Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Περιοδείες στην επαρχία ξεκινά ο Κοτζιάς για να αναδείξει την δική του πολιτική υπεροχή- Ψηφοδέλτια του «ΠΡΑΤΤΩ» στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Έντονο παρασκήνιο για το πως οδηγήθηκε στην παραίτηση 

Ποιος θα περίμενε ότι οι «βόλτες» Τσίπρα και Ζάεφ με τα σκάφη στη λίμνη των Πρεσπών με τους κατοίκους του μικρού χωριού Ψαράδες που κοιτούσαν αγανακτισμένοι την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μέσα σε ελάχιστους μήνες θα μετατρεπόταν στην ουσία σε πουλόβερ που ξηλώνεται, καθώς έτσι μοιάζει η κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών που έχει τη δική της πολιτική βαρύτητα.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Με τις έως τώρα εξελίξεις, όπως φαίνεται, η συμφωνία των Πρεσπών μάλλον «πεθαίνει». Και σε ο, τι αφορά στην κύρωση από την ελληνική βουλή, διότι δεν θα περάσει, αλλά και σε ο, τι αφορά στη γειτονική χώρα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ψηφιστεί από την βουλή και έτσι ο μόνος δρόμος που θα επιλέξει ο Ζόραν Ζάεφ είναι να οδηγήσει τη χώρα του σε εκλογές χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να κερδίσει 80 βουλευτές ώστε να περάσει στη συνέχεια τη συμφωνία από το εθνικό του κοινοβούλιο.

Το σχέδιο Τσίπρα- Καμμένου για την επόμενη μέρα

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου να κερδίσει χρόνο μέχρι τον Μάρτιο του 2019 και αφού πρώτα μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα στους χαμηλοσυνταξιούχους, δώσει και δώρα με επιδόματα και το σπουδαιότερο δεν συμπεριλάβει την μείωση των συντάξεων, τότε ο δρόμος για τις εκλογές θα έχει ανοίξει διάπλατα.

Φυσικά τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ πολιτικά θα τον συνέφερε να περνούσε η συμφωνία από τα γειτονικά Σκόπια και στη συνέχεια, όταν ερχόταν προς κύρωση στην ελληνική βουλή να απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και είτε ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια θα πήγαινε με άλλο πολιτικό σχηματισμό μέχρι εκεί που μπορούσε χρονικά, είτε θα πήγαινε σε εκλογές με την ελπίδα οι ΑΝΕΛ να εμφανιστούν ως το πραγματικό πατριωτικό κόμμα που έβαλε εμπόδια στη συμφωνία των Πρεσπών και έτσι θα αποκόμιζε πολιτικά οφέλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τώρα με το που «πεθαίνει» η συμφωνία, ο κ. Καμμένος θα πρέπει να δείξει επικοινωνιακά ότι ήταν αυτός που την σταμάτησε για να κερδίσει έτσι πολιτικά οφέλη αλλά και να ταυτιστεί πλήρως με τον κ. Τσίπρα, ώστε να έχει και εκείνος μερίδιο στο μοίρασμα των επιδομάτων και των κοινωνικών μερισμάτων από το υπερπλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Όμως από ό, τι φαίνεται το σχεδιασμό αυτόν τον χάλασε ο Νίκος Κοτζιάς με την παραίτηση του από το υπουργείο Εξωτερικών και τώρα μετά από όλα αυτά σχεδιάζει την δική του πολιτική ενίσχυση δίχως ωστόσο να αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα ως προς την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών χρεώνει στον πρωθυπουργό ότι στήριξε τον Πάνο Καμμένο που σημαίνει κατά τον ίδιο ότι περιμένει κάτι να πάρει από την στήριξη του αυτή που δεν είναι τίποτε άλλο από την συνέχιση της εμπιστοσύνης του προς την κυβέρνηση. Πιο σημαντικό σύμφωνα με συνεργάτες του πρώην υπουργού είναι ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας που αυτό σημαίνει πως ο ίδιος αναλαμβάνει και την προσωπική πολιτική ευθύνη έναντι των ξένων να ολοκληρώσει τη συμφωνία που  υπέγραψε με τον σκοπιανό ομόλογο του. Ίσως για να γευτεί πολιτικά και τα ανταλλάγματα που πιθανόν να του έχουν υποσχεθεί.

Παράπονα για Τσίπρα στον Παυλόπουλο

Ο κ. Νίκος Κοτζιάς χρεώνει επίσης στον πρωθυπουργό για το άδειασμα που υπέστη ότι παρά το γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια ως υπουργός δεν ζήτησε τίποτε απολύτως, ούτε διαφώνησε μαζί του πολιτικά στα θέματα της αρμοδιότητας του, αισθάνεται ότι «τον  πούλησε» προς χάριν του κυβερνητικού του εταίρου. Μάλιστα ο πρώην υπουργός έκανε παράπονα για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο Δημοκρατίας όταν τον επισκέφθηκε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου όπου υπήρξε και η τελική ρήξη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν στην ουσία ο πρώτος που πληροφορήθηκε την πρόθεση του κ. Κοτζιά να παραιτηθεί κάτι που σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου όταν το πληροφορήθηκε και γι αυτό την επόμενη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κράτησε τη στάση εναντίον  του μετά από εντολή, κάτι που έκανε τον κ. Κοτζιά να εκνευριστεί περισσότερο στέλνοντας την παραίτηση του στο Μέγαρο Μαξίμου που αμέσως έγινε αποδεκτή.

Αυτονομία με το «ΠΡΑΤΤΩ» στις εκλογές

Από εδώ και πέρα ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να δώσει βαρύτητα στο δικό του πολιτικό μέλλον μέσω της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» που είναι επικεφαλής. Σχεδιάζει μάλιστα παρεμβάσεις με ομιλίες του στην περιφέρεια αρχής γενομένης από την Κρήτη στις 22 του μήνα και στη συνέχεια στην Κομοτηνή, δεδομένου πλέον του χρόνου που θα έχει στη διάθεση του ο κ. Κοτζιάς στο πρόγραμμα του θα μπούνε και νέες περιοχές ενώ τέλη του μήνα σχεδιάζεται μια συγκέντρωση στελεχών του στην Αθήνα που θα έχει το ρόλο μια εθνικής συνδιάσκεψης που θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα της πολιτικής κίνησης του κ. Κοτζιά.

Το «ΠΡΑΤΤΩ» που στο εσωτερικό του μετέχουν διάφορα στελέχη ενώ έχει απομακρυνθεί ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας που διαφώνησε με την πολιτική του κ. Κοτζιά, σχεδιάζει στις εκλογές για την Τ.Α. να έχει δικά του ψηφοδέλτια είτε με υποψήφιους από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ είτε από το χώρο του ΚΙΝΑΛ. Συνεργάτες του αναφέρουν ότι ειδικά από το χώρο του ΚΙΝΑΛ μετέχουν αρκετοί που σχετίζονται με την Τ.Α και θα είναι στις αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί.

Πρόταση νόμου για τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων

Κοινοβουλευτικά ο κ. Κοτζιάς δεν πρόκειται όπως σημειώνουν συνομιλητές του να διαφοροποιηθεί από την επίσημη πολιτική γραμμής της κυβέρνησης. Ωστόσο εκείνο που θα κάνει είναι- όπως λένε- είναι να φέρει πρόταση νόμου στη βουλή όπου όλα τα μυστικά κονδύλια των υπουργείων να μην είναι στην διακριτική ευχέρεια των υπουργών αλλά να έχει γνώσει η βουλή μέσα από διακομματική επιτροπή που θα πρέπει να συσταθεί, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στη διάθεση των χρημάτων των υπουργείων.

Send this to a friend