Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Ποια είναι η καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών που κάνει απεργία πείνας για να στηρίξει τον Κουφοντίνα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποινικός Κώδικας: Ποιες οι αλλαγές για μολότοφ, εισβολή σε δημόσια κτίρια, τρομοκρατία και πολυϊσοβίτες

Σε μία σειρά αδικημάτων έρχονται τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, όπως η παρασκευή και χρήση μολότοφ, η εισβολή σε δημόσια κτίρια και η τρομοκρατία προβλέπει νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης.

Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

-Αυστηρότερη αντιμετώπιση για όσους επιτίθενται σε δημόσιους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως σε εφοριακούς εφορίας κατά τη διάρκεια ελέγχων.
-Αυστηρότερη αντιμετώπιση για εισβολές σε δημόσια κτίρια και για κατοχή εκρηκτικών υλών, όπως μολότοφ.
-Αλλαγές σε θέματα τρομοκρατίας και στην έκτιση ποινών των πολυϊσοβιτών.
-Μετατρέπεται σε κακούργημα η ενεργητική δωροδοκία.

Οι προβλέψεις για τρομοκρατία και μολότοφ

Όσον αφορά την τρομοκρατία, η νομοθεσία εναρμονίζεται με Κοινοτική Οδηγία, ενώ θεσπίζονται ποινές για ταξίδια στο εξωτερικό ατόμων που είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Επίσης, τιμωρία προβλέπεται για χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και παροχή πληροφοριών για τρομοκρατικές ενέργειες, όπως μεταδίδει το kathimerini.gr.

Για τους πολυϊσοβίτες, προβλέπεται ότι θα μπορούν να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί.

Όσον αφορά τις μολότοφ, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, η κατασκευή, προμήθεια, κατοχή εκρηκτικών υλών ή βομβών τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών. Κάθειρξη 10 ετών προβλέπεται για χρήση μολότοφ σε δημόσιους χώρους.

Τι ισχύει για εισβολές σε δημόσια κτήρια

Η εισβολή σε δημόσια κτίρια τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη. Η ποινή επιβάλλεται σε όποιον εισέρχεται παράνομα σε δημόσιο κτίριο και προκαλεί έτσι «διακοπή η σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

Φυλάκιση έως τριών ετών προβλέπεται, επίσης, για όποιον «με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο δημόσια τάξη».

H τιμωρία για μεθυσμένους οδηγούς και κλοπές

Η διακεκριμένη κλοπή, όταν δηλαδή η αξία των κλοπιμαίων ξεπερνά τα 120.000 ευρώ, θεωρείται πλέον κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη.

Κακούργημα θεωρείται και η κλοπή ή διάρρηξη που διεπράχθη από δύο ή παραπάνω άτομα, που είχαν συγκροτήσει συμμορία, ανεξάρτητα από την αξία των κλοπιμαίων.

Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, εάν προκληθεί απώλεια ζωών, επισύρει βαρύτατη ποινή, μέχρι και ισόβια κάθειρξη, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Πελώνη για νέα μέτρα: Όχι σε lockdown Μαρτίου 2020 – Μετακίνηση 6 μόνο με τα πόδια
Σκέψεις για σκληρό και καθολικό lockdown από τους ειδικούς, σχέδια από την κυβέρνηση για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων
Μπακογιάννης: Ο Δρίτσας «δολοφονεί» για 2η φορά τα θύματα της «17 Νοέμβρη»- Ο ΣΥΡΙΖΑ περιφέρει τον Κουφοντίνα ως σημαία ευκαιρίας
Δρίτσας για τη φράση για «17 Νοέμβρη»: Είπα κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί, ότι δεν πέρασε η τρομοκρατία στην ελληνική κοινωνία
ΣΥΡΙΖΑ για Δρίτσα: «Ατυχής η δήλωση – Δεν εκφράζει ούτε εμάς ούτε τον ίδιο»
Νικολάου για Κουφοντίνα: Δεν υπαναχωρούμε – Να σταματήσει την απεργία πείνας