Αθήνα

24 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ο Κοτταρίδης «πετσόκοψε» όσους δεν… κατάλαβαν τι εστί συνέδριο γονιμότητας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΕΔΑ: Σήμερα η Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Δ.Σ.- Οι υποψήφιοι πρόεδροι και τα μηνύματα

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στο Σαράφειο Ίδρυμα του Δήμου Αθηναίων η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ μέσα από την οποία θα προκύψει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Υποψήφιοι για την ηγεσία της ΠΕΔΑ είναι ο Γρηγόρης Κατωπόδης, δήμαρχος Βύρωνα με τη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», ο Γιώργος Μαρκόπουλος, δήμαρχος Γαλατσίου, με την «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής»,  ο Γιώργος Ιωακειμίδης, δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, με τη «Νέα Αυτοδιοίκηση», ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με την «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής», ο Σταύρος Τζουλάκης, δήμαρχος Νέας Σμύρνης, με το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», ενώ ψηφοδέλτιο κατεβάζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ, χωρίς να έχει ορίσει επικεφαλής.

Ακόμη, ψηφοδέλτιο κατεβάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ ανεξάρτητος υποψήφιος είναι και ο δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων Βασίλης Καπερνάρος.

Κωνσταντέλλος- Μαρκόπουλος: Δύο υποψήφιοι από την ίδια παράταξη

Η παράταξη «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής» -που πρόσκειται στην ΝΔ- «κατεβάζει» στις σημερινές εκλογές της ΠΕΔΑ δύο υποψηφίους, τον δήμαρχο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωνσταντέλλο και τον δήμαρχο Γαλατσίου, Γιώργο Μαρκόπουλο.

Και οι δύο δήμαρχοι, πέρα από τις κομματικές καταβολές και το σημαντικό αυτοδιοικητικό παρελθόν και έργο, έχουν ένα ακόμη κοινό: στις εκλογές της 26ης Μαΐου επανεξελέγησαν και μάλιστα από την Α’ Κυριακή, κερδίζοντας έτσι την πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια και το «σήμα» να συνεχίσουν τη διαδρομή τους στην πόλη, επεκτείνοντας τον προγραμματισμό τους για ακόμη τέσσερα χρόνια.

«Στο παρελθόν είχα μιλήσει πολύ θετικά για τον κ. Κωνσταντέλλο και είχα πει πως θέλω να βρεθούμε στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Έτσι και έγινε λοιπόν. Αυτό βέβαια σαφώς και δεν αλλάζει τα όσα έχω κάνει ήδη γνωστά για την υποψηφιότητά μου και τη διεκδίκηση της προεδρίας. Τι καλύτερο και δημοκρατικότερο, όμως, από το να αποφασίσουν απευθείας οι ίδιοι οι άνθρωποι που γνωρίζουν την Αυτοδιοίκηση εκ των έσω, ποιος είναι ο καταλληλότερος πρόεδρος και ποιος μπορεί να πάει την ΠΕΔΑ ένα βήμα παραπάνω…», είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» ο δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος για κοινή κάθοδο με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο.

Την ίδια ώρα, ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, σε συγκέντρωση που πραγματοποιήσε πριν από λίγες ημέρες ενόψει τον εκλογών στην ΠΕΔΑ, φάνηκε να έχει τη στήριξη πληθώρας αυτοδιοικητικών, αλλά και τη σημαντική στήριξη ενός από τους σημαντικότερους αυτοδιοικητικούς, του πρώην δημάρχου Παλαιού Φαλήρου και νυν βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Διονύση Χατζηδάκη. Στη βραδιά που ετοίμασε ο δήμαρχος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης τόνισε ότι «πηγαίνουμε με ένα σχήμα ενότητας που περιλαμβάνει εξαιρετικά στελέχη». 

Στις εκλογές του 2014, η «Ενωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής» είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη με ποσοστό 39%, με τον Γρηγόρη Κωνσταντέλλο να βρίσκεται τότε ανάμεσα στους εκλεγμένους για το ΔΣ.

Γιώργος Ιωακειμίδης: Ο ρέκορντμαν δήμαρχος με τις 7 θητείες και την προεδρία της ΠΕΔΑ

Ο δήμαρχος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης διανύει την 7η θητεία του ως δήμαρχος και σήμερα ως απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔΑ, θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση με την παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση».

«Τα δύο τελευταία χρόνια που είχα την τιμή να είμαι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α., χαρακτηρίστηκαν και προσδιορίστηκαν από σειρά γεγονότων, κατά το πλείστον θλιβερών, όπως οι  μεγάλες φωτιές στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, Μεγαρέων με τους περίπου 100 νεκρούς και τις πρωτοφανείς πλημμύρες στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας με τους 24 νεκρούς. Θέλω, όμως να επισημάνω και κάτι ακόμη: ανάμεσα στους Δήμους και στην ΚΕΔΕ, οι τοπικές Π.Ε.Δ αδυνατούν να διαμορφώσουν τη δική τους φυσιογνωμία. Εκτιμώ, ότι εμείς, σ΄αυτή τη θητεία, το παλέψαμε και τα καταφέραμε σε ικανοποιητικό βαθμό. Ασφαλώς και υπάρχουν πολλά που απομένουν να γίνουν, είναι όμως κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η Π.Ε.Δ.Α. έχει κάνει πλέον διακριτή την παρουσία της σε σχέση με το παρελθόν», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Ιωακειμίδης, λίγο πριν τις εκλογές της ΠΕΔΑ.

Στο μήνυμά του για τις σημερινές εκλογές, ο δήμαρχος Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη σημειώνει: «Γνωριζόμαστε καλά. Έχουμε διανύσει μέσα από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, μεγάλες και επίπονες  διαδρομές, σε συνθήκες δύσκολες για την αυτοδιοίκηση. Μέχρι σήμερα έχω τιμήσει την ψήφο των συναδέλφων αυτοδιοικητικών είτε ως μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. είτε ως Πρόεδρος της ΠΕΔΑ. Έχω αποδείξει ότι πάνω απ΄ όλα θέτω την ιδιότητα του αυτοδιοικητικού. Ουδέποτε την αποποιήθηκα και ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό. Σας καλώ και αυτήν την φορά να με στηρίξετε εμένα όπως και τους αποδεδειγμένα ικανούς συνεργάτες που απαρτίζουν την παράταξη ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και μαζί να συνδιαμορφώσουμε το επόμενο βήμα στην αυτοδιοίκηση και στις τοπικές μας κοινωνίες». 

Ο Γιώργος Ιωακειμίδης σε ηλικία 28 ετών, το 1982 για την ακρίβεια, εκλέγεται για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος. Το 1986 και το 1990 βάζει υποψηφιότητα για δήμαρχος Αγίου Ιωάννη Ρέντη με την στήριξη του ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτερικού, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Για πρώτη φορά εκλέγεται Δήμαρχος το 1994, στον δεύτερο γύρο, με ποσοστό 60%. Στη συνέχεια, με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, στις εκλογές του 1998 κερδίζει τους αντιπάλους του από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 54%, κάτι που γίνεται και στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με μεγαλύτερα ποσοστά, όπως το 2002, με 64%, το 2006, με 62,5%. Στις εκλογές του περασμένου Μάη εκλέχθηκε από την Α’ Κυριακή με ποσοστό 64,88%.

Σταύρος Τζουλάκης: Ο εκλεκτός του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος» και των Νεοσμυρνιωτών

Ο επί τρεις θητείες δήμαρχος της Νέας Σμύρνης και στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Τζουλάκης είναι ο επικεφαλής της παράταξης του «Αυτοδιοικητικού Κινήματος», που στις προηγούμενες εκλογές της ΠΕΔΑ, το 2014, είχε αναδειχθεί ως δεύτερη δύναμη.

Ο Σταύρος Τζουλάκης προκρίθηκε ως επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο πρόσωπό του αναγνωρίζουν έναν αυτοδιοικητικό με ενωτικά-συναινετικά χαρίσματα και λόγο, που θα μπορούσε να βγει μπροστά και να κερδίσει την προεδρία στην ΠΕΔΑ.

[inline_article order=”1″]

Την ίδια ώρα, μία μεγάλη νίκη κατάφερε στην Δυτική Ελλάδα το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», με τον επικεφαλής του, δήμαρχο Καλαβρύτων, Θανάση Παπαδόπουλο να παίρνει την προεδρία στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και την παράταξή του την πρωτιά.

Γρηγόρης Κατωπόδης: Με ορμή από τον Βύρωνα

Τη δεύτερη θητεία του στο δήμο Βύρωνα διανύει ο Γρηγόρης Κατωπόδης, που διεκδικεί με την παράταξη «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία», που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, την προεδρία της ΠΕΔΑ.

«Η συνεργασία στην αυτοδιοίκηση δεν είναι ανάγκη ή φιλότιμο. Με τις συνεργασίες καταφέρνεις να εμπλέξεις κόσμο στα κοινά, είναι οξυγόνο για την αυτοδιοίκηση», είπε ο δήμαρχος Γρηγόρης Κατωπόδης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, άλλωστε, είχε ξεκαθαρίσει ότι ναι μεν η παράταξη πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σημαντικοί αυτοδιοικητικοί, πρώην και νυν δήμαρχοι στελεχώνουν το ψηφοδέλτιο, το οποίο έχει ως βασική θέση «να εργαστούμε για τα προβλήματα μέσα από συγκλίσεις και συνεργασίες. Ο χώρος μας συνολικά θα προσπαθήσει να εκφραστεί με τέτοιου είδους εργασίες». 

Δένδιας σε Osmani: Τηρήστε τη συμφωνία των Πρεσπών- Αλλάξτε την ονομασία στο EURO 2020
Αγαθοπούλου για Συνέδριο Γονιμότητας: Τείνει να εξελιχθεί σε απόλυτο φιάσκο
Το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο ρόλος Μπάιντεν και οι στόχοι της Αθήνας
Κοτζιάς για τις φανέλες στο Εuro: «Το όνομα Βόρεια Μακεδονία είναι υποχρεωτικό για κάθε θεσμό»
Ντόρα Μπακογιάννη: Γιατί δε συμφέρει την Ελλάδα μια οριστική ρήξη ΗΠΑ – Τουρκίας
Μητσοτάκης στο France 24: Θα ζήσουμε δίπλα-δίπλα με την Τουρκία – Πρέπει να βρούμε τρόπο να συζητάμε