Αθήνα

 

14 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Κούγιας: Ισως αναλάβω τον αστυνομικό που πυροβόλησε τον Ρομά- Να προσέχουν οι «κλαρινογαμπροί» συνάδελφοί μου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παύλος Γερουλάνος: Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από αναδιανομή πλούτου

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ» και στον δημοσιογράφο Ρενάτο Λέκκα, παραχώρησε ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στις υποκλοπές, την ακρίβεια αλλά και το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Ο κ. Γερουλάνος κλήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων και ειδικότερα το γεγονός ότι η κυβέρνηση – παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών – δεν φαίνεται να χάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των πολιτών.

«Ο κ. Μητσοτάκης μετά την ανάδειξη του θέματος των υποκλοπών δεν είναι ο ίδιος πρωθυπουργός με αυτόν που ήταν πριν. Έχασε κύρος στους ψηφοφόρους του, απομονώθηκε από τους φίλους του, αμαύρωσε την εικόνα του στο εξωτερικό. Στους αντιπάλους του, εσωτερικούς και εξωτερικούς, φαντάζει απλά ανασφαλής και αφερέγγυος» είπε ο Παύλος Γερουλάνος.

Και συνέχισε: «Με την ακρίβεια να πλήττει κάθε ελληνικό νοικοκυριό και την Τουρκία να απειλεί την κυριαρχία μας, η χώρα χρειάζεται πολιτική ασφάλεια και σταθερότητα. Δεν θα έχει ούτε το ένα ούτε το άλλο μέχρι να αλλάξει πρωθυπουργό.

Η ζημιά που έκανε στον εαυτό του ο κ. Μητσοτάκης ωχριά μπροστά στην ζημιά που έκανε στην χώρα και στην πολιτική ζωή του τόπου. Τα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο φτάνουν να κάνουν ανατριχιαστικές συγκρίσεις με την Πολωνία και την Ουγγαρία, ενώ ανάγκασε ξένες πρεσβείες συμμάχων μας να τον εκθέσουν αρνούμενες διαρροές του Μαξίμου. Με τις πράξεις του ο κύριος Μητσοτάκης υπονόμευσε το κύρος της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας στην περιοχή.

Η απόφασή του να παρακολουθήσει πολιτικό του αντίπαλο, απομόνωσε τη Νέα Δημοκρατία από το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό. Δεν μπορώ να ξέρω αν υπήρχε πολιτικός αρχηγός που σκεφτόταν συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία αλλά τώρα μετά το θέμα των υποκλοπών έχει κάθε λόγο να την απορρίψει.

Ποιος μπορεί να συνεργαστεί με έναν πρωθυπουργό που παραβίασε έτσι αρχές της Δημοκρατίας ή να εμπιστευτεί έναν πρωθυπουργό που του παρακολουθούσε το τηλέφωνο; Η αδυναμία του κ. Μητσοτάκη να συνεργαστεί με άλλο κόμμα κρατά τη πολιτική ζωή του τόπου σε ομηρία.

Σε τέτοιες περιπτώσεις το αποτύπωμα στις δημοσκοπήσεις έπεται».

Ο κ. Γερουλάνος σχολίασε και τις κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη αναφορικά με την παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης κινήθηκε όπως όφειλε σε μια σύγχρονη δημοκρατία. Με απόλυτο σεβασμό στους θεσμούς της. Από τη δική του πλευρά, έκανε πράξη το “όλα στο φως”. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που ανησυχούν ότι τους παρακολουθούν τόσο τολμηροί.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης “όλα στο φως”, όπως αρμόζει σε τέτοιες περιπτώσεις. Τι έκανε όμως;

Όταν ήρθε η ώρα για την Επιτροπή Θεσμών & Διαφάνειας και την Εξεταστική Επιτροπή, αρνήθηκε το ένα πράγμα που θα μπορούσε να ρίξει φως στην υπόθεση. Αρνήθηκε να άρει το απόρρητο των ανθρώπων που έκαναν τη δουλειά για εκείνον.

Και όχι μόνον αυτό, έβαλε τους βουλευτές του να απορρίψουν σημαντικές καταθέσεις εμπλεκομένων και έστειλε την αδελφή του να πει στα κανάλια ότι όποιος μιλήσει θα βρεθεί αντιμέτωπος με 10 χρόνια φυλακή.

Από τη μια έχουμε το “όλα στο φως” του κ. Ανδρουλάκη. Από την άλλη έχουμε το “όλα στο φως” του κ. Μητσοτάκη. Είναι ξεκάθαρο ποιος από τους δύο ζει στο σκοτάδι».

Ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε επίσης για το πολιτικό συμπέρασμα που προέκυψε από την υπόθεση των παρακολουθήσεων και κλήθηκε να σχολιάσει τη θέση του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διαφοροποίηση των κομμάτων δεν καθορίζεται μόνο από τις υποκλοπές. Τα εθνικά θέματα, η ανάπτυξη και η διανομή του πλούτου, οι θέσεις για την υγεία και την παιδεία, η αντίληψη για το κοινωνικό κράτος και τον ρόλο του στην στήριξη των αδύναμων αλλά και των παραγωγικών Ελλήνων είναι θέματα που καθορίζουν τη διαφορά μεταξύ των προοδευτικών και συντηρητικών κομμάτων» είπε.

«Αν όμως έπρεπε να διαλέξω μια διαφορά μεταξύ των δύο, αυτό θα ήταν η αντίληψή τους για την εξουσία και κατ΄ επέκταση για την δημοκρατία. Πάνω σε αυτόν τον άξονα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι συντηρητικά κόμματα. Η πρώτη πιστεύει ότι η εξουσία πρέπει να απορρέει από λίγους και για αυτό ψήφισε το νόμο για το επιτελικό κράτος που μάζεψε όλη την εξουσία στο Μαξίμου.

Οι υποκλοπές δεν είναι τίποτα άλλο από την έκφραση της απόλυτης εξουσίας που θέλει ο κ. Μητσοτάκης.

Κανείς επίσης δεν έχει ξεχάσει τα δείγματα γραφής του ΣΥΡΙΖΑ για την σχέση του με την εξουσία. Απαξίωσε την τοπική αυτοδιοίκηση με έναν ερμαφρόδιτο νόμο περί απλής αναλογικής, συνέπραξε με τα πιο οπισθοδρομικά στοιχεία στην ηγεσία της δικαιοσύνης προσπαθώντας να την ελέγξει, προσπάθησε να χειραγωγήσει κομματικά τα επιμελητήρια και τους συνεταιρισμούς, συμμετείχε σε δράσεις που περιορίζουν τον πραγματικό διάλογο στα πανεπιστήμια και όταν ήρθε η μεγάλη δοκιμασία, αντί να ανοίξει τις τηλεοπτικές άδειες και την πολυφωνία προσπάθησε με κάθε τρόπο να τις εκμεταλλευτεί για πολιτικό όφελος του ελέγχου τους. Στο ίδιο το κόμμα ακόμα επιβάλλεται μια μικρή, ιστορική μειοψηφία στην βούληση των πολλών».

Μιλώντας για το κόμμα του, τόνισε:

«Απέναντι σε αυτόν το συντηρητισμό, το ΠΑΣΟΚ προτάσσει κάτι καινούργιο. Με τον νέο του πρόεδρο προσφέρει κάτι άφθαρτο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Με τον διάλογο που έχει ανοίξει για τις θέσεις του κόμματος προσκαλεί την κοινωνία να συμμετέχει ενεργά. Και με τις θέσεις που παρουσιάζει δείχνει να είναι πολύ πιο κοντά στις ανάγκες τις κοινωνίας. Σίγουρα έχουμε δρόμο μπροστά μας. Είναι σημαντικό ότι έχουμε καταφέρει να μας ακούει και να μας υπολογίζει η Ελληνίδα και ο Έλληνας».

Ο κ. Γερουλάνος άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και επεσήμανε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από αναδιανομή πλούτου.

Απαντώντας στο αν η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο μνημόνιο, είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν ξέρω αν θα λέγεται μνημόνιο. Ξέρω όμως ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει την ίδια οικονομική πολιτική, θα βρεθεί σε αδιέξοδα που θα καλεστούν να πληρώσουν τα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους ενώ η ακρίβεια οδηγεί τα νοικοκυριά σε χρεοκοπία. Τα κέρδη δεν μένουν και δεν πολλαπλασιάζονται στην εγχώρια οικονομία αλλά φεύγουν στο εξωτερικό και ο λογαριασμός που θα καλεστούμε να πληρώσουμε μεγαλώνει.

Η Ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από αναδιανομή πλούτου μέσα από την οικονομική δραστηριότητα και αυτό δεν μπορεί να γίνει μέχρι να βάλουμε περισσότερες Ελληνίδες και περισσότερους Έλληνες στην ενεργή οικονομία. Μέχρι δηλαδή να υποστηρίξουμε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν τον αστείρευτο πλούτο της χώρας που σήμερα μένει αναξιοποίητος. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι μια έκρηξη δημοκρατίας που θα μεταφέρει τις αποφάσεις κοντά στον πολίτη. Αυτό θα γίνει μόνο με μια γενναία αποσυγκέντρωση της εξουσίας σε θεσμούς που λογοδοτούν στην κοινωνία. Δηλαδή στην τοπική αυτοδιοίκηση, τα επιμελητήρια, τους συνεταιρισμούς και τα πανεπιστήμια.

Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να γίνει μόνο με κόμματα που πιστεύουν στην Ελληνίδα και στον Έλληνα και τέτοιο κόμμα είναι σήμερα μόνο το ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία και η παράδοσή του αποτελούν εγγύηση άλλης αντίληψης για την εξουσία».

Στη συνέχεια ο Παύλος Γερουλάνος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει διαμορφώσει τις δικές του προτάσεις για την επόμενη μέρα της χώρας.

«Χαίρομαι που το κόμμα μας γίνεται ξανά εργαστήρι πολιτικής και συμβάλλω όσο μπορώ κι εγώ με προτάσεις για μια δίκαιη κοινωνία και μια παραγωγική οικονομία. Προτάσεις που βασίζονται στην ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, αποσυγκέντρωση της εξουσίας και δίκαιης αναδιανομής του πλούτου μέσα από την διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο κόμμα που μίλησε για δυσαναλογία μισθών και ενοικίων και έπειτα κατέθεσε ολοκληρωμένο πρόγραμμα υπέρ της κοινωνικής κατοικίας.

Το πρώτο κόμμα που πρότεινε μείωση Φ.Π.Α. και Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Το πρώτο κόμμα που καταθέτει έκτοτε συνεχώς προτάσεις για την ενεργειακή κρίση, όπως το κλιμακωτό πλαφόν στην τιμή λιανικής ή η κινητροδότηση στους καταναλωτές ώστε κάθε νοικοκυριό να γίνει παραγωγός ενέργειας.

Προτάσεις για την άμυνα – εθνική ασφάλεια, όπως το εμπάργκο όπλων, για το οποίο έχουμε επανειλημμένως τονίσει ότι οφείλει να επιβληθεί από την ΕΕ προς την Τουρκία.

Και κάτι ακόμα:

Ο διάλογος που ξεκινήσαμε για την έμφυλη βία, η ψηφιοποίηση του κόμματος μέσω του digitalsociety.gr, ο ανοιχτός διάλογος μέσω του site που δίνει το δικαίωμα στον καθένα να συνδιαμορφώσει τις θέσεις του κόμματος, αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να επανασυνδεθεί με την βάση του και να ακούσει την κοινωνία».

Ο κ. Γερουλάνος κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις εκλογές, επισημαίνοντας την απόφαση του κόμματός του για πολιτική αυτονομία.

«Ο Νίκος Ανδρουλάκης και όλοι μας συντασσόμαστε στο δρόμο της πολιτικής αυτονομίας και της ευθύνης απέναντι στη χώρα. Θέλουμε ισχυρή εντολή για να ηγηθούμε και να συμπράξουμε σε μια κυβέρνηση με ξεκάθαρο σοσιαλδημοκρατικό προοδευτικό πρόσημο. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να μιλήσουμε πάνω σε καθαρές προτάσεις και όχι με αγωνία για το ποιος θα πάρει ποια καρέκλα.

Μια συνεργασία που είναι καλή για τον τόπο και το μέλλον των παιδιών μας μπορεί να γίνει μόνο αν αποφασίσουμε να συνεργαστούμε για να διορθώσουμε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος που ταλανίζουν τον τόπο.

Αν αποφασίσουμε να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του τόπου από την εξάρτηση της κεντρικής εξουσίας και ανοίξουμε τον δρόμο να παίρνονται γρήγορες αποφάσεις από θεσμούς που λογοδοτούν.

Μόνο έτσι θα απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την πρόοδο της κοινωνίας».

Όσο για το αν η ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να δεχτεί συνεργασίες κομμάτων, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε:

«Ο Ελληνικός λαός ζητάει συνεργασίες κομμάτων. Ζητάει να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη δημοκρατία όπου ένας δεν θα ελέγχει τα πάντα.

Η κοινωνική απαίτηση όμως δεν μπορεί να γίνει πράξη όσο τα κόμματα και οι αρχηγοί τους σκέφτονται μόνο με όρους ελέγχου της εξουσίας. Ηγεσίες που παρακολουθούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ή έχουν αυτοσκοπό να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας δεν έχουν καμία θέση στην σύγχρονη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Οι συνεργασίες θέλουν σεβασμό στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, διαπραγμάτευση και σύνθεση πάνω σε προγραμματική βάση. Θέλουν καθαρούς στόχους που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά.

Πιστεύω ότι οι επόμενοι μήνες, όπου η πολιτική ηγεσία θα καλεστεί να κάνει πράξη την απαίτηση της κοινωνίας, θα αποτελέσουν μεγάλο σχολείο για τα κόμματα που ακόμα σκέφτονται με όρους παρελθόντος».

Ροή Ειδήσεων

ekav1 1

08/12/2022 | 00:54

Λιβαδειά: Αστυνομικός υπέστη ανακοπή εν ώρα υπηρεσίας

08/12/2022 | 00:45

Άγρια Γη: Στο φως η πλεκτάνη του Άρη

08/12/2022 | 00:36

Περιφερειακή Αιγάλεω: Πυροσβεστικά οχήματα δέχθηκαν πυρά
roma foties

08/12/2022 | 00:25

Παραμένει έκρυθμη η κατάσταση στον Ασπόπυργο – Μήνυμα από το 112 στους πολίτες

08/12/2022 | 00:19

Eoρτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου

08/12/2022 | 00:15

8 Δεκεμβρίου: Η μαύρη ημέρα για τα Χανιά με τις δύο τραγωδίες
0c85c345 ec9f 4a5d 8e5b 532911e95186

08/12/2022 | 00:10

Τα ζώδια της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου

08/12/2022 | 00:07

Ο καιρός της Πέμπτης 8 Δεκεμβρίου

07/12/2022 | 23:51

«Κριστιάνο φύγε από το Κατάρ»: Aπασφάλισε η αδερφή του Κριστιάνο!
astynomia dias

07/12/2022 | 23:45

Αποκάλυψη: Η επικοινωνία της Ομάδας Δίας με το κέντρο επιχειρήσεων μετά τον πυροβολισμό του 16χρονου

07/12/2022 | 23:24

«Δεν το χωρά ο νους του ανθρώπου αυτό που έγινε με τον Βασίλη» – Η επικοινωνία του Κ. Χατζηδάκη με τους τραγικούς γονείς του 11χρονου

07/12/2022 | 23:08

ΗΠΑ: Ο Πούτιν δείχνει “ανεύθυνος” μιλώντας “επιπόλαια” για τα πυρηνικά όπλα
 2 1 1 1 1 1200x700

07/12/2022 | 23:00

Σασμός: Η αποκάλυψη της Στέλλας, η έκρηξη του Σταύρου και οι δραματικές εξελίξεις

07/12/2022 | 22:51

ΛΟΤΤΟ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί στην κλήρωση της Τετάρτης

07/12/2022 | 22:44

Φωταγώγηση χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Θεσσαλονίκη – Εντυπωσιακές εικόνες από την Πλατεία Αριστοτέλους
diamantopoulou
Διαμαντοπούλου: Δεν συμφωνώ με τον όρο ότι στην Ελλάδα υπάρχει αστυνομική βία
screenshot 2022 12 07 202423
Σαμαράς: Αντιδημοκρατική εκτροπή αν η κυβέρνηση έκανε υποκλοπές – Να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις
tsipras394
Στην ΑΔΑΕ ο Τσίπρας: Δεν θα ανεχτούμε παιχνίδια με την εθνική ασφάλεια
Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ από την αρμόδια επιτροπή
Θεοδωρικάκος για πυροβολισμό 16χρονου από αστυνομικό: Ο κ. Τσίπρας και άλλοι επιχειρούν ταύτιση με τον Δεκέμβριο 2008
Ανδρουλάκης: Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας για να μειωθεί το αυξημένο κόστος ζωής