Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ποιους υπουργούς επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας για ασπίδα στη σύγκρουση με τη ΝΔ ενόψει εκλογών

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΑΚΗ

-Οι ομάδες κρούσης, η οπισθοφυλακή, και η βιτρίνα των υπουργών

-Οι ξεχωριστές θέσεις που αναλαμβάνει  στη μάχη της πόλωσης η ομάδα της πρώτης γραμμής

-Το σχέδιο του μεγάρου Μαξίμου για το πως θα αντιμετωπίσει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ μέχρι τις εκλογές

Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας του κυβέρνησης αναμένεται το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές στους υπουργούς γνωρίζοντας ότι θα πάει με τους συγκεκριμένους στις εκλογές καθώς είναι λιγοστά τα περιθώρια να ξανά κάνει ανασχηματισμό αν έχει λάβει απόφαση οι εκλογές να διεξαχθούν τον Μάιο του 2019.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Ωστόσο όπως οι περισσότεροι ομολογούν , πρόκειται για το κυβερνητικό σχήμα που θα δώσει μάχη απέναντι στη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ως εκ τούτου ο κ. Τσίπρας έχει κιόλας ξεχωρίσει ποιοι υπουργοί θα σηκώσουν το βάρος της σύγκρουσης η οποία θα είναι σκληρή και μέχρι τέλους.

Οι μονομάχοι των εκλογών Τσίπρας και Μητσοτάκης προετοιμάζονται με τα κατάλληλα εφόδια για να εξουδετερώσει πολιτικά ο ένας τον άλλον. Ο πρωθυπουργός τοποθετώντας συγκεκριμένους υπουργούς  στη νέα κυβέρνηση του, έδειξε για όσους καταλαβαίνουν τη στρατηγική του.  Τι θέλει να κάνει , που θα στοχεύσει προεκλογικά και ποιους ήδη έχει βάλει στο στόχαστρο του από την αξιωματική αντιπολίτευση πέραν του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρώτα και κύρια ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να απαντήσει στα θέματα που αναδεικνύει η Νέα Δημοκρατία όπως τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των πολιτών. Ο λόγος που τοποθέτησε την Όλγα Γεροβασίλη στο συγκεκριμένο υπουργείο έχει να κάνει με αυτό ελπίζοντας ότι με αυτόν την τοποθέτηση στο νευραλγικό αυτό πόστο η γυναικεία παρουσία θα καταφέρει να δώσει άλλη εικόνα από εκείνη που μέχρι σήμερα κυριάρχησε και θα αμβλύνει την αίσθηση των πολιτών ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι και κυριαρχούν η ανομία και το έγκλημα στις γειτονιές και τις πόλεις της χώρας. Το πρώτο τεστ για την υπουργό είναι η ΔΕθ στα εγκαίνια 8 Σεπτεμβρίου που θα πρέπει να καταστρώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση  πιθανόν συγκρούσεων της αστυνομίας με διαδηλωτές ή με ακραίες ομάδες που ενδέχεται σύμφωνα με τα λεγόμενα στελεχών της κυβέρνησης να κάνουν δυνατή την παρουσία τους αντιδρώντας στη συμφωνία της Ελλάδας με τα Σκόπια και επικαλούμενοι τις αντιρρήσεις τους να προχωρήσουν πέραν του φυσιολογικού σε αντιδράσεις που θα δημιουργήσουν νέα ζητήματα με την κυβέρνηση . Επομένως η κ. Γεροβασίλη πρέπει από τώρα να προετοιμαστεί για ένα σχέδιο πέραν του συμβατικού που οπωσδήποτε θα  υπάρχει από τους επιτελείς της ΕΛΑΣ .

Ο τομέας ασφάλεια των πολιτών είναι ίσως ο πιο σημαντικός τομέας που η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία καθώς κτυπάει κατ´ ευθείαν το αίσθημα της ανασφάλειας στην καρδιά των πολιτών και επειδή η ΝΔ το έχει αναγάγει σε μείζον πολιτικό θέμα και το έχει κάνει σημαία της, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει με την τοποθέτηση της Όλγας Γεροβασίλη στο συγκεκριμένο υπουργείο να εξασφαλίσει τουλάχιστον ότι δεν θα γίνονται λάθη και εγκαίρως θα υπάρχει παρέμβαση της αστυνομίας εκεί που χρειάζεται δίχως όμως να τον κατηγορούν από την αριστερά του, ότι δημιούργησε αστυνομικό κράτος. Επομένως χρειάζεται να βρει ιδανική δοσολογία στο μέτρο συνδυάζοντας την αποφυγή κριτικής από τα αριστερά του με την αποτελεσματικότητα. Συνδυασμός δύσκολος και αρκετά επίπονος πολιτικά και κομματικά.

Όσο το θέμα της ασφάλειας των πολιτών είναι ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού που επιχειρεί να αφοπλίσει τα επιχειρήματα από τη Νέα Δημοκρατία, άλλο τόσο είναι και το θέμα της διαφάνειας , τα θέματα διαπλοκής αλλά και της απονομής δικαιοσύνης. Η πρώτη κίνηση του νέου  υπουργού δικαιοσύνης κ. Μιχάλη Καλογήρου που μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό ξήλωσε το νόμο του προκατόχου του Στ. Κοντονή ζητώντας με επιστολή του από τον πρόεδρο της βουλής κ. Ν. Βούτση να αποσύρει το νόμο περί τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου που είχε καταθέσει ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης σχετικό σχέδιο νόμου.  Η κίνηση αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κοπάσει τις αντιδράσεις δικαστών και δικαστικών ενώσεων που το τελευταίο διάστημα είχαν  εκδηλωθεί με ένταση μεταξύ ορισμένων λειτουργών της Δικαιοσύνης και του πολιτικού συστήματος που εκφράζει η πλειοψηφία της βουλής.

Θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να αναδείξει μια νέα σχέση και να αποκαταστήσει την εικόνα που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στη δικαστική και την πολιτική εξουσία. Το ρόλο αυτόν ανέλαβε ο κ. Καλογήρου σε απόλυτη και ευθεία συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.

Όμως παράλληλα δεν θέλει να δώσει ο κ. Τσίπρας την εικόνα του κουκουλώματος υποθέσεων διαφάνειας όπως την υπόθεση της Νοβάρτης και για αυτό η τοποθέτηση του πρώην εισαγγελέα Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης αρμόδιο για θέματα διαφθοράς δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσει. Ακριβώς πάνω σε αυτόν τον δρόμο θα “χυθεί” πολιτικό αίμα από την σύγκρουση που πρόκειται να υπάρξει μέχρι τις εκλογές μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και  Κυριάκου Μητσοτάκη. Ήδη δεν αποκλείεται μετά τα εγκαίνια της ΔΕθ και πριν την άνοδο του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για την δική του ομιλία στους παραγωγικούς φορείς , μια εβδομάδα μετά τον πρωθυπουργό , να υπάρξουν νέες πληροφορίες γύρω από την υπόθεση Νοβαρτης , που διεξάγεται έρευνα και απο τις αμερικανικές αρχές με τους προστατευόμενους μάρτυρες.  Διαδικασία πάντως που έχουν καταγγείλει απο την αρχή Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ.

Για την κυβέρνηση τα θέματα διαπλοκής και διαφάνειας θα γίνουν σημαία και θα είναι τα ζητήματα αυτά που θα προκαλούν τη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Ο δρόμος που επιλέγει ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως θα είναι μοναδικός ο οποίος θα συνοδευτεί και από την κατάλληλη πολιτική φρασεολογία που θα χρησιμοποιούν όχι μόνο ο πρωθυπουργός αλλά και συγκεκριμένοι υπουργοί.

Το ρόλο αυτόν αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν δύο απο τους βασικούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Οι κ.κ. Σπίρτζης και Παππάς ενώ το βαρύ πυροβολικό συνεχίζει να είναι ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κ. Π. Πολάκης που διαθέτει και την απαραίτητη πολιτική  βεντέτα με τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ κ. Άδωνι Γεωργιάδη που βρίσκεται στο στόχαστρο του Μαξίμου συνεχώς.

Οι υπουργοί υποδομών και ψηφιακής πολιτικής που δεν άλλαξαν υπουργικό θώκο αναμένεται να υποστηρίξουν ενεργά σε πολιτικό επίπεδο την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης κατηγορώντας ο μεν τη ΝΔ και ο δε οχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και το ΚΙΝΑΛ απο το οποίο προέρχεται κιόλας  ως πρώην μέλος της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ. Ξέροντας τα αδύνατά του σημεία ο κ. Σπίρτζης εκτός της ΝΔ θα πυροβολεί και το ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να ανακόψει την επιστροφή ψηφοφόρων στο ΚΙΝΑΛ μετά την απογοήτευση που δέχθηκαν απο τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο είχαν στις προηγούμενες εκλογές προσχωρήσει εκλογικά.

Σημαντικό επομένως  “χαρτί” για το Μέγαρο Μαξίμου αποτελούν οι δύο συγκεκριμένοι υπουργοί ενώ στο τομέα της οικονομίας πάντα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με την ´Εφη Αχτσιόγλου που για το Μαξίμου ειναι το κλειδί για τα εργασιακά , είναι για τον κ. Τσίπρα η ασπίδα της αριστερής προμετωπίδας που θέλει να επιδείξει για να μην χάσει το φύλλο συκής που καλύπτει την πολιτική πραγματικότητα που φυσικά απέχει από την ταυτότητα που αρχικά διέθετε.

Με την ομάδα των συγκεκριμένων υπουργών θα “τρέξει” την προεκλογική μάχη δίνοντας τα πάντα μήπως και καταφέρει να ανατρέψει κάπως τη διαφορά που φαίνεται ότι έχει παγιωθεί με τη ΝΔ να προηγείται σε όλες τις μετρήσεις που βρίσκονται στα συρτάρια του μεγάρου Μαξίμου από τις εταιρίες δημοσκοπικών ερευνών με τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου διαθέτει σχεδόν καθημερινή επαφή.

Βεβαίως ξεχωριστεί θέση από τους υπουργούς έχει ο νέος γραμματέας του κόμματος Π. Σκουρλέτης που θέλει να βάλει μπροστά τις μηχανές ενεργοποιώντας το σύνολο του κομματικού μηχανισμού που διαθέτει το οποίο όμως δεν είναι μεγάλο και δεν επαρκεί.

Μαζί με εκείνους του υπουργούς που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της μάχης, η ομάδα συμπληρώνεται και απο εκείνα τα στελέχη που ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανίσει ότι έκανε ανανέωση. Στελέχη για την βιτρίνα όπως ο υπ. Εσωτερικών κ. Χαρίτσης , ο υφυπουργός ψηφιακής πολιτικής Λ. Κρέτσος , η νέα υφυπουργός και πρώην διευθύντρια του κ. Κ. Νοτοπούλου για την οποία επέλεξε να αναβαθμίσει ώστε να ενδυναμώσει τη Θεσσαλονίκη απο τις απώλειες που δέχθηκε λόγω Σκοπίων , ενώ για το ίδιο θέμα τοποθέτησε και τον κ. Μπόλαρη μαζί με την Ολυμπία Τελιγιορίδου δυο πασοκογενείς ώστε αν μπορέσει να καταφέρει να μαζέψει και τις  απώλειες στη Β. Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο. Κοντά στους πασοκογενείς ανήκει και η υπουργοποίηση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο υπ. Διοικητικής ανασυγκρότησης , άσχετα αν η συγκεκριμένη έχει πάρει διαζύγιο εδώ και αρκετά χρόνια από το ΠΑΣΟΚ.

Στις γραμμές επίθεσης ασφαλώς ανήκει ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Καμμένος και ο λόγος που ο κ. Τσίπρας ενίσχυσε την παρουσία των ΑΝΕΛ στο κάδρο της κυβέρνησης είναι γιατί θέλει ο πρωθυπουργός να έχει πολιτικό απόθεμα με το οποίο θα αντιμετωπίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις δεξιές επιθέσεις που θα δέχεται η κυβέρνηση. Μαζί με την κ. Παπακώστα Π. Καμμένος και οι άλλοι έξι υπουργοί θα είναι μαζί του για να βομβαρδίσει την αξιωματική αντιπολίτευση πάντα με τον δικό του ξεχώριστό τρόπο. Άλλωστε το στοίχημα και για τον ίδιο είναι να καταφέρει να σπάσει το πλαφόν του 3% για να μπούνε οι ΑΝΕΛ στη βουλή καθώς όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τους ανεξάρτητους Έλληνες εκτός κοινοβουλίου.

Send this to a friend