• Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου
  • 20:27

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πεδίο εσωκομματικών αναμετρήσεων η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

-“Κρας τεστ” των της ομάδας των 53 στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

-Στο μικροσκόπιο Τσακαλώτου οι παροχές για τους πυρόπληκτους στο  Μάτι

-Κριτική και για τις συντάξεις και για την ΕΡΤ

Σε μάχη εσωκομματικών συγκρούσεων αναμένεται όπως όλα δείχνουν να μετατραπεί η συνεδρίαση της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος που συνεδριάζει το σαββατοκύριακο υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.

Η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβαρυνθεί ύστερα κιόλας από το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές στο Μάτι για ορισμένους υπουργούς αλλά και με βάσει όσα έγιναν στη συνέχεια και για το θέμα με τις περικοπές ή μη των συντάξεων αλλά και για την κατάσταση και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ.

Τα ανοικτά αυτά μέτωπα “ακουμπάνε” σε συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης που αυτό έχει προκαλέσει συντροφικά μαχαιρώματα , εσωκομματικές διενέξεις και αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα σε προεδρικούς και την ομάδα των 53 η οποία το τελευταίο διάστημα ως φαίνεται αντιμετωπίζει προβλήματα συνοχής και η ομάδα δεν είναι αρραγής.

Συγκεκριμένα , το πρόβλημα εστιάζεται περισσότερο σε δύο πρόσωπα. Δύο υπουργοί που ενώ αρχικά φαίνεται σαν να είναι μαζί στην ίδια τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ , ωστόσο οι εξελίξεις ιδίως με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι τους χώρισαν. Οι κύριοι Τσακαλώτος και Τζανακόπουλος μπορεί να αισθάνονται ότι ανήκουν στην ίδια εσωκομματική τάση, όμως όσα έγιναν μεταξύ τους σε πολιτικό επίπεδο σχετικά με την παροχολογία και τα μέτρα για τους ανθρώπους στο Μάτι, έκαναν έξαλλο τον υπουργό οικονομικών με συνέπεια πλέον πολλοί μέσα στην ομάδα των 53  να προβληματίζονται για το αν τελικά υποστηρίξουν τον κ. Τζανακόπουλο δια της ψήφου τους στην πολιτική γραμματεία του κόμματος που αναμένεται να εκλεγεί από τη συνεδρίαση των μελών της ΚΕ.

Συγκεκριμένα μεταξύ των δυο υπουργών υπήρξε μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση του υπ. Συμβουλίου μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι όταν ο υπουργός οικονομικών αντέδρασε για τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Τζανακόπουλος και τη διαρροή στο ΑΠΕ κάνοντας αν και χαμηλών τόνων να μιλήσει με σκληρό τρόπο εναντίον του κυβερνητικού εκπροσώπου.  Όλοι θυμόμαστε την απάντηση του υπ. Οικονομικών τότε αλλά και την αντίδραση της Κομισιόν υπέρ του κ. Τσακαλώτου αφήνοντας στην ουσία ξεκρέμαστο τον κ. Τζανακόπουλο.

Όλο αυτό το παρασκήνιο έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το πολιτικό κλίμα στην κυβέρνηση και το εσωκομματικό μέτωπο που προκαλεί τριγμούς μεταξύ των υπουργών. Το ερώτημα όλων είναι αν αυτές οι πολιτικές σχέσεις αποτυπωθούν δημόσια μέσα από την ψηφοφορία για τη διευρυμένη πλέον πολιτική γραμματεία που θα αποτελείται απο 29  στελέχη.

Οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις για το αν η ομάδα των 53  μπλοκάρει η όχι στην εκλογή του κ. Τζανακόπουλου ύστερα από προτροπή πιθανά του κ. Τσακαλώτου είναι ασφαλώς κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί. Ωστόσο όμως οι γκρίνιες και οι εσωκομματικές διενέξεις είναι καθημερινές και έχει να κάνει με την πολιτική γενικά που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Κρας τεστ θα είναι η συνεδρίαση της ΚΕ και για τον κ. Υπουργό ψηφιακής πολιτικής κ. Νίκο Παππά αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΕΡΤ. Στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι η πολιτική για τη δημόσια τηλεόραση δεν είναι η δέουσα που στηρίζει την κυβέρνηση και επομένως η κριτική ακουμπά τον αρμόδιο υπουργό.

Ο ίδιος φυσικά τα αντιπαρέρχεται όλα αυτά σημειώνοντας στους άσπονδους εσωκομματικούς φίλους, οτι η δημόσια τηλεόραση είναι για όλη τη χώρα και όχι για το κόμμα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι στην κυβέρνηση που παρέχουν στήριξη σε κραυγαλέες περιπτώσεις στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης που ασκούν προπαγανδιστική ενημέρωση , καλύπτοντας πλήρως περιπτώσεις σαν τις τελευταίες που δημιούργησαν ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση για τους χαρακτηρισμούς στην ομιλία του στη ΔΕΘ.

Όλα αυτά φυσικά έχουν μια και μόνο κατάληξη, τις εκλογές και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και αν τελικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι υποψήφιος σε κάποια εκλογική περιφέρεια ή θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να τον τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας σε εκλόγιμη θέση γιατί σε αντιδιαστολή με τον υπουργό οικονομικών που είναι εκλεγμένος στη Β´ Αθήνας , ο κ. Τζανακόπουλος δεν είναι και μένει να διαπιστωθεί αν τελικά ο κ. Τσίπρας τον τοποθετήσει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

Send this to a friend