Αθήνα

19 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Καραϊβάζ: Το συγκινητικό αντίο της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: Για να είναι προοδευτική μια κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη

Σε άρθρο του στο news247 ο πρώην υπουργός και επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα Είσαι Εσύ» Παύλος Γερουλάνος αναφέρεται στο τι είναι «πρόοδος» και πως ορίζεται μια προοδευτική κοινωνία.

Δείτε επίσης

Παύλος Γερουλάνος για ιδιωτικοποιήσεις: Γιατί και για ποιον;

Όπως γράφει μεταξύ άλλων ο Παύλος Γερουλάνος:

«Η πρόσφατη αγωνία τριών κομμάτων να οικειοποιηθούν τη λέξη «Πρόοδος» είναι μια ευκαιρία να επικαιροποιήσουμε τι σημαίνει αυτή η λέξη σήμερα. Αφενός, ο κ. Μητσοτάκης τη συνδέει με την τάξη: Πώς να προοδεύσει μια κοινωνία όταν τα πανεπιστήμια είναι χώροι εμπορίας ναρκωτικών; Αφετέρου, ο κ. Τσίπρας, έχοντας φέρει στη βουλή νόμους που ανατρέπουν βασικές αξίες κομμάτων του χώρου για την οικονομία, τα εργασιακά, τα κόκκινα δάνεια, τους ΟΤΑ, τους συνεταιρισμούς και τον αναπτυξιακό ρόλο του κράτους, επικαλείται τώρα θέματα ταυτότητας (π.χ. θέματα μετανάστευσης) για να υποστηρίξει ότι ηγείται ενός προοδευτικού κόμματος. Τέλος, η κα Γεννηματά, συνήθως, τοποθετείται ανάμεσα στις θέσεις των δύο άλλων.

Στην πραγματικότητα, προοδευτική είναι μια κοινωνία που δεν φοβάται. Που αντιλαμβάνεται την αξία της σε κάθε στιγμή της ιστορίας της και την μεγιστοποιεί χωρίς ταμπού και αγκυλώσεις. Που σέβεται και αξιοποιεί τις παραδόσεις της αλλά δεν τις αφήνει να την καθηλώσουν στο χθες. Σε μια προοδευτική κοινωνία, κάθε μέλος της ατομικά και όλοι μαζί συλλογικά, γνωρίζουμε πώς να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις, έχουμε τον χώρο να το κάνουμε, δεν φοβόμαστε να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε ένα καλύτερο αύριο και αντιλαμβανόμαστε με αυτοπεποίθηση τι σημαίνουμε για τον υπόλοιπο κόσμο.

Για να είναι προοδευτική μια κοινωνία πρέπει να είναι ελεύθερη. Να διασφαλίζει σε όλα της τα μέλη, ατομικά και συλλογικά, έξι δικαιώματα που μας επιτρέπουν να μεγιστοποιήσουμε την αξία μας: Το δικαίωμά μας να είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους και το κράτος. Το δικαίωμα να συμμετέχουμε και να συνδιαμορφώνουμε το μέλλον μας. Το δικαίωμα να ολοκληρωνόμαστε σαν Άνθρωποι μέσα από την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Το δικαίωμα να δημιουργούμε πολιτισμικό, κοινωνικό και οικονομικό πλούτο. Το δικαίωμα να προγραμματίζουμε το μέλλον μας με ασφάλεια. Και το δικαίωμα να εκπροσωπούμαστε αποτελεσματικά εκεί που παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Τα έξι δικαιώματα δεν ιεραρχούνται, αλλά λειτουργούν συνδετικά για να δημιουργήσουν μια ευνομούμενη κοινωνία. Για παράδειγμα, δεν μπορείς να έχεις δημιουργία χωρίς ασφάλεια. Ούτε μπορείς να έχεις ασφάλεια χωρίς ισότητα ή συμμετοχή.

Ολόκληρο το άρθρο του Παύλου Γερουλάνου στο news247.gr

Γιώργος Τράγκας: Στο κόμμα του και ο Γιάννης Δημαράς – Υπέγραψαν διακήρυξη συνεργασίας
Παύλος Γερουλάνος: Να χτίσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης
Η… «γαλάζια» ντρίπλα αιφνιδιασμού με την ψήφο των αποδήμων – Γιατί μιλούν για «κωλοτούμπες» του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση και ΝΔ
Βουλή: Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Αποδήμων
Τι θα ισχύσει για το λιανεμπόριο και πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα
Μητσοτάκης: Πετυχημένα τα self test – Ακολουθούν εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, ΜΜΜ και delivery