Αθήνα

18 oC

αίθριος καιρός

Η παρότρυνση του προέδρου των Ευρωσοσιαλιστών για σύγκλιση του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ και η σύγκρουση Κεγκέρογλου- Κατσέλη

Πρόσωπο με πρόσωπο μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα βρέθηκε η πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου Λούκα Κατσέλη με τον άλλοτε πολιτικό της χώρο, το ΠΑΣΟΚ και σήμερα Κίνημα Αλλαγής, από τον οποίο αποχώρησε στην αρχή της οικονομικής κρίσης ανοίγοντας πόρτες προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Αφορμή στάθηκε η εκδήλωση του ιδρύματος FES και της Ευρω-σοσιαλιστικής ομάδας που εκτός από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου, μετείχαν ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, o πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και οι κ.κ. Δανέλης, Γραμματικάκης και Κοντιάδης.

Βεβαίως στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, ο Γερμανός Ουντο Μπούλμαν ο οποίος στην ομιλία του με θέμα την αλλαγή του κοινωνικού μοντέλου στην Ευρώπη εμμέσως πλην σαφώς προέτρεψε τους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ να τα βρούνε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια πολιτική σύγκλιση, λέγοντας «βρείτε το δρόμο για μια μεγάλη συμμαχία».

Στη συνέχεια, η Λούκα Κατσέλη παρενέβη, λέγοντας πως είναι άδικο να χαρακτηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκιστικό κόμμα και πως θα πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε ταμπέλες.

Στην κα Κατσέλη απάντησε ο συνταγματολόγος Ξενοφών Κοντιάδης που υποστήριξε πως ο λαϊκισμός δεν είναι θέμα ταμπέλας, αλλά ένα πραγματικό επιστημονικό ζήτημα, ενώ και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισήμανε από την πλευρά του πως  ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που μας χαρακτήριζε και μας έβαζε την ταμπέλα γερμανοτσολιάδες.

Στην προτροπή του προέδρου των Ευρωσοσιαλιστών απάντησε ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος σημείωσε απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο των σοσιαλιστών πως «δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιου είδους συγκλίσεων με τον λαϊκιστή κ. Τσίπρα που συνεργάζεται με την κ. Μέρκελ και εσείς νομίζετε πως είναι αριστερός ενώ κοιμάται αποβραδίς με τον κ. Καμμένο και το πρωί που ξυπνά δεν θυμάται τι έχει συμβεί».

Παραδοχές με νόημα από την πρώην υπουργό που αποσκίρτησε από το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Κεγκέρογλου επειδή είχε απέναντι του και την κα Κατσέλη, η οποία πολιτικά δεν απηχεί πλέον τις απόψεις του κόμματος που εκπροσωπεί ο κ. Κεγκέρογλου, την ανάγκασε μέσα από τις ερωτήσεις που έγιναν να παραδεχθεί λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος.

Ειδικότερα, ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενος στην ίδια, μέσα στην εκδήλωση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ήθελα να κάνω ερωτήσεις στην κα Κατσέλη  πολλά χρόνια τώρα, όχι ως γραμματέας, αλλά σαν απλός βουλευτής  που εκβιάστηκα και που υπέστην μπουλινγκ από την ακροδεξιά ομάδα του κ. Τσίπρα τα πρώτα χρόνια της κρίσης».

Και συνέχισε λέγοντας πως «όταν διαμορφώσατε ως υπεύθυνη για την οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ  το 2009 το πρόγραμμα, δεν υπήρχε καμιά αναφορά στην κρίση που σοβούσε από την κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και μιλούσατε για επιδόματα. Μετά από λίγο καιρό είπατε τον Απρίλιο του 2010, πως δεν είχατε προβλέψει ότι οι αγορές θα έκλειναν για την Ελλάδα κάτι που τελικώς  συνέβη. Είπατε επίσης σήμερα ότι το 2010 έπρεπε να είχε γίνει αναδιάρθρωση χρέους.  Ήσασταν στην κυβέρνηση αλλά δεν σας άκουσα να το λέτε και στη συνέχεια, όταν έγινε το 2012 το PSI με το κούρεμα χρέους, ήσασταν αντίθετη από την παράταξη, μας εγκαταλείψατε και περάσατε απέναντι. Είπατε επίσης το 2015 ότι τα capital controls θα φύγουν σε τρεις μήνες, ήδη είναι 3 χρόνια».

Η αίθουσα σύμφωνα με τους παριστάμενους ξαφνικά «ηλεκτρίστηκε» πολιτικά. Η πρώην υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη δεν άφησε τίποτα να «πέσει κάτω» και «σήκωσε το γάντι» που τής πέταξε ο κ. Κεγκέρογλου και απάντησε ευθέως.

Σε ο, τι αφορά στο περίφημο PSI που ήταν θέμα κεντρικής πολιτικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ τότε, αλλά και για την ευθύνη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ η κα Κατσέλη απάντησε ότι δεν είναι αντίθετη με το PSI. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν είχε η ίδια την ευθύνη του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ αλλά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  Σε ο, τι αφορά στο θέμα της επιβολής των capital controls το καλοκαίρι του 2015, η πρώην υπουργούς παραδέχθηκε ότι έπρεπε να είχαν φύγει στους τρείς μήνες.

Στην ερώτηση αναφορικά με το ότι δεν πρόβλεψε την κρίση που ερχόταν εξαιτίας της πολιτικής του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, η κα Κατσέλη απάντησε ανάμεσα στα άλλα πως το 2009 δεν είχαμε πληροφόρηση για την κρίση που ερχόταν.

Οι υπόλοιποι παρόντες στην εκδήλωση παρακολουθώντας αυτή την πολιτική διένεξη ανάμεσα στους δύο  κατάλαβαν, όπως έλεγαν αργότερα στον κ. Κεγκέρογλου ότι η κ. Κατσέλη πρέπει να έχει αναθεωρήσει αρκετά από τα όσα υποστήριζε παλαιότερα κάτι που φάνηκε από την όλη συζήτηση.

Send this to a friend