Αθήνα

20 oC

σποραδικές νεφώσεις

Σε φωνή της «αριστερής συνείδησης» εξελίσσεται ο Φίλης

Πλειστηριασμοί, ΔΕΗ και απεργίες «ψήνουν» το ψάρι στα χείλη της κυβέρνησης

Μπορεί η επίσκεψη Έρντογαν να συγκεντρώνει σήμερα όλα τα φώτα πάνω της, όμως δεν είναι ικανή να καλύψει πλήρως τον αναβρασμό που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλειστηριασμοί, ΔΕΗ και απεργίες ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και ουσιαστικά ακυρώνουν επικοινωνιακά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης από την κυβέρνηση εντός των προβλεπομένων χρονοδιαγραμμάτων.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Προβληματισμό στο Μαξίμου προκαλεί πάντως και η κοινωνική αναταραχή, μια πρώτη γεύση της οποίας δόθηκε με τα επεισόδια στα Ειρηνοδικεία για τους πλειστηριασμούς και τις «μάχες πεζοδρομίου» στο υπουργείο Εργασίας και την Ηρώδου Αττικού για την τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τις απεργίες. Μια τροπολογία που αποσύρθηκε κακήν κακώς προκειμένου να... επανακατατεθεί.

Σε ηγέτη των εσωκομματικών αντιδράσεων, ως φωνή της «αριστερής συνείδησης», τείνει να εξελιχθεί ο Νίκος Φίλης, ο οποίος, μετά τους πλειστηριασμούς, παρενέβη και για τα θέματα των απεργιών και της ΔΕΗ. «Θα δώσουμε μάχη για να μην ακρωτηριαστεί η ΔΕΗ. Θέλουμε να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο όλη», είπε σήμερα στον Σκάι και επανέλαβε για τους πλειστηριασμούς πως «νομικά δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία». Για τις απεργίες και τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειώσει ήδη από χθες πως πρέπει να συγκροτηθεί ένα εργατικό κίνημα ισχυρό, το οποίο θα ακυρώσει το νόμο.

Κατά πληροφορίες, το δικό τους «χτύπημα» ετοιμάζουν τα μέλη της ομάδας των 53, τα οποία αναμένεται να κυκλοφορήσουν κείμενο με αιχμή τους πλειστηριασμούς και την ανάγκη νομοθετικής πρόβλεψης για την προστασία της πρώτης κατοικίας - στη γραμμή Φίλη, δηλαδή. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί εντός του Σαββατοκύριακου συνάντησή τους, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους, έχοντας ως ορόσημο τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ενδέχεται να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.

Αν και άτυπος επικεφαλής των 53, πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα απουσιάζει το Σαββατοκύριακο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων (σ.σ.: μεταβαίνει στις ΗΠΑ για επενδυτικό συνέδριο). Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να παραστεί ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ναι μεν δεν ανήκει στους 53, αλλά έρχεται όλο και πιο κοντά τους - και εκείνοι σ' αυτόν...

Send this to a friend