Αθήνα

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Τέλος τα εμβόλια AstraZeneca στην Ε.Ε. – Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη κλείσει ραντεβού και τις δεύτερες δόσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πελώνη για κορονοπάρτι: Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα

Στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία δεν παρέλειψε να κάνει και σχόλιο για τα κορονοπάρτι.

Δείτε επίσης

«Πυρετός» στην κυβέρνηση για Πάσχα και κορονοπάρτι – Η δύσκολη εξίσωση και τα άλυτα προβλήματα
Ατελείωτα τα κορονοπάρτι στις πλατείες: Πάνω από 1.000 άτομα στην Κυψέλη και το Περιστέρι (ΒΙΝΤΕΟ)

Όπως είπε αρχικά η κα Πελώνη:

«Το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Διαπιστώνεται, ωστόσο, μια τάση σταδιακής, αλλά αργής αποκλιμάκωσης, που απεικονίζεται τόσο στο δείκτη θετικότητας όσο και στον δείκτη αναπαραγωγής του ιού, τον γνωστό RT. Βρισκόμαστε συνεπώς σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανάσχεση της διασποράς. Η συνεχής επαγρύπνηση, η αποφυγή συναθροίσεων, η καθολική χρήση της μάσκας, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, αλλά και η προτίμηση εξωτερικών χώρων, αποτελούν στοιχειώδη μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας: Τα self test και τον εμβολιασμό».

Πρόσθεσε παράλληλα πως «από σήμερα έχει ξεκινήσει η δωρεάν- με επίδειξη του ΑΜΚΑ- διανομή των self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση είναι πλέον υποχρεωτική. Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καθώς και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Όπως επίσης είναι και για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους. Όλοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα άμεσα με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα, η οποία θα είναι εβδομάδα προσαρμογής, και για την οποία έχουν περιθώριο δήλωσης μέχρι την επόμενη Κυριακή 25 Απριλίου».

Και συνέχισε, ειδικότερα αναφερόμενη στη μη τήρηση των μέτρων και τα κορονοπάρτι, λέγοντας πως «η αστυνομία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κοινωνική συνείδηση… Κάνουμε έκκληση στην κοινωνική ευθύνη όλων να τηρήσουν τα μέτρα».

«Η παρέμβαση της αστυνομίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικότερη διασπορά ή επεισόδια, καθώς σε αυτά τα πάρτι μπορεί να υπάρχουν άτομα που επιδιώκουν τη σύγκρουση», πρόσθεσε η κα Πελώνη, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα που είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα».

Προανήγγειλε, δε, ότι τις επόμενες μέρες θα γίνουν προσπάθειες πρόληψης όπως έγινε στην πλατεία Βαρνάβα και σε άλλες πλατείες.

«Η παρουσία της αστυνομίας θα είναι διακριτική», τόνισε η κα Πελώνη, προσθέτοντας ότι η έντονη παρουσία της αστυνομίας σε μια συγκέντρωση 1.000 ατόμων θα μπορούσε να οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε, παράλληλα – με φόντο τη διαρροή εγγράφων από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων – ότι η Επιτροπή αξιολογεί όλα τα δεδομένα και εισηγείται στην κυβέρνηση.

Ξεκαθάρισε πως «η κυβέρνηση λαμβάνει την τελική απόφαση, ακούγοντας τους ειδικούς», ενώ έκανε λόγο για «προσπάθεια της αντιπολίτευσης να εμφανίσει την Επιτροπή ως πολιτικά χειραγωγούμενη, η οποία προσβάλλει τους επιστήμονες».

Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τον Χρήστο Παππά της Χρυσής Αυγής
Με άνοιγμα σχολείων χαλαρώνουν κι άλλο οι περιορισμοί – Εν αναμονή τουρισμού, διαπεριφερειακών μετακινήσεων και κατάργησης των SMS
Πελώνη: Προνόμια σε εμβολιασμένους όταν «ανοίξουν» όλες οι ηλικιακές ομάδες
Χατζηδάκης: Έως το τέλος της εβδομάδας τίθεται σε διαβούλευση το εργασιακό νομοσχέδιο
Σάντσεθ σε Γεννηματά: «Στην Ελλάδα η πολιτική μου οικογένεια είσαι εσύ»
Lockdown τέλος και τυπικά την Παρασκευή – Αύριο οι ανακοινώσεις, τι θα ισχύσει από το Σαββατοκύριακο