Αθήνα

 

24 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Καμπανάκι” από ΠΑΣΟΚ για το ΕΣΥ: “Διοικητικό χάος στην Υγεία-Τα Νοσοκομεία βουλιάζουν στα χρέη…”

Επίκαιρη επερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απεύθυναν οι 15 βουλευτές της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», κάνοντας λόγο για κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Επίκαιρη επερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό απεύθυναν οι 15 βουλευτές της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης: ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», κάνοντας λόγο για κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

[adsense]

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι “το ΕΣΥ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που έφερε το ΠΑΣΟΚ και προσθέτουν πως η 6ετής οικονομική κρίση έχουν καταστήσει την λειτουργία του προβληματική”. Επισημαίνουν ότι “απαιτούνται διαρθρωτικές αλλαγές μείζονος κλίμακας”, ωστόσο αναφέρουν ότι «θα περίμενε κάνεις ότι μια κυβέρνηση που ήθελε, παρά τον εναγκαλισμό με τον εθνικολαϊκισμό των ΑΝΕΛ, να λέγεται αριστερή και ύστερα από 15 ολόκληρους μήνες διακυβέρνησης θα δρομολογούσε ανθρωποκεντρικές και δομικές παρεμβάσεις. Δυστυχώς όμως, οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην Υγεία, κατήργησαν τις προηγούμενες προσπάθειες για εξορθολογισμό του Συστήματος παροπλίζοντας εργαλεία και διαδικασίες που παρέλαβε (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση καιESYnet) και, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες της, περιορίστηκε στην επιβολή μέτρων ισοπέδωσης και οπισθοδρόμησης. Ο κατάλογος των αστοχιών και της απραξίας είναι, δυστυχώς, μακρύς, και αφορά όλες τις πτυχές του Συστήματος Υγείας». Σημειώνουν πως παρά τις «μεγαλοστομίες» της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου « εδώ και ένα χρόνο απουσιάζει οποιαδήποτε ουσιαστική ενασχόληση των αρμόδιων Υπουργών και κατ´ επέκταση των Υπηρεσιών τόσο με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας όσο και με την αναδιοργάνωση των Νοσοκομείων και το χάρτη Υγείας».

Ειδικότερα, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναφέρουν:

«Τάζουν παροχές χωρίς εξασφαλισμένους πόρους – Τα Νοσοκομεία βουλιάζουν στα χρέη

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2015-2018 τα όρια δαπανών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ που προβλέπονταν για το 2015 ανέρχονταν σε 1,388 δις ευρώ. Τον Οκτώβριο του 2015 τα όρια αυτά (1,388 δις ευρώ), εξαντλήθηκαν και αυξήθηκε η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων κατά 150 εκ. ευρώ επιπλέον για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες τους. Όμως, τα επιπλέον αυτά χρήματα δεν απορροφήθηκαν από τα Νοσοκομεία και επέστρεψαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αφού η εκταμίευσή τους έγινε λίγες ημέρες πριν κλείσει το έτος 2015. Έτσι διαμορφώθηκε ένας προϋπολογισμός για το έτος 2015 της τάξης του 1,538 δισ ευρώ.

Στον φετινό προϋπολογισμό προβλέπεται ότι η επιχορήγηση φορέων παροχής Υπηρεσιών Υγείας για εξόφληση υποχρεώσεων προς τρίτους (Νοσοκομεία – ΥΠΕ – ΠΕΔΥ) είναι 1,156 δις ευρώ και σε συνδυασμό με τις άλλες πηγές εσόδων των Νοσοκομείων μαζί και με μία αύξηση 150 εκ. ευρώ, ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 1,672 δις ευρώ.

Δηλαδή χρήματα που δεν απορροφήθηκαν πέρυσι επαναϋπολογίζονται για να εμφανίζονται αυξημένοι οι προϋπολογισμοί και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με 150 εκ. ευρώ μόνο θα καταφέρει να καλύψει: 1) το κόστος χορήγησης των ακριβών φαρμάκων, που το έτος 2015 χορηγούνταν από τον ΕΟΠΥΥ και φέτος από τα Νοσοκομεία, το οποίο, σύμφωνα με στοιχεία κυμαίνεται στα 230 εκ. ευρώ, 2) την πλήρη υγειονομική κάλυψη των 2,5 εκ. (έμμεσα, άμεσα) πολιτών, είτε είναι ανασφάλιστοι, είτε ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος όμως εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας δεν χορήγησε ούτε ένα ευρώ στα Νοσοκομεία από οφειλόμενα Νοσήλια, 3) τα χρέη των νοσοκομείων που στις 31/12/2014 ήταν 980 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 593 εκ. ήταν ληξιπρόθεσμα ενώ τα χρέη τους την 31/12/2015 είναι 1,277 δις ευρώ εκ των οποίων 919 εκ. είναι ληξιπρόθεσμα.

Είναι φανερό ότι τα Νοσοκομεία βουλιάζουν μέρα με τη μέρα και η κυβέρνηση εξακολουθεί να τάζει παροχές χωρίς να έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους.

Εγκεκριμένες προσλήψεις μένουν στα χαρτιά ενώ καθυστερούν ακόμα και οι προσλήψεις συμβασιούχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το έτος 2014 είχαν προγραμματιστεί από την τότε κυβέρνηση 2.000 προσλήψεις τακτικού προσωπικού για το Υπουργείο Υγείας και εγκρίθηκαν 1.975 προσλήψεις.
Αντιστοίχως για το έτος 2015 εγκρίθηκαν μέσω του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης 1.418 προσλήψεις τακτικού προσωπικού για το Υπουργείο Υγείας.

Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Υγείας σε Ερώτηση Βουλευτή (Αρ. Πρωτ. 14583/7.4.2015), η Κυβέρνηση επικαλείται τη διαδικασία πλήρωσης 1.095 κενών οργανικών θέσεων, πλην όμως αυτές στηρίζονται στην εγκριτική απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006 με αριθ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ.8/230/34479/29.12.2014. Πρόκειται, δηλαδή, για μέρος των 2.000 προσλήψεων που οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν εγκρίνει. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου επιλέγει να εμφανίζει και να επικαλείται τμηματικά, ήδη εγκεκριμένες και ώριμες προσλήψεις που κρατούσε παγωμένες επί δέκα (10) μήνες, για να πείσει ότι δήθεν έχει κάτι να επιδείξει στον νευραλγικό τομέα των προσλήψεων. Τα αποτέλεσμα της απραξίας είναι ήδη ορατά. Δεκάδες νοσοκομεία σε όλη τη χώρα έχουν προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες λειτουργούν σε εμπόλεμες συνθήκες, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν κλινικές και να τίθεται εν αμφιβόλω η εκπαίδευση των ειδικευόμενων. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το κλείσιμο Τμημάτων Νοσοκομείων όπως η παθολογική κλινική και τα ΤΕΠ του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας.

Κομματική άλωση του κράτους, ακέφαλα Νοσοκομεία και διοικητικό χάος στην Υγεία

Αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Κυβέρνησης η κομματική άλωση του Κράτους. Στην πραγματικότητα αποτελεί τη μόνη δική της πρωτοβουλία (οι υπόλοιπες αφορούν την υλοποίηση του τρίτου, επαχθέστερου και αχρείαστου Μνημονίου που έφερε). Μετά την κραυγαλέα τοποθέτηση κομματικών κομισάριων στις θέσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης, η Κυβέρνηση θεώρησε το παράδειγμα επιτυχημένο και αποφάσισε να κάνει το ίδιο στις διοικήσεις των νοσοκομείων. Πώς; Δίνοντας τη δυνατότητα στον Υπουργό να παύει αυθαιρέτως και αυτογνωμόνως τους διοικητές των Νοσοκομείων οποτεδήποτε (άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4332/2015) και καταργώντας την Επιτροπή Αξιολόγησης των υποψήφιων διοικητών (άρθρο 15 παρ. 2 ν. 4332/2015). Προσφάτως, προφανώς κατόπιν αντιδράσεων της τρόικα που θα έδιωχνε ο ΣΥΡΙΖΑ, «ξεψηφίστηκε» το άρθρο αυτό και επανήλθαν οι ρυθμίσεις για την αξιολόγηση. Και πάλι όμως, δόθηκε απλώς ένας «ρόλος» στην Επιτροπή Αξιολόγησης την οποία η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να παύσει τους Διοικητές, χωρίς ουσιαστική αιτιολογία με «συνεντεύξεις» διάρκειας πέντε λεπτών.

Η βίαιη αποπομπή των διοικητών των Νοσοκομείων από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που απέβλεψε μόνο στο κομματικό όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ως συνέπεια την διοικητική παράλυση των νοσοκομείων. Το ρήγμα στη συνέχεια της διοικητικής δράσης και τα επί μακρόν διοικητικά ακέφαλα νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλο αποτέλεσμα.
Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης να φέρει τροπολογία με την οποία επιφορτίζει τους γιατρούς με καθήκοντα Διοικητή, επιδεινώνει τα προβλήματα. Σύμφωνα και με την ωμή δήλωση σε ραδιοφωνικό σταθμό του ίδιου του ιατρού που εκτελεί χρέη Διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Μαμάτσειο – Μποδοσάκειο, ο ίδιος αδυνατεί να επιλύσει το πρόβλημα της εφημέρευσης διότι όντας ο ίδιος γιατρός δεν θέλει να συγκρουστεί με τους συναδέλφους του.

[adsense]

Έλλειψη προγραμματισμού και τρομερές καθυστερήσεις…

Στο χειρότερο σημείο φαίνεται ότι βρίσκεται η νοσηλεία στη χώρα μας καθώς εν μέσω κρίσης παραμένουν ακόμη κλειστά κρεβάτια εντατικής θεραπείας. Δεκάδες συνάνθρωποί μας, βαρέως πάσχοντες, παραμένουν διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους, εν αναμονή εισαγωγής τους σε ΜΕΘ. Παράλληλα, πολλές σοβαρές τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται λόγω της έλλειψης διαθέσιμων κλινών σε ΜΕΘ. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, από την ώρα που ξέσπασε το ενδημικό κύμα της γρίπης, δεκάδες συμπολίτες μας χρειάστηκαν επειγόντως κρεβάτι σε ΜΕΘ. Κοινός παρανομαστής όλων των παραπάνω, είναι το πολυπόθητο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, που δυστυχώς δεν κατορθώνουν να εξασφαλίσουν οι περισσότεροι ασθενείς, ενώ την ίδια στιγμή τουλάχιστον 200 κλίνες ΜΕΘ μένουν αναξιοποίητες λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Μία προκήρυξη για την κάλυψη ορισμένων κενών στις κλίνες εντατικής θεραπείας «εδέησε» η κυβέρνηση να υλοποιήσει και αυτή εξεδόθη καθυστερημένα, με αποτέλεσμα όταν κατά το τέλος Μαρτίου ολοκληρωθεί η διαδικασία και τοποθετηθούν οι ιατροί και οι νοσηλευτές, θα έχει υποχωρήσει πλήρως το κύμα της γρίπης, αφήνοντας δεκάδες θύματα.

Με δεδομένο ότι οι ατυχείς και αποσπασματικές παρεμβάσεις, οι παραλείψεις και η ολιγωρία της κυβέρνησης διέλυσαν τον τομέα της Υγείας, επερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για την ανυπαρξία οποιουδήποτε ολοκληρωμένου προγράμματος για την Υγεία.

2. Για τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα τεράστια κενά σε προσωπικό σε νευραλγικούς τομείς, και ιδίως στις ΜΕΘ.

3. Για την βίαη και αναιτιολόγητη αντικατάσταση των Διοικητών στα Δημόσια Νοσοκομεία, το διοικητικό χάος που έχει προκύψει επειδή ακόμη και σήμερα τα Νοσοκομεία είναι ακέφαλα.

4. Για την κατακόρυφη και συνεχιζόμενη αύξηση των ληξιπροθέσμων οφειλών των Νοσοκομείων, καθώς και για την ανυπόστατη σε οικονομικούς όρους κάλυψη 2,5 εκ. ανασφάλιστων πολιτών και του κόστους χορήγησης των ακριβών φαρμάκων από τα Νοσοκομεία».

Ροή Ειδήσεων

nea selini ston toxoti stis 23.11.2022 aisiodoxia tychi kai eykairies gia 4 zodia pic astrologia 1400x800 1

24/09/2023 | 00:37

Tα ζώδια της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:33

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

24/09/2023 | 00:21

Τάκης Λουκανίδης: Ισως ο πληρέστερος Έλληνας ποδοσφαίριστης

24/09/2023 | 00:01

24 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία

23/09/2023 | 23:25

Γρηγόρης Αρναούτογλου: «Ντρέπομαι πραγματικά, με αυτά που βλέπω, να πω ότι δεν έχω χρόνο – Αυτοκοροϊδευόμαστε»

23/09/2023 | 23:14

Ανδρέας Φουστάνος: «Δεν κατασκευάζεται η ομορφιά της Μενεγάκη, είναι το γονίδιο της τέτοιο»
220919224223 Τζόρτζια Μελόνι

23/09/2023 | 23:02

Μελόνι: «Στο μεταναστευτικό περίμενα καλύτερα αποτελέσματα»

23/09/2023 | 22:52

Μίνως Μάτσας: «Πιθανώς να μην έκανα το επόμενο βήμα αν ήξερα ότι η Όλγα είναι πολιτικός»

23/09/2023 | 22:39

Σταϊκούρας: Στήριξη των πολιτών για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης
screenshot 2023 09 23 222510

23/09/2023 | 22:25

Κώστας Σκαφίδας: «Αυτός είναι ο λόγος που ο Στέλιος Καζαντζίδης δεν έκανε παιδιά – Αυτό το μυστικό το ήξερα μόνο εγώ»

23/09/2023 | 22:07

Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Άρεσε ο «νέος» Παναθηναϊκός, 80-73 την Μπάγερν Μονάχου στο ΟΑΚΑ

23/09/2023 | 21:53

Αυτό είναι το σπίτι κολαστήριο στο Βόλο – Τι λένε οι γείτονες για τα μαρτύρια της 22χρονης στα χέρια του άντρα της
screenshot 2023 09 23 213435

23/09/2023 | 21:35

«Καρφάρα» από Μπέττυ Μαγγίρα για Τριαντάφυλλο: «Λένε ότι τώρα μαθαίνει τηλεόραση… μαθαίνει όμως;»

23/09/2023 | 21:12

Στέφανος Κασσελάκης: Ποια στελέχη τον στηρίζουν – Όλα τα ονόματα

23/09/2023 | 21:07

Τρίκαλα – Περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σε πλημμυροπαθή χωριό: Γυναίκα κατήγγειλε πως έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον συζυγό της
w22 1938192309220033dpc7321
Κυριάκος Μητσοτάκης στο Βloomberg: Η Ελλάδα πυλώνας ενεργειακής σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή
makis xania kasselakis 36 e1693567863375
Στέφανος Κασσελάκης: «Δεν θα κάτσω να αξιολογήσω το παιδί» δήλωσε ο πρέσβης της Κύπρου για το… «κρατίδιο»
screenshot 2023 09 23 154113
Τα μηνύματά Αχτσιόγλου – Κασσελάκη λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες του ΣΥΡΙΖΑ
screenshot 2023 07 03 103528
Δημήτρης Καιρίδης – Μπερνντ Κρόσερ: Το μεταναστευτικό είναι Eυρωτουρκικό ζήτημα
Χαρδαλιάς: Σε απόλυτη προτεραιότητα η αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση του λεκανοπεδίου
Κατρίνης: Η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ