Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Λιγνάδης: «Χρησιμοποιούσε βωμολοχίες μπροστά σε πάρα πολλά παιδιά – Eίχε ειπωθεί ένα “αστείο” πως… εγώ είμαι μεγάλος για εκείνον» (vid)»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεταλωτής: Επικίνδυνοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στον Έβρο – Η κλειστή δομή κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Μόρια

«Η Θράκη δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια ηπειρωτική νέα Μόρια με άθλιες συνθήκες και παθογένειες τόσο για την κοινωνία της , όσο και για τους φιλοξενούμενους στις δομές αυτές», έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Πεταλωτής.

Δείτε επίσης

Σοκαριστικό πανό στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς για Μπακογιάννη: «Κωστάκη που είναι ο μπαμπάς;» (ΦΩΤΟ)
Μητσοτάκης: Ανακοίνωσε δύο νέα μέτρα στήριξης – «Είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε σταδιακά το λιανεμπόριο»

Σε μια ιδιαίτερα οργισμένη ανάρτησή του, ο τομεάρχης ανθρώπινων δικαιωμάτων με το κόμμα του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Πεταλωτής, «ρίχνει τα βέλη» του προς τον υπουργό μετανάστευσης και ασύλου, αναφορικά με την απροειδοποίητη επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στο Φυλάκιο Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός, κάνει λόγο για πλήρης περιφρόνηση των πολιτών της Θράκης, αλλά και απαξίωση κάθε υποχρέωσης για ενημέρωση, χαρακτηρίζοντας την κίνηση του εν λόγω υπουργείου «εν κρυπτώ χειρισμό».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Πεταλωτή:

«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, όλως αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία διαβούλευση και ενημέρωση, αποφάσισε να επεκτείνει στο τριπλάσιο το υπάρχον Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στο Φυλάκιο Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία. Όχι να εκσυγχρονίσει και να βελτιώσει τις συνθήκες όπως είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση, αλλά να δημιουργήσει ουσιαστικά μια νέα μεγάλη κλειστή δομή, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε νέα Μόρια πάνω στα σύνορα .

Ο τρόπος λήψης της απόφασης αυτής , η πλήρης περιφρόνηση των πολιτών της Θράκης , η απαξίωση κάθε υποχρέωσης για ενημέρωση, η αθέτηση της αυτονόητης, επανειλημμένης και πρόσφατα εκφρασμένης κυβερνητικής δέσμευσης για εξαίρεση της Θράκης από τη δημιουργία τέτοιων νέων δομών, δημιουργεί δικαιολογημένο έλλειμμα εμπιστοσύνης στις ανεξήγητες και σπασμωδικές κυβερνητικές κινήσεις.

Ο όλος εν κρυπτώ χειρισμός, όπως και η αντίστροφη της λογικής μετακίνηση από το εσωτερικό προς τα σύνορα για ταυτοποίηση που άρχισε να γίνεται , καθιστά τους χειρισμούς αυτούς επικίνδυνους. Τέτοιες ενέργειες και τέτοιοι σχεδιασμοί για την περιοχή της Θράκης είναι τουλάχιστον ακατανόητοι. Δείχνουν ότι αυτοί που τους αποφασίζουν δεν αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς την ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Ο κ. Μηταράκης μάλιστα έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω η Θράκη, όταν συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δημιουργούνται λοιπόν έντονες αμφιβολίες αν η δημιουργία τέτοιων μεγάλων δομών στα σύνορα, ακαθόριστου πλέον χαρακτήρα, μπορούν να εντάσσονται σε σοβαρούς εθνικούς σχεδιασμούς ασφάλειας και μεταναστευτικής πολιτικής.

Επί πλέον, όταν επιλέγεται η τακτική του τριπλασιασμού της δομής αντί της ποιοτικής αναβάθμισης του υπάρχοντος ΚΥΤ ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση υποδοχή και ταυτοποίηση στα σύνορα, δημιουργείται κλίμα ανασφάλειας, διχασμού, άγνοιας και ρατσιστικής έξαρσης. Η Θράκη δεν μπορεί να μετατραπεί σε μια ηπειρωτική νέα Μόρια με άθλιες συνθήκες και παθογένειες τόσο για την κοινωνία της , όσο και για τους φιλοξενούμενους στις δομές αυτές.

Παρακολουθώντας όλη αυτήν την κατάσταση, αντιλαμβάνεται κανείς την ειρωνία της εν λειτουργία διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη και το έλλειμμα κατανόησης της κεντρικής πολιτικής σκηνής (Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης) του τι συμβαίνει στην κοινωνία και ειδικά όταν αυτή βρίσκεται «εκτός των τειχών» που η ίδια φυσικά θέτει. Καιρός να πάρουμε όλοι θέση για να μην επικρατήσουν η προχειρότητα, η επικινδυνότητα και οι ακρότητες».

Όλα όσα συζητήθηκαν στην ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Κινήσεων Πολιτών
Παραιτήθηκε από κυβερνητικός εκπρόσωπος ο Χρήστος Ταραντίλης – Τι αναφέρει στην σχετική επιστολή
Παρακολουθήστε την ανοικτή διαδικτυακή εκδήλωση της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Κινήσεων Πολιτών (BINTEO)
ΣΥΡΙΖΑ για την παραίτηση Ταραντίλη: Αν πρόκειται για τη χαμένη ευθιξία της κ. Μενδώνη του αξίζουν συγχαρητήρια
Ταραντίλης σε ΣΥΡΙΖΑ: Σεβαστείτε ότι παραιτήθηκα για οικογενειακούς λόγους – Συνεχίζω να υπηρετώ την ΝΔ και τον Μητσοτάκη
Χριστοδουλάκης για υπόθεση Κουφοντίνα: Η «εκδίκηση» της Δημοκρατίας είναι ο σωφρονισμός χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις