• Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου
  • 03:05

Αθήνα

11 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ποια τα πρόσωπα- κλειδιά στο κάδρο του Κινήματος Αλλαγής

ΣΕ ΔΙΑΤΑΞΗ ΜΑΧΗΣ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Τα πρόσωπα-κλειδιά για τη νικηφόρα πορεία που σχεδιάζει και διεκδικεί το Κίνημα Αλλαγής με πρώτο “σταθμό” το Συνέδριο του 2018 συνεχίζει να θέτει σε διάταξη μάχης η ηγεσία της προοδευτικής παράταξης.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Η Φώφη Γεννηματά όντας σε ανοιχτή γραμμή με τα άλλα πέντε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, τους κ.κ. Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλο, Παπανδρέου, Ανδρουλάκη και Καμίνη προχωρά συγκεκριμένα, στην άμεση συγκρότηση όλων των Οργάνων και των Επιτροπών που θα αναλάβουν στην πραγματικότητα τις “γέφυρες” επικοινωνίας με τους 210 χιλιάδες ψηφοφόρους που συνέβαλαν με αποφασιστικό τρόπο στην αλλαγή κλίματος κατά την πρόσφατη εκλογή ηγεσίας- και που θα παίξουν ρόλο συντονιστή κατά την κρίσιμη προσυνεδριακή διαδικασία, όπου θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα ζητήματα για την συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αργότερο μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, θα έχει συγκροτηθεί πλήρως μετά από διαβούλευση των επιτελείων των κομμάτων και των κινήσεων που συμμετέχουν στο νέο φορέα, η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου η οποία θα αποτελείται από 29 μέλη. Επικεφαλής-συντονιστής της ΟΕΣ θα τεθεί ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, βουλευτής Ηρακλείου και έμπιστος συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Βασίλης Κεγκέρογλου ο οποίος ως γνωστόν είχε κορυφαίο ρόλο και στην Ομάδα κρούσης της κυρίας Γεννηματά για την εκλογή της στην ηγεσία της κεντροαριστεράς. Στην 29μελή Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου θα συμμετέχουν σύμφωνα με την συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων: ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Θάνος Μωραίτης, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Κώστας Ασκούνης, η Τόνια Αντωνίου και άλλα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που θα συνεχίσουν από την πρώτη γραμμή την μάχη από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τον περασμένο Ιούνη μέχρι το Συνέδριο στις 16-18 του Μάρτη του νέου χρόνου και στη συνέχεια προς τις εθνικές εκλογές.

Από το Ποτάμι, στην Οργανωτική Επιτροπή θα αναλάβουν ρόλο μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τσιόδρας, η Λίνα Παπαδάκη, ο Δ. Αβραμίδης και άλλα στελέχη, ενώ από το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών οι κ.κ Γιώργος Ελενόπουλος, Δημήτρης Ρέππας και Μιχάλης Καρχιμάκης. Από την Δημοκρατική Αριστερά θα συμμετάσχουν ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, Γιώργος Μπουλμπασάκος και τα κορυφαία στελέχη της, οι κ.κ Δημήτρης Χατζησωκράτης και Θόδωρος Μαργαρίτης. Επίσης στην ίδια Επιτροπή που θα οργανώνει τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και άλλα στελέχη όπως οι κ.κ Σπυρόπουλος, Κατρίνης, Σαουλίδης, Διακουλάκης, Σφηκάκης και άλλοι.

Η εν λόγω Επιτροπή θα ξεκινήσει από τις αρχές του νέου χρόνου να “ακτινογραφεί” την διάταξη των δυνάμεων ανά την Ελλάδα προκειμένου να στελεχώσει και τις άλλες Επιτροπές που θα εργαστούν για να υλοποιήσουν το σχέδιο και τις συγκεκριμένες δράσεις- για παράδειγμα την κινητοποίηση των στελεχών σε κάθε νομό ή εκλογική περιφέρεια, την σύνταξη της Ιδρυτικής Διακήρυξης μέσα από την ανοιχτή διαβούλευση κλπ. Να σημειωθεί βέβαια ότι με βάση την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου το 50% των συμμετεχόντων στο Συνέδριο του Μάρτη θα είναι εκλεγμένοι- που σημαίνει ότι θα αναδειχθούν από τους 210 χιλιάδες ψηφοφόρους στην διαδικασία εκλογής ηγεσίας. Το άλλο μισό των Συνέδρων θα οριστεί από το Πολιτικό Συμβούλιο και θα αποτελείται από ανθρώπους από τον αυτοδιοικητικό και συνδικαλιστικό χώρο από διάφορους φορείς, οργανώσεις και επιμελητήρια.

Το στοίχημα φυσικά θα κριθεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Γι αυτό και το Κίνημα Αλλαγής τεστάρει την δυναμική του εντός και εκτός βουλής. Εντός βουλής η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι κάνουν ήδη τα πρώτα συντονισμένα βήματα. Γι αυτό και η πρώτη ανακοίνωση για την διάταξη μάχης αφορά στις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι βουλευτές καταρχάς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το μήνυμα που έλαβαν οι βουλευτές ήταν ότι παράλληλα με το Συνέδριο θα πρέπει να ενισχυθεί η αντιπολιτευτική φωνή και τακτική. Όπως λένε συνεργάτες της, στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της οποίας και ηγείται, να εντείνει τη δράση της από το νέο έτος, τόσο στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όσο και στο νομοθετικό έργο. Η ίδια εκτιμά ότι η νέα διάταξη των τομεαρχών αλλά και ο περαιτέρω συντονισμός των δραστηριοτήτων της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με εκείνη του Ποταμιού θα συμβάλει καθοριστικά στον αποτελεσματικότερο έλεγχο των υπουργείων αλλά και στην ανάληψη των κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την χώρα και το σύνολο της κοινωνίας.
Από τη νέα διάταξη οι αλλαγές μειδιίατερο ενδιαφέρον είναι μεταξύ άλλων ότι ο βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης αλλάζει αρμοδιότητες – θα έχει το ‘χαρτοφυλάκιο’ Έρευνας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Πολιτικής (Τηλεπικοινωνίες), όχι όμως και εκείνο της Ενέργειας το οποίο διατηρούσε μέχρι σήμερα..

Ένα κρίσιμο τομέα, εκείνο της Υγείας αναλαμβάνει δε ο βουλευτής Λάρισας,Γιώργος Μπαργιώτας που προέρχεται από το Ποτάμι, ανεξαρτητοποιήθηκε σε κάποια φάση αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική του Ομάδα και προ ενός έτους περίπου κινήθηκε προς την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Αναλυτικά και σύμφωνα με τη νέα διάταξη τον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει ο Γιώργος Αρβανιτίδης (από την Β' Θεσσαλονίκης), τον Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ο οποίος στήριξε το Νίκο Ανδρουλάκη για την εκλογή ηγεσίας, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, παραμένει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστεράς. Επίσης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος Εξωτερικών και Άμυνας παραμένει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ στελέχη του κλίματός του θα συμμετάσχουν και στις Επιτροπές Συνεδρίου.

Στην ίδια θέση παραμένει και ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου, που πρόσφατα που, σύμφωνα με τα προαναφερόμενα με απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, αναλαμβάνει και χρέη Συντονιστή της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του νέου φορέα. Τον τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναλαμβάνει ο Ιλχάν Αχμέτ, Πολιτισμού και Αθλητισμού η Χαρά Κεφαλίδου, Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης ο Γιάννης Κουτσούκος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ο Δημήτρης Κρεμαστινός, Οικονομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ενώ Δικαιοσύνης, Μετανάστευσης και Ψηφιακής Πολιτικής (Ενημέρωση) αναλαμβάνει ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Υπουργείων Επικρατείας ο Κώστας Σκανδαλίδης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Μιχάλης Τζελέπης και Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Όσο για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, δεν αναλαμβάνει κάποιο άλλο πόστο, καθώς συμμετέχει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, του οποίου μάλιστα έχει εκλεγεί Αντιπρόεδρος, καθώς και στις επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας και Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Send this to a friend