Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor – Κώστας Παπαδόπουλος σε Τριαντάφυλλο: Μυρίζει το στόμα σου, φύγε από εδώ! (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: «Όχι» στη ρήξη – «Όχι στη λιτότητα»

Σε ελληνική κυβέρνηση και εταίρους στρέφει τα πυρά του το ΠΑΣΟΚ, μη κρύβοντας την αγωνία του για την ύπαρξη συμφωνίας που θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ. «Οι ώρες είναι κρίσιμες. Οι εταίροι να επιδείξουν αλληλεγγύη, να μηνεπιμείνουν σε ακραία μέτρα. Ο Πρωθυπουργός να προτάξει μεταρρυθμίσεις,όχι υφεσιακά μέτρα», είναι το μήνυμα που έστειλε αργά χθες το […]

Σε ελληνική κυβέρνηση και εταίρους στρέφει τα πυρά του το ΠΑΣΟΚ, μη κρύβοντας την αγωνία του για την ύπαρξη συμφωνίας που θα κρατά την Ελλάδα στο ευρώ. «Οι ώρες είναι κρίσιμες. Οι εταίροι να επιδείξουν αλληλεγγύη, να μηνεπιμείνουν σε ακραία μέτρα. Ο Πρωθυπουργός να προτάξει μεταρρυθμίσεις,όχι υφεσιακά μέτρα», είναι το μήνυμα που έστειλε αργά χθες το βράδυ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σε εταίρους και κυβέρνηση.

Μιλώντας η ίδια στην Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λίγο νωρίτερα, δεν έκρυψε την πίστη της στην Ευρώπη, τονίζοντας πάντως πως δεν μπορεί οι σοσιαλιστές να είναι σύμφωνοι με τις κυρίαρχες σήμερα πολιτικές στην Ένωση,που στηρίζονται στη λιτότητα, στην αμφισβήτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων καισε αποφάσεις που απέχουν από τις ανάγκες και τις προσδοκίες του λαού. Αντίθετα, προέταξε ως αντίδοτο στην κρίση την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη.

[adsense]

Αναφερόμενηειδικά στην Ελλάδα, υποστήριξε πως εδώ και πέντε χρόνια ζει μια άνευπροηγουμένου περιπέτεια, κατά την οποία και προκειμένου να διαχειριστεί την κρίσηδανεισμού, υποχρεώθηκε σε βίαιη προσαρμογή, εν είδει πειραματόζωου και μετεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις. Επιτέθηκε στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τηναμφίθυμη, αντιφατική και μετέωρη, πλην όμως υποστήριξε ότι η Ελλάδα ανήκει στηνΕυρώπη και πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, παραπέμποντας και στονελληνικό λαό, για τον οποίο υποστήριξε ότι στη συντριπτική του πλειοψηφία,απαιτεί μία συμφωνία που θα συνιστά βιώσιμη λύση για τη σταθερότητα και τηνασφάλεια της εθνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη, την αναδιάρθρωση καιαπομείωση του χρέους, τη συνοχή και την αλληλεγγύη της κοινωνίας. «Πεντακάθαραείμαστε κατά της ρήξης», είπε, «δεν αντέχει όμως η ελληνική κοινωνία άλληλιτότητα».

Εξού καικάλεσε την ΕΕ να σταθεί αλληλέγγυα στον ελληνικό λαό, να αναγνωρίσει και νασεβαστεί τις θυσίες του και «να μην επιμείνει σε ακραίες αντιλήψεις που θαδώσουν προσχήματα», βοηθώντας στην επίτευξη συμφωνίας. Ζήτησε μάλιστα αυτή ησυμφωνία να είναι πλήρης, ουσιαστική, προωθητική για τη χώρα, να εξασφαλίζειτην έξοδό της από την κρίση, εξηγώντας πως αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούνμόνο τα φορολογικά ή δημοσιονομικά μέτρα που η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛπροτείνει, αλλά χρειάζεται να συμφωνηθούν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στοφορολογικό σύστημα, στην υγεία, την παιδεία και την αγορά.

Αναφερόμενητέλος στις διαφορετικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στην πλατείαΣυντάγματος με διαδηλωτές άλλοτε υπέρ της ρήξης και άλλοτε υπέρ της Ευρώπης,έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο νέου ενδεχόμενου εθνικούδιχασμού. «Αυτά τα τείχη οφείλουμε να τα γκρεμίσουμε εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες με περισσότερη αλληλεγγύη, με την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους και με την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής ενοποίησης», είπε,εκφράζοντας την πεποίθηση ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.

Πάσχα 2021: Πιο νωρίς οι αποφάσεις και η… Ανάσταση – Τι εξετάζουν κυβέρνηση και ειδικοί
Δεν φοβούνται στο ΚΙΝΑΛ περαιτέρω διαρροή στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ- Τι λένε για στάση Παπανδρέου και… βενιζελικών
Μήνυμα Μητσοτάκη: Σύντομα επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας
Διάγγελμα Μητσοτάκη ως την Πέμπτη μετά την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για το Πάσχα
Φώφη Γεννηματά: Με μια κατεστραμμένη οικονομία η πορεία της ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο δύσκολη
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης πρόεδρος του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ