Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ποια... συναίνεση; Πόλεμος μέχρις εσχάτων στη Βουλή με φόντο το Σύνταγμα και την αναθεώρηση

Ανεδαφική, όπως αναμενόταν, ήταν η πρώτη προσπάθεια για εξεύρεση συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ανεδαφική, όπως αναμενόταν, ήταν η πρώτη προσπάθεια για εξεύρεση συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στο πεδίο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης συγκρούστηκαν μετωπικά, με αλληλοκατηγορίες και αιχμές, ενώ και η Φώφη Γεννηματά ήταν κατηγορηματική πως το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να συναινέσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος με τους όρους που επιδιώκει να την προχωρήσει ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε μάλιστα την αναθεώρηση με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ο ίδιος υποδαυλίζει τα πάθη από τη στιγμή που ζητάει διαρκώς εκλογές, ενώ απέρριψε επί της αρχής την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση, εκτιμώντας ότι οι αλλαγές σε 57 άρθρα ισοδυναμούν με «συντακτική συνέλευση» και συγγραφή του Συντάγματος από την αρχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο κ. Τσίπρας μίλησε, επίσης, για «δημοκρατικό έλλειμμα, αλλά και θεσμικές και διοικητικές ανεπάρκειες», αλλά παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε πρόθεση να φτιάξουμε το τέλειο Σύνταγμα, γιατί δεν υπάρχει το τέλειο Σύνταγμα». Κάλεσε δε τις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μη βάλουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές τους. Επίσης, ισχυρίστηκε πως γνώμονας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων και η κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ. «Οι πολιτικοί δεν πρέπει να είναι κάστα με ειδικά προνόμια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε και ο ίδιος επί της αρχής την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τη «συριζοποίηση» του Συντάγματος και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «συνταγματικό ακτιβισμό». Εκτίμησε δε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει στην αναθεώρηση εργαλειοποιώντας το Σύνταγμα και τους θεσμούς για προεκλογικούς λόγους και ζήτησε η αναθεωρητική διαδικασία να μην κρατήσει μόνο δύο μήνες, όπως προτείνει η κυβέρνηση. Επέμεινε, εξάλλου, στην πρότασή του να ψηφιστούν όλες οι αλλαγές που προτείνουν όλα τα κόμματα για το Σύνταγμα και ν' αποφασίσουν οι πολίτες στις εκλογές ποιες από αυτές τις προτάσεις θέλουν να προχωρήσουν.

Η «γαλάζια» πρόταση περιλαμβάνει συνολικά 57 άρθρα προς αναθεώρηση, με τη ΝΔ να εστιάζει κυρίως στην τροποποίηση του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Ενθαρρύνει την ανάπτυξη, προωθεί την αξιολόγηση, αναδεικνύει την αξιοκρατία, τονώνει την αλληλεγγύη και την αξιοπιστία η πρότασή μας. Εφόσον υιοθετηθεί, η πατρίδα μας θα αποκτήσει νέο Σύνταγμα για μια νέα Ελλάδα. Εμείς θα είμαστε παρόντες στις διαδικασίες για να πολεμήσουμε την οπισθοδρόμηση. Με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση και προβάλλουμε την πρότασή μας που στηρίζεται σε τρεις αρχές: το νέο Σύνταγμα να είναι λιτό, χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, να διαχωρίζει τις εξουσίες, να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη Δικαιοσύνη», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, εγκαλώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα ως «εκπρόσωπο σκοτεινών συμφερόντων».

Στη δική της ομιλία, η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην υπόθεση Σημίτη, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει την πολιτική σκηνή σε «αρένα λάσπης». Επί της ουσίας, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά επιδιώκουν να εντάξουν τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος σε «προεκλογική σκηνοθεσία», προσθέτοντας ότι «αυτός ο κυνισμός προσβάλλει το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού». Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό πως αντί της εξεύρεσης συναίνεσης, «έχουν κάνει επάγγελμα το διχασμό».

Send this to a friend