Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πλειοδοσία παροχών και υποσχέσεων από την κυβέρνηση για να... χαϊδέψει τα αυτιά ΣΥΡΙΖΑίων και πλήθους

Έρχονται εκλογές; Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί σε πολιτικά στέκια και... καφενεία μετά την πλειοδοσία επιδομάτων και υποσχέσεων στην οποία έχει επιδοθεί η κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Κοινωνικό μέρισμα, εφάπαξ παροχή 400 ευρώ για τους νέους ανέργους, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 650 ευρώ για τους εργαζομένους της Δυτικής Αττικής, δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ενίσχυση της χρηματοδότησης ΑΕΙ και ΤΕΙ, εφάπαξ βοήθημα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά, προσλήψεις στην υγεία και τους δήμους είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό τον καμβά υποσχέσεων και παροχών, σε συνδυασμό με τη νέα κλήρωση της φορο-λοταρίας που έρχεται την Παρασκευή και θα μοιράσει από 1.000 ευρώ σε 9.000 τυχερούς.

Ανεξαρτήτως του αν ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του, αργά ή γρήγορα, τις κάλπες, η τακτική αυτή της κυβέρνησης φαίνεται πως έχει συγκεκριμένη σκοπιμότητα. Είναι να κατευνάσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της και να ηρεμήσει την ίδια την κοινωνία, καθώς οι αναταράξεις ειδικά από τους πλειστηριασμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι μεγάλες. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η ομάδα των 53 δεν χάνει πλέον ευκαιρία να δείχνει τη δυσαρέσκειά της για κυβερνητικές πολιτικές και να μη συμμερίζεται την αισιοδοξία Τσίπρα και το αφήγημά του για πορεία εξόδου από τα μνημόνια. Μολαταύτα, εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση.

Το Σαββατοκύριακο διέρρευσε μάλιστα το κείμενο παρέμβασης που ζυμώνουν καιρό τα μέλη της και φέρει τον εύγλωττο τίτλο «Πάμε αλλιώς». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Οι συνεχείς αξιολογήσεις, οι πιέσεις που ασκούνται με προφανή σκοπό να εκθέσουν την κυβέρνηση της Αριστεράς στα λαϊκά στρώματα είναι ακόμα μπροστά μας».

Οι 53 εμφανίζονται επίσης εξαιρετικά αιχμηροί απέναντι στους ΑΝΕΛ και την κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Πρέπει να αξιολογηθεί αυτή η συγκυβέρνηση που πολλές φορές μετατρέπεται σε ομηρία από ένα πλήρως υπουργοποιημένο κόμμα, που πιέζει για να μπλοκάρει σωρεία ριζοσπαστικών-θετικών μέτρων ή για να υιοθετηθούν συντηρητικές επιλογές», υποστηρίζουν.

Νωρίτερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε στο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να φέρει νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών, επιρρίπτοντας γι' ακόμη μια φορά πρόθεση παραπληροφόρησης σε μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης για τους πλειστηριασμούς.

Send this to a friend