενδεχόμενο νέων ελαφρύνσεων, μιλώντας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις και των τροπολογιών για τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Επιχειρώντας εκ νέου έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου και δη στην περίοδο μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, καθώς και στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επίσης, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε και υλοποίησε μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας που εξήγγειλε πέρυσι στη ΔΕΘ κι έτσι προχώρησε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στην ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, σε 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι τα μέτρα αυτά έχουν μόνιμο χαρακτήρα και αρνήθηκε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι πρόκειται για επικοινωνιακά τεχνάσματα και προεκλογικές παροχές. Δήλωσε πάντως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα μέτρα ψηφίζονται από όλες τις πτέρυγες της Βουλής και τόνισε ότι θα έχουν άμεση απόδοση στους καταναλωτές, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, το πακέτο μέτρων θα φέρει επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσει τη δυνατότητα για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου, με τα σενάρια ήδη να δίνουν και να παίρνουν σχετικά με το ενδεχόμενο να δοθεί ακόμη και 14η σύνταξη αντί του κοινωνικού μερίσματος στα τέλη της χρονιάς.

Την ίδια στιγμή, από τη Λάρισα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «οι πολίτες έχουν ήδη κρίνει τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα» και πως οι πολίτες περιμένουν γι' αυτό το λόγο ν' ακούσουν το πρόγραμμα της ΝΔ «από τα δικά μας λόγια κι όχι από τις μονταζιέρες που διαστρεβλώνουν αυτά που λέμε», όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εξηγώντας έτσι το σχέδιό του, τόνισε ότι αφορά το πώς η Ελλάδα «θα μπορέσει να ξαναδημιουργήσει πολλές καλές δουλειές για τα νέα παιδιά, πώς θα μειώσουμε τους φόρους, πώς θα παρέχουμε περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες, πώς θα έχουμε καλύτερη δημόσια παιδεία και δημόσια υγεία και πώς πως θα στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, ο οποίος υποφέρει σήμερα, αλλά διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα», όπως κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα επέφερε η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση για την παροχολογία ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αμφισβητεί την επίτευξη υπερπλεονάσματος φέτος κι έτσι δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «για φέτος, δεν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για πρόσθετες παροχές πλέον εκείνων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019».

Ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά, επίσης, ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα (1,9%), ενώ προειδοποιεί ακριβώς γι' αυτό το λόγο ότι μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα εάν συνεχιστούν η δημοσιονομική χαλάρωση και οι παροχές από την κυβέρνηση. Επισημαίνει τέλος ότι οποιαδήποτε αλλαγή στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν πρέπει να γίνουν μονομερώς, αλλά μόνο μετά από προηγούμενη συμφωνία με τους εταίρους.

Send this to a friend