Αθήνα

 

21 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

koutsoumpas 180424
Επικό τρολάρισμα Κουτσούμπα με… σφυροδρέπανο στον Κασσελάκη για το τι εμφανίστηκε στη βάπτισή του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως διατάσσονται οι πολιτικές δυνάμεις μετά την κίνηση Τσίπρα για υπογραφή της συμφωνίας στο Μακεδονικό

Σε ηγέτιδα δύναμη των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και των Δυτικών Βαλκανίων επιχειρεί η κυβέρνηση να αναδείξει την χώρα, μέσω της επίλυσης του Μακεδονικού και των κινήσεων του Αλέξη Τσίπρα στην διεθνή σκακιέρα.

  • Επιβράβευση από τον διεθνή παράγοντα και έντονη κινητικότητα στο εσωτερικό.
  • «Να πάρει τώρα θέση η βουλή», ζητάει ο Μητσοτάκης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Λίγα 24ωρα πριν την επιδιωκόμενη συμφωνία-πακέτο με τους δανειστές για την μεταμνημονιακή περίοδο και την ελάφρυνση του χρέους, η εξεύρεση λύσης στο Μακεδονικό παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις στο εσωτερικό σκηνικό, δίνει εκ των πραγμάτων την δυνατότητα στον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει πρωτοβουλίες εδραίωσης πολιτικών συμμαχιών στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο- ενώ το προγραμματισμένο ραντεβού στις Πρέσπες για την υπογραφή της συμφωνίας έρχεται να συγκεντρώσει τα φώτα του διεθνούς ενδιαφέροντος ως γεγονός επίμονων διπλωματικών προσπαθειών από τις δύο χώρες, την Ελλάδα και τα Σκόπια.

Τα χθεσινά αποκαλυπτήρια των πολύμηνων εντατικών διαπραγματεύσεων δείχνουν εκτός των άλλων την πολιτική βούληση των δύο πρωθυπουργών, του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ να βάλουν τέλος σε ένα πολύχρονο θρίλερ και να ανοίξουν τον δρόμο στην αναπτυξιακή προοπτική και στην εξασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στην πολύπαθη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Τις “εικόνες” αυτές περιγράφουν ήδη ξένα ΜΜΕ ενώ κορυφαίοι παράγοντες έσπευσαν να χαιρετίσουν την ανακοίνωση της συμφωνίας, αναδεικνύοντας την καθοριστικού χαρακτήρα σημασία της.

Το πολιτικό και διπλωματικό “οδοιπορικό” ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο και επιβεβαιώθηκε δημοσίως για πρώτη φορά στο τετ-α-τετ που είχαν οι κ.κ Τσίπρας και Ζάεφ στο Νταβός τον φετινό Γενάρη- εκεί οι δύο πρωθυπουργοί εμφανίστηκαν ως έχοντες την πολιτική βούληση να συνεχίσουν την προσπάθεια παρά τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό των δύο χωρών για το ονοματολογικό. Ακολούθησαν άλλοι αθέατοι σταθμοί, όπου η ελληνική πλευρά διατήρησε το νήμα των διαπραγματεύσεων καταφέρνοντας να ξεπεράσει τις υπαρκτές δυσκολίες.

Την πρόοδο των διαπραγματεύσεων πιστώνονται εκτός των άλλων κι οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών, οι .κ. Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ οι οποίοι και θα βάλουν την υπογραφή τους στην συμφωνία win win. “Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν έχουν συμφωνηθεί όλα”, είναι η φράση-κλειδί των διαπραγματεύσεων την οποία υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας με τις πρόσφατες δηλώσεις του από την Σόφια. Η ίδια φράση “καθοδηγεί” στην πραγματικότητα και τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση των βημάτων της συμφωνίας, τα οποία πρέπει να ξεκινήσει πρώτα η πλευρά των Σκοπίων. Στην αφετηρία τους, στην εκδήλωση των Πρεσπών, πιθανόν την Κυριακή, την στήριξη για την ολοκλήρωση του παζλ θα δείξουν με την παρουσία τους, εκτός απροόπτου, κορυφαίοι παράγοντες της Ευρώπης και του ΟΗΕ, όπως η Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Μάθιου Νίμιτς και άλλοι.

Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς ήταν δε από τους πρώτους που έδωσαν συγχαρητήρια στις δύο πλευρές: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμφωνία θα οδηγήσει σε μια περίοδο ενισχυμένων σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ιδιαίτερα μεταξύ των λαών τους. Στο πλαίσιο αυτό, με ενθαρρύνει η αφοσίωση και των δύο κυβερνήσεων για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για όλους τους πολίτες τους μέσω της δημιουργίας μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ως βάσης για εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε επίσης να περιγράψει το θετικό μήνυμα της Ευρώπης μέσω του τουίτερ: “ «Χάρη σ’ εσάς, το αδύνατο γίνεται δυνατό. Συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Τσίπρα και Ζάεφ. Κρατώ τα δάκτυλά μου σταυρωμένα. Χάρη σ’ εσάς, το αδύνατο γίνεται δυνατό».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επίσης στηρίζουν τη συμφωνία Αθηνών-Σκοπίων για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ενώ ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» που θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία των δύο χωρών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συγχαίρουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και (σ.σ. τον ομόλογό του της πΓΔΜ) Ζόραν Ζάεφ και χαιρετίζουν την ιστορική συμφωνία για την επίλυση της διαφωνίας του ονοματολογικού. Αυτή η επίλυση θα ωφελήσει τις δύο χώρες και θα ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια και ευημερία. Οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας επέδειξαν όραμα, θάρρος και επιμονή στην προσπάθειά τους για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Χαιρετίζουμε επίσης την αφοσίωση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για τις συνεχείς προσπάθειές που κατέβαλε επί δύο δεκαετίες και πλέον για να τερματιστεί αυτή η διένεξη. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή τη συμφωνία, όπως ζήτησαν οι δύο χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και στο εσωτερικό σκηνικό, ποια είναι τα “σημάδια” της συμφωνίας; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συμφωνία αναγκάζει τα κόμματα να επικαιροποιήσουν την στρατηγική τους, καθώς πρόκειται για την επίλυση ενός εθνικού ζητήματος σε μια προεκλογική περίοδο. “Αγκάθι” στο παζλ παραμένει για το κυβερνών κόμμα η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ωστόσο η φόρμουλα της συμφωνίας διευκολύνει όπως αποδεικνύεται τον Πάνο Καμμένο να συνεχίσει τον δρόμο των ελιγμών διατηρώντας όμως την πλήρη αντίθεσή του για την ύπαρξη του όρου “Μακεδονία” στο νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Έτσι κι αλλιώς η μπάλα περνά σε πρώτη φάση στα Σκόπια. Τα Σκόπια πρέπει να αποφασίσουν αρχικά μέσω δημοψηφίσματος για την επίτευξη της συμφωνία, να αλλάξουν το σύνταγμα και να ψηφίσουν θετικά στην βουλή.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει αρνητική στάση, θέτει θέμα πολιτικής νομιμοποίησης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην συμφωνία- δεν ήταν τυχαίο το ότι ζήτησε να συναντήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν ακόμη γίνει το χθεσινό καθοριστικό τηλεφώνημα των κ.κ Τσίπρα και Ζάεφ. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει επιχειρηματολογήσει σχετικά σε συνομιλίες του με Ευρωπαίους παίκτες κι ότι αυτό που επηρέασε την απόφασή του είχε να κάνει με τον φόβο διάσπασης της Νέας Δημοκρατίας από μια κίνηση στήριξης της συμφωνίας. Είναι πάντως πασιφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έρχεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση κοντράροντας μια συμφωνία που στηρίζουν από την πρώτη στιγμή Ευρωπαίοι και άλλοι παράγοντες και θεωρείται από πολλούς κεντροδεξιούς στο εσωτερικό εμπροσθοβαρής μεταρρυθμιστική κίνηση.

Σε διλήμματα μπαίνει και το Κίνημα Αλλαγής, που δηλώνει ότι στηρίζει την συμφωνία όχι όμως οποιαδήποτε συμφωνία. Η χθεσινή κόντρα του Σπύρου Δανέλλη από το Ποτάμι με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο από το ΠΑΣΟΚ δείχνει τις έντονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής με αφορμή το Μακεδονικό. Υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του νεοΪδρυθέντος κόμματος; Το επεσήμανε ο κ. Δανέλλης προκαλώντας πονοκέφαλο στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Αξίζει δε να επισημανθεί ότι η ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής που αποτελείται από την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά και τους κ.κ Θεοδωράκη, Θεοχαρόπουλο, Παπανδρέου, Καμίνη και Ανδρουλάκη λέει ότι στηρίζει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και με γεωγραφικό προσδιορισμό. Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται η «κόκκινη γραμμή» της αποτροπής των αλυτρωτικών διαθέσεων της γειτονικής χώρας με αλλαγή στο Σύνταγμα και την αποφυγή σαλαμοποίησης της συμφωνίας. Είναι επίσης γνωστό ότι υποστηρικτές της συμφωνίας από την πρώτη στιγμή είναι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, Γιώργος Παπανδρέου και Κώστας Σημίτης, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Θα εξασφαλίσουν οι μεταξύ τους διαβουλεύσεις ενιαία στάση του Κνήματος Αλλαγής εντός της βουλής;. Το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει “ναι”, όπως και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αρχηγός της ΔΗΜΑΡ. Θα δηλώσουν “παρόντες” οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Το σίγουρο είναι ότι από την στιγμή που θα λάβει σήμερα στα χέρια της το κείμενο της συμφωνίας από την κυβέρνηση, η Φώφη Γεννηματά θα αρχίσει να ανοίγει τα χαρτιά της για την κρίσιμη απόφαση καταρχάς στο κεντροαριστερό σκηνικό…

Ροή Ειδήσεων

screenshot 14

19/04/2024 | 12:28

Σταμάτης Γονίδης: Φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά

19/04/2024 | 12:11

Ποιες είναι οι 198 «απάτητες παραλίες» – Τι θα επιτρέπεται και τι απαγορεύεται

19/04/2024 | 11:32

«Επίθεση» από Δανάη Μπάρκα σε Δημήτρη Παπανώτα: «Με ένα απλό γκουγκλάρισμα μπορείς να δεις ποιον επιλέγεις»
screenshot 9

19/04/2024 | 10:55

Σωτήρης Τσαφούλιας: «Έχω εταιρεία με πωλήσεις πετρελαίων στο ναυτιλιακό κομμάτι»

19/04/2024 | 10:43

Εκρήξεις στο κεντρικό Ιράν – Πιθανή ισραηλινή επίθεση – Άλμα στην τιμή του πετρελαίου

19/04/2024 | 10:27

Κρήτη: Έκλεψαν ολόκληρο κοπάδι πρόβατα – Πώς τους χάλασε τα σχέδια η αστυνομία
screenshot 6

19/04/2024 | 10:18

Δημήτρης Παπανώτας για ΣΚΑΪ: «Κοροϊδεύουν τον κόσμο μπροστά στα μάτια του» – Για ΣΥΡΙΖΑ: «Με έφαγαν, καλή χώνεψη»

19/04/2024 | 09:49

Έλλη Στάη: Είμαι 70 χρονών, υπήρξα σκληρή επίτηδες, δεν κάνω διατροφή αλλά γυμνάζομαι

19/04/2024 | 09:43

Αφροδίτη Γραμμέλη σε Γιώργο Λιάγκα: «Μη μας κουνάς το δάχτυλο κάθε πρωί, για όνομα του Θεού δηλαδή – Ξαφνικά βγήκε ο Γιώργος και έκανε πάλι διάγγελμα»
screenshot 4

19/04/2024 | 09:31

Σταματίνα Τσιμτσιλή για Δημήτρη Παπανώτα: «Βρέθηκε εκτός με συνοπτικές διαδικασίες»

19/04/2024 | 08:59

Καλαμάτα: Στη φυλακή για απόπειρα βιασμού 29χρονης στο κέντρο της πόλης

19/04/2024 | 08:46

Ελένη Μενεγάκη: Με τρομάζετε και δεν το θέλω αυτό, είπε μετά την είδηση ότι αποχωρεί από το MEGA
screenshot 2

19/04/2024 | 08:27

Τροχαίο ατύχημα στο κέντρο της Αθήνας: Σε κρίσιμη κατάσταση οδηγός μηχανής

19/04/2024 | 08:14

Ζώδια: Προβλέψεις για σήμερα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

19/04/2024 | 08:00

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν την Παρασκευή 19 Απριλίου
kasselakis tsipras 180424
Γιώργος Τσίπρας για το «θαύμα» στη βάπτιση του Στέφανου Κασσελάκη: «Αυτή η αναφορά ήταν σοκαριστική»
papanotas syrizaps
Εκτός του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας μετά το σάλο για τις δηλώσεις του
dimitris papanotas 090424
Η πρώτη αντίδραση του Δημήτρη Παπανώτα: «Πρόκειται για προσωπική προσβολή»
nikos androulakis 020424
Ν.Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ
sofia mpekatorou 180424
Μπεκατώρου για Παπανώτα: Ελπίζω ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την κίνηση που πρέπει
mitsotakis 180424
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με Τουσκ και Μέτσολα στο Βέλγιο