• Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου
  • 16:18

Αθήνα

15 oC

αραιές νεφώσεις

ΠΑΣΟΚ: Στην τελική ευθεία για το συνέδριο – Η στρατηγική Γεννηματά, ο παράγων ΚΙΝΑΛ και η στάση των διαφωνούντων

Δύο εβδομάδες απομένουν πλέον για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατ’ ουσίαν θα διεξαχθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών.

Δύο εβδομάδες απομένουν πλέον για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατ’ ουσίαν θα διεξαχθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Κι αυτό διότι την πρώτη μέρα, δηλαδή το Σάββατο 23/11, θα ξεκινήσει με την ομιλία της Φώφης Γεννηματά το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι, ξανά με ομιλία της επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η κα Γεννηματά και οι συνεργάτες της θέλουν να βάλουν τέλος στην εσωστρέφεια. Μολαταύτα, τούτο δεν σημαίνει πως δεν θ' ακουστούν διαφορετικές απόψεις. Η επιδίωξη, άλλωστε, της ηγετικής ομάδας είναι να λειτουργήσει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ως «βαλβίδα εκτόνωσης» κι έτσι η συνδιάσκεψη του ΚΙΝΑΛ που ακολουθεί στις 7 Δεκεμβρίου ν' αποτελέσει αφορμή για το βήμα μπροστά που θέλει η κυρία Γεννηματά για το ΚΙΝΑΛ.

Ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε και θα διεξαχθεί το συνέδριο εξακολουθεί να είναι η αφορμή που διχάζει τις αντιμαχόμενες πλευρές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ωστόσο, εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το τι προτίθεται να πράξει, καθώς εξακολουθεί να δέχεται εισηγήσεις ακόμη και για την απουσία του, προκειμένου να μην το νομιμοποιήσει. Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο ευρωβουλευτής όσο και ο Παύλος Γερουλάνος, οι οποίοι έχουν βάλει ανοιχτά ζήτημα για τις διαδικασίες και αμφισβητούν εξίσου ανοιχτά τις επιλογές της κυρίας Γεννηματά, δύσκολα θα βάλουν θέμα ηγεσίας στο συνέδριο, πυροδοτώντας ευρύτερες εξελίξεις.

Όπως έχει παρουσιάσει το TheCaller.gr, ο λόγος είναι πως η πλευρά Γεννηματά ελέγχει το σώμα των συνέδρων, συνεπώς οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή ακόμη και σύγκρουση δεν θα οδηγούσε σε πρακτικό αποτέλεσμα για κάποιον εκ των δύο. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ζητούσαν ανοιχτές διαδικασίες με βάση το καταστατικό, δηλαδή την εκλογή συνέδρων από μηδενική βάση. Σε μια τέτοια περίπτωση κι εφόσον οι συσχετισμοί στο σώμα των συνέδρων ήταν διαφορετικοί, τότε το συνέδριο θα μπορούσε ν' αποτελέσει πεδίο εσωκομματικής αναμέτρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Υπό αυτές τις συνθήκες, κεντρικό διακύβευμα του συνεδρίου θα είναι ο ρόλος και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Η πλευρά Γεννηματά εξακολουθεί να βλέπει πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει μόνον μέσα από το ΚΙΝΑΛ, ενώ οι διαφωνούντες υποστηρίζουν ότι εάν το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί σε «απορρόφηση» από το ΚΙΝΑΛ, δηλαδή μείνει χωρίς όργανα και αυτόνομη παρέμβαση, τότε θα οδηγηθεί στο οριστικό του τέλος. Τουναντίον, Ανδρουλάκης-Γερουλάνος συμφωνούν στο σημείο ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει ν' αναγεννηθεί από τις στάχτες του και να γίνει οδηγός στη μάχη για την Κεντροαριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί ελέω των επιλογών Τσίπρα ανοιχτά πλέον τη δική του θέση στο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν κι επισήμως οι προσυνεδριακές διαδικασίες, με περιοδείες της κυρίας Γεννηματά – αρχής γενομένης από την Τρίπολη. Προσώρας πάντως, το ΚΙΝΑΛ επιχειρεί να παράξει πολιτική. Συγκεκριμένα, να στραφεί στα ζητήματα της καθημερινότητας και να επιχειρήσει παρεμβάσεις, όπως αυτή που ετοιμάζει με την αυριανή συνέντευξη Τύπου για το πλαίσιο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας. Η κυρία Γεννηματά, εξάλλου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό, ενώ στη Χαριλάου Τρικούπη υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις με τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της εφόδου της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις χρεώσεις και τις προμήθειες, προήλθαν από τις σχετικές πρωτοβουλίες του ΚΙΝΑΛ.

Send this to a friend