Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Σολωμού: Το όνειρό μου είναι να είμαι μόνη – Ο γιος μου από τα 13 του μένει με τον μπαμπά του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρετός» συσκέψεων με το «Κουαρτέτο»! Αγώνας δρόμου να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το Σάββατο

Σε έναν άτυπο «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, που καλείται μέσα σε λίγα 24ωρα, να κλείσει ένα από τα δυσκολότερα θέματα ολόκληρου του μνημονίου

Σε έναν άτυπο «αγώνα δρόμου» έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, που καλείται μέσα σε λίγα  24ωρα, να κλείσει ένα από τα δυσκολότερα θέματα ολόκληρου του μνημονίου: Αυτό των κόκκινων δανείων.

Μετά τη διάρκειας άνω των τεσσάρων ωρών χθεσινή συνάντηση που είχαν από τη μία πλευρά οι Γιώργος Σταθάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος και από την άλλη οι εκπρόσωποι των θεσμών, ο Ελληνας υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει επέλθει συμφωνία ώστε τα δύο δισ. ευρώ να έχουν απελευθερωθεί Κυριακή ή Δευτέρα από το Euro Working Group.

Πάντως, το μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν σαφές: «για να πάρετε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ των τραπεζών, θα κλείσετε όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα των κόκκινων δανείων, συνολικού ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι σαφώς ευρύτερο ζήτημα καθώς αφορά στο μέλλον των επιχειρήσεων, την συνολική περιουσία των νοικοκυριών αλλά και τη δραστηριοποίηση (ή όχι) στην Ελλάδα των distress funds ή των «κορακιών» όπως έγιναν γνωστά. Φαίνεται ότι οι δανειστές επιθυμούν οποιοδήποτε θέμα μπορεί να επηρεάσει τα οικονομικά στοιχεία των τραπεζών να συμφωνηθεί εδώ και τώρα πριν εκταμιευτούν τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση.

Το στοίχημα τώρα για την ελληνική πλευρά είναι αν ο χρόνος μέχρι τη Δευτέρα θα φανεί αρκετός για να κλείσουν τα μέτωπα. Χθες ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μέχρι το Σάββατο θα έχει βρεθεί λύση ώστε την Κυριακή ή την Δευτέρα, το Euroworking Group να αποδεσμεύσει τα 2+10 δισεκατομμύρια ευρώ.

[adsense]

Για να συμβεί αυτό, η κυβέρνηση μέσα στις επόμενες ώρες θα πρέπει:

-Να αποφασίσει αν θα εκθέσει περίπου τους μισούς ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας στον κίνδυνο του πλειστηριασμού ή όχι. Πρακτικά αυτό είναι το δίλημμα καθώς με το όριο της αντικειμενικής αξίας να συζητείται να κατέβει στις 160-180 χιλιάδες ευρώ, περίπου οι μισοί θα μείνουν ακάλυπτοι.

-Να αποσαφηνίσει ποια λύση θα δώσει με τα κόκκινα δάνεια, επιχειρηματικά και στεγαστικά.

-Να ανοίξει το μέτωπο με τους φόρους του τζόγου ώστε να απαλλάξει τις οικογένειες από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση.

– Να καταδικάσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες στο να χάσουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβίωση προσαυξήσεων αλλά και την έκθεση στον κίνδυνο των κατασχέσεων

Υπό αυτά τα δεδομένα, άλλο ένα νομοσχέδιο με «προαπαιτούμενα» βρίσκεται προ των πυλών. Η νομοθέτηση των «καυτών» θεμάτων -προϋποθέσεις προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, «κόκκινα» δάνεια ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και 100 δόσεις.

Η νομοθέτηση των όσων συμφωνηθούν μπορεί να γίνει και μετά από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group και σε κάθε περίπτωση πριν από τις 23 Νοεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το νέο νομοσχέδιο να περιλαμβάνει και αρκετά από τα προαπαιτούμενα της 2ης λίστας, κάτι που φέρεται να έχει ήδη συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για άμεση εκταμίευση -υπό την προϋπόθεση φυσικά της «συμμόρφωσης» της ελληνικής πλευράς- των δύο δισ. ευρώ της υποδόσης, αλλά και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των Θεσμών έβαλαν στο τραπέζι το Ασφαλιστικό. Πληροφορίες κάνουν λόγο για διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο με στελέχη του υπουργείου Εργασίας για σχέδιο που περιλαμβάνει δύο ταμεία ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, συζητείται η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλισης για όλους τους ασφαλισμένους, και ενός ταμείου επικουρικής.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εργασίας διαψεύδει δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Φράγκος, αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων κατά τη συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά από τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών.

Σημειώνεται ότι το πλήρες σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, θα γνωστοποιηθεί μέσα από το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στο Νοέμβριο.

Μητσοτάκης για τα εγκαίνια του ανελκυστήρα: Εμβληματικό έργο, η Ακρόπολη προσβάσιμη σε όλους (ΒΙΝΤΕΟ)
Παράταση του lockdown μέχρι την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου
Ο Κώστας Καραμανλής (επιτέλους) μίλησε, αλλά όχι για αυτό που νομίζετε
Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε το θέμα της Πάρνηθας και το μοτοκρός στη Βουλή
Κορονοϊός: «Θα εμβολιάζονται σχεδόν 2 εκατομμύρια Έλληνες κάθε μήνα»
Δύσκολες καταστάσεις, δύσκολες αποφάσεις: Πώς και γιατί τα αυξημένα κρούσματα «φρενάρουν» τα σχέδια της κυβέρνησης για άρση του lockdown εν όψει εορτών