Αθήνα

25 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η τροπολογία για τα αναδρομικά - Φρένο στην αισιοδοξία για τις συντάξεις από την Κομισιόν

Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Το μπαλάκι στη ΝΔ πέταξε στη συζήτηση επί της τροπολογίας για τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

Το μπαλάκι στη ΝΔ πέταξε στη συζήτηση επί της τροπολογίας για τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αναφερόμενος ειρωνικά σε όσα υποστήριζε εδώ και καιρό η ΝΔ για νέο μνημόνιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επιστροφή των αναδρομικών, αλλά και τα επόμενα νομοσχέδια που θα έλθουν στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου προς εφαρμογή των εξαγγελιών του στη ΔΕΘ, είναι «μέτρα του 4ου μνημονίου».

Επέμεινε δε ότι η τακτική της κυβέρνησης θα είναι να ζητάει σε κάθε νομοσχέδιο ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να φέρει σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση. Πάντως, σύσσωμη η αντιπολίτευση - πλην Χρυσής Αυγής - αποφάσισε να στηρίξει την τροπολογία για τα αναδρομικά, παρά το γεγονός ότι άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποία χειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σχεδόν βέβαιος ότι η διαπραγμάτευση για τις συντάξεις θα έχει ευτυχή για την κυβέρνηση κατάληξη και πως στο φινάλε οι περικοπές που έχουν ψηφιστεί δεν θα ισχύσουν. Προκάλεσε, ωστόσο, εντύπωση η τοποθέτησή του πως η απόδοση των αναδρομικών σε δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς και ένστολους δεν προκύπτει βάσει της δικαστικής απόφασης και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο (Συμβούλιο της Επικρατείας), αλλά λόγω της «ηθικής υποχρέωσης για την αποκατάσταση των αδικιών» που, όπως είπε, έχει η κυβέρνηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε μάλιστα ν' ασκήσει κριτική και σε μερίδα Μέσων Ενημέρωσης, για τα οποία παραπονέθηκε πως εγκαλούν την κυβέρνηση για σπατάλες και κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Η συγκυρία, ωστόσο, τα έφερε έτσι, ώστε οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία χτυπούν «καμπανάκι» στην κυβέρνηση. Υποστηρίζει, δηλαδή, πως το πακέτο παροχών της κυβέρνησης - το οποίο, κατά την Κομισιόν, βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση - κινδυνεύει να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, όπως και τα αναδρομικά προς τους συνταξιούχους.

Ειδική αναφορά γίνεται, επίσης, στο επίμαχο μέτρο των περικοπών στις συντάξεις, αλλά και στη μείωση του αφορολόγητου, καθώς η Κομισιόν επισημαίνει ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων εξαρτάται και από την πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει στην εφαρμογή συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, όπως οι παραπάνω.

Send this to a friend