• Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου
  • 23:29

Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Αμήχανος Παυλόπουλος μπροστά στο «παραλήρημα» Ερντογάν «πέταξε το μπαλάκι» σε Τσίπρα!

Αμηχανία, αυτό θα μπορούσε να πει κανείς βλέποντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο όση ώρα ρητόρευε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έκανε το… κομμάτι του, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα πως εκείνη δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και όλα αυτά μάλιστα επί ελληνικού εδάφους, μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Επί της ουσίας ο Ερντογάν με αυτά που είπε τόσο στη συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά, που δημοσιεύτηκε χθες, όσο και με αυτά που είπε σήμερα μπροστά στον Πρ. Παυλόπουλο δικαίωσε όσους έλεγαν πως δεν έπρεπε να γίνει τώρα η επίσκεψή του.

Μάλιστα, η ανταπάντηση του κ. Παυλόπουλου στα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος φανέρωσε και την αμηχανία του μπροστά στο «παραλήρημα» του Ερντογάν, που δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος σε αυτόν τον βαθμό.

«Δεν είμαι εκτελεστικός Πρόεδρος όπως εσείς, Η απάντηση σε όλα αυτά θα δοθεί από την κυβέρνηση» είπε αρχικά ο κ. Παυλόπουλος. Στη συνέχεια επεσήμανε: «Είμαι ανοιχτός και ειλικρινής. Θέλω να σας πω ότι οι συνθήκες δεν χρειάζονται επικαιροποίηση ή αναθεώρηση». Έκανε λόγο για ερμηνεία της συνθήκης και είπε ότι «αν αποφεύγαμε όρους που δεν ταιριάζουν και νομικά, θα είχαν αποφευχθεί οι παρεξηγήσεις».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Παυλόπουλος: «Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση»

"Κύριε Πρόεδε σας καλωσορίζω στην Αθήνα μετά την επίσκεψη του Τζελαλ Μπαγιάρ το 1952", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην προσφώνησή του.

Χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη και αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας χαρακτηρίζοντάς την σημαντική. Είμαστε εδώ εμείς οι Έλληνες για να σφίξουμε το χέρι και να φτιάξουμε γέφυρες φιλίας και είμαστε το παράθυρο της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν χρειάζεται αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση. Η μειονότητα στην Θράκη είναι θρησκευτική», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

«Είναι ανάγκη είπε και για τις σχέσεις μας να υπάρξει η εφαρμογή της συνθήκης της ΕΕ για τι θέμα των προσφύγων, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Ετσι θα αποδείξουμε ότι και τα δυο κράτη μας θα αποδείξουν τα ιδεώδη του ανθρωπισμού και της δικαιοσύνης που τα διαπνέουν. Βασική αξία είναι ο ανθρωπισμός και η δικαιοσύνη», είπε.

«Θέλουμε όλοι η επίσκεψή σας να μείνει ιστορική, είπε ο κ. Παυλόπουλος. Οποια διαφορά κι αν έχουμε μεταξύ μας μπορεί να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο και ειρηνικά. Ηθελα να σας πω ότι φρόντισα να σας πω με ποιους όρους θέλουμε να κάνουμε τις σχέσεις μας καλύτερες γιατί πρώτο χαρακτηριστικό κάθε φιλίας είναι η ειλικρίνεια. Σας θυμίζω ΄ότι είναι κοινό ρητό ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Πάνω σε αυτό θα χτίσουμε μια καλή φιλία», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Ερντογάν: Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά

Παίρνοντας τον λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρόεδρο χαρακτηρίζοντας την ημέρα ιστορική και για τους δύο λαούς.

“Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για μένα που πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη μετά από 65 χρόνια” είπε ο Ταγίπ Ερντογάν και τόνισε πως επιθυμεί η επίσκεψη να είναι σημείο καμπής στις σχέσεις των δύο χωρών για να απασφαλίσει στη συνέχεια.

“Στο θέμα της συνθήκης της Λωζάννης υπάρχουν εκκρεμότητες και θέματα που δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία πριν 94 και δεν είναι μια συμφωνία που αφορά μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά 11 χώρες. Υπάρχει ακόμη και η Ιαπωνία, η Αγγλία η Πορτογαλία κλπ. Μέσα στο διάστημα αυτό των 94 χρόνων ο πλανήτης οικοδομείται ξανά, άλλαξαν πολλά, εμφανίστηκαν καινούργια θέματα ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα. Για παράδειγμα χαρακτηρίζεται μουσουλμανική η μειονότητα στην Ελλάδα, αλλά στο Δικαστήριο Δικαιωμάτων της Ευρώπης γίνεται αναφορά σε Τουρκική Μειονότητα. Πρέπει να διερευνήσουμε προσεκτικά τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί. Μπορούμε να δούμε αν μπορούν να ζήσουν βάσει της συνθήκες της Λωζάννης. Ο Μουφτής διορίζεται από το κράτος και όχι από τα μέλη της Κοινότητας. Στην Τουρκία ο Πατριάρχης δεν είναι διορισμένος, αλλά εκλέγεται από την Αγία Σύνοδο. Σύμφωνα με τη συνθήκη της Λωζάννης η επιτροπή αυτή έχει συγκεκριμένο αριθμό μελών που πρέπει να έχουν τουρκική ιθαγένεια. Επειδή μειώθηκε ο αριθμός των μελών με τουρκική ιθαγένεια είπα στον πατριάρχη να μου δώσει ονόματα που θα έπαιρναν την ιθαγένεια και έγιναν μέλη της συνόδου. Τα 17 άτομα εκλέγουν τον πατριάρχη. Στη Δυτική Θράκη εξακολουθεί να μην μπορούν οι Ιμάμηδες να μην μπορούν να εκλέγουν τον μουφτή τους. Πως μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την περίπτωση είναι σε ισχύ η συνθήκη της Λωζάννης;», είπε.

Στην Ελλάδα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος επισημαίνοντας ότι δεν συνέβη το ίδιο και στη Θράκη. Τέτοιες διακρίσεις δεν υπάρχουν στην Τουρκία, όπως είπε. Στη δυτική Θράκη κάποιοι δεν μπορούν να χωνέψουν ούτε τη λέξη “τουρκική”, ούτε μια πινακίδα που να το γράφει σε έναν σύλλογο. Όταν λέω αναθεώρηση τέτοια ζητήματα εννοώ, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Έχουν αλλάξει πολλά θέματα από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης, τόνισε ο Ερντογάν, πρέπει να αλλάξουν κάποια θέματα. Το ζήτημα των ομογενών μας είναι ένα σημαντικό θέμα για εμάς, είπε χαρακτηριστικά.

Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν προβοκάτσια την επίσκεψή μου στη Θράκη, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος και αναφέρθηκε σε αφίσες και συνθήματα που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.

“Μπορούμε να συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα πιο αναλυτικά στη συνέχεια. Η δική μου επιθυμία είναι η επίσκεψη μου να έχει θετικά αποτελέσματα” ανέφερε ο Ρ.Τ. Ερντογάν αναφερόμενος σε θέματα τουρισμού, επιχειρήσεων, αλλά και στις υποδομές κάνοντας τονίζοντας παράλληλα ότι η επιθυμία του είναι να μην βλέπει το κενό, αλλά το γεμάτο μέρος του ποτηριού και να οικοδομηθούν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Send this to a friend