• Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου
  • 03:00

Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

ΠΑΣΟΚ: Συνέδριο εσωστρέφειας, προβληματισμού και μελλοντικών εξελίξεων;

Ενα 24ωρο πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 23-24 Νοεμβρίου και το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος μόνο ήρεμο δεν είναι, με ολοένα και περισσότερα στελέχη να εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την απογοήτευσή τους για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

Ενα 24ωρο πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 23-24 Νοεμβρίου και το κλίμα στο εσωτερικό του κόμματος μόνο ήρεμο δεν είναι, με ολοένα και περισσότερα στελέχη να εκφράζουν τον προβληματισμό τους και την απογοήτευσή τους για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κωστής Μοσχολιός

Η αλήθεια είναι πως η πρωτοβουλία του Παύλου Γερουλάνου, που αποκάλυψε στην συνέντευξή του στο TheCaller για την κατάθεση ψηφίσματος, με το οποίο-μεταξύ άλλων- ζητάει τη «διεξαγωγή τακτικού, ανοικτού, δημοκρατικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με εκλεγμένους συνέδρους, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 και να μη ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις στο Συνέδριο της επόμενης εβδομάδας» «τάραξε τα νερά» και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο κόμμα.

Βέβαια, από τη Χαριλάου Τρικούπη απάντησαν με «σκληρό τρόπο», αποκαλώντας τον κ. Γερουλάνο «υπονομευτή της παράταξης» και επιτέθηκαν στον κ. Γερουλάνο, επισημαίνοντας ότι «αν και γνωρίζει καλά ο κ. Γερουλάνος ότι είναι καταστατικές και νόμιμες οι διαδικασίες λειτουργεί υπονομευτικά, όπως κάνει και προς τις εκλογές της ΚΕΔΕ».

Σε κάθε περίπτωση το ψήφισμα Γερουλάνου φαίνεται πως έτυχε θετικής ανταπόκρισης από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ήδη- όπως αναφέρουν- από την πλευρά του Παύλου Γερουλάνου έχουν υπογράψει…

«Βόμβα» Κακλαμάνη: Να επανεργοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ, κορυφαίο λάθος η κατάργηση των οργανώσεών του

Να επανεργοποιηθεί το ΠΑΣΟΚ, ζητά με άρθρο - παρέμβαση, το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Απόστολος Κακλαμάνης.

Όπως λέει ο κ. Κακλαμάνης: «Οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών, αλλά και οι οργανωμένες κινήσεις στη βάση του ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως κινήτρων και, κυρίως, τα συναισθήματα που διακατέχουν τους απλούς πολίτες της παράταξης, δεν μπορεί ν’ αγνοηθούν από το συνέδριο και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ».

Στα «μαχαίρια» Γερουλάνος-Όθωνας: Δεν διαθέτεις πολιτικά επιχειρήματα- Την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν την έγραψαν κομπάρσοι

Παύλος Γερουλάνος και Μανώλης Όθωνας βρίσκονται στα «μαχαίρια» λίγο πριν την διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Tην αρχή έκανε ο Διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά Μανώλης Όθωνας, σημειώνοντας αιχμηρά πως «την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν την έγραψαν οι guest stars ούτε οι κομπάρσοι, αλλά ο απλός κόσμος». Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος απάντησε στον Μανώλη Όθωνα, λέγοντας ότι οι διάφορες κινήσεις μορφώματα που κάθε φορά από την εποχή που δημιουργήθηκε η ΕΛΙΑ μέχρι τώρα είχαν στόχο να αποκρύψουν την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ και ως αποτέλεσμα να παραμείνουν τα ίδια πρόσωπα που είχαν ευθύνες για τις πολιτικές επιλογές του παρελθόντος.

Η απουσία Ξεκαλάκη και το «Συνέδριο – πολιτική δολοφονία»

Ο τελευταίος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, μιλώντας στο TheCaller WEB TV, αφού εξέφρασε την πρόθεσή του να μην παραστεί στο Συνέδριο του κόμματος το Σάββατο, λέγοντας πως δεν θα νομιμοποιήσει με την παρουσία του το Συνέδριο και αναφέροντας πως «είναι ένα Συνέδριο αντικαταστατικό, αντιδημοκρατικό, που δεν διέπεται από καμία θεσμικότητα. Στο ίδιο κλίμα βρίσκονται εκατοντάδες σύντροφοί μας από όλη την Ελλάδα με τους οποίους έχω επικοινωνία, οι οποίοι δεν θα παραστούν».

Εξάλλου, μιλώντας για την πρόταση Γερουλάνου, ο κ. Ξεκαλάκης τήν χαρακτήρισε θέση που βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζήτησε παράλληλα και αλλαγή ηγεσίας. «Αν θέλουμε να υπάρξει νέα προοπτική για την παράταξη, να υπάρχουν καθαρές κουβέντες και καθαρές λύσεις, υπάρχει μόνο η εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση», τόνισε εμφατικά ο τελευταίος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για ένα «Συνέδριο-πολιτική δολοφονία του ΠΑΣΟΚ».

Κουκουλόπουλος: Είναι μία καλή συνάντηση, παλιών και νέων συντρόφων

Επικριτικός αναφορικά με το επερχόμενο συνέδριο ήταν και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος επίσης μίλησε στο TheCaller WEB TV, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «δεν έχει εκλεγμένους συνέδρους. Δεν έχει ατζέντα. Μία καλή συνάντηση είναι, παλιών και νέων συντρόφων. Δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα οι αποφάσεις του. Έπρεπε να έχουμε αποφύγει αυτή τη διαδικασία. Δεν παράγει κανένα πολιτικό γεγονός. Προκαλεί εσωστρέφεια. Και έχει δημιουργήσει αναπάντητα ερωτηματικά. Και θέλω να υπογραμμίσω πως υπάρχει μία πολύ κακή διαχείριση ιστορίας και συμβόλων του ΠΑΣΟΚ. Γίνεται μία κουβέντα από παράπλευρη οδό για το ΠΑΣΟΚ με όρους ΑΦΜ. Εγώ ΠΑΣΟΚ είμαι και για αυτό συμμετέχω στο ΚΙΝΑΛ (...). Τα βρίσκεις μπροστά σου αυτά. Δεν διαχειρίζεσαι έτσι τα σύμβολα. Είναι βαθιά ιδεολογικό και πολιτικό ζήτημα. Ήταν αχρείαστα όλα αυτά και έπρεπε να τα αποφύγουμε».

Κατρίνης: Η προκήρυξη του Συνεδρίου έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, άλλα είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός

Συγκρατημένα επικριτικός αναφορικά με τα της διαδικασίας εμφανίστηκε ο βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος στη συνέντευξή του στο TheCaller WEB TV υποστήριξε πως «η προκήρυξη του Συνεδρίου έγινε με διαδικασίες συνοπτικές, δεν έγιναν κάποιες προσυνεδριακές διαδικασίες, ούτως ή άλλως, δεν έχει το χαρακτήρα ενός τυπικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΝΑΛ, άλλα είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για την πρόταση του Παύλου Γερουλάνου, ο κ. Κατρίνης είπε πως «εγώ δεν είδα κάποια διαφορετική πολιτική πρόταση σε σχέση με τον χαρακτήρα, την ιδεολογία και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ή το ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ το επόμενο χρονικό διάστημα. Προφανώς εξαντλείται στο αν έχει εκλεγμένους συνέδρους. Έχει και αυτό τη σημασία του, αλλά το Συνέδριο αυτό έχει να πάρει τις αποφάσεις που αφορούν και το καταστατικό και την περαιτέρω πορεία του ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΚΙΝΑΛ».

Χρηστίδης: Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτό το μίρι-μίρι, που συζητούν για τα διαδικαστικά και όχι για τα βαθιά πολιτικά»

Με διάθεση προφανώς να απαντήσει στην πρόταση Γερουλάνου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης είπε στο TheCaller WEB TV πως «έχουμε κάνει εκατοντάδες διαδικασίες σε όλη τη χώρα, όποιος άλλος θέλει να κάνει μία πρόταση είναι ελεύθερος να τη κάνει, όποιος έχει φιλοδοξίες είναι ελεύθερος να τις εκφράσει. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο αυτό το μίρι-μίρι, που συζητούν για τα διαδικαστικά και όχι για τα βαθιά πολιτικά. Υπάρχει ένα πρόβλημα, δεν μπορεί άλλα να λες στα όργανα στα οποία συμμετέχεις και άλλα στη δημοσιότητα. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία; Να μπορείς να εκφράζεις τις απόψεις σου στα όργανα που συνεδρίασαν το προηγούμενο διάστημα; Ας δούμε ποιος έχει την πλειοψηφία, ας σεβαστούμε την μειοψηφία και ας δούμε τι θα μας κάνει πιο δυνατούς».

Μάλιστα, επαναδιατύπωσε την άποψη πως «η Φώφη Γεννηματά εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ τα τελευταία χρόνια δύο φορές» και συμπλήρωσε πως «οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ δεν θέλουν άλλη εσωστρέφεια».

Τι θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης

Βέβαια, εκείνος που δεν έχει μιλήσει το τελευταίο διάστημα είναι ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και εκ των σημαντικών παικτών στην «πράσινη σκακιέρα» Νίκος Ανδρουλάκης, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του.

Send this to a friend