Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πολιτικές προεκτάσεις, αντιπαράθεση και εκνευρισμός από την παραίτηση Σακελλαρίου

Πολιτικές προεκτάσεις - και αναταράξεις - προκαλεί η παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου. Αν και η κυβέρνηση αντιμετώπισε την ενέργειά του με αμηχανία και περιορίστηκε σε μία τυπική δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, η αντιπολίτευση εκτιμά πως η παραίτηση Σακελλαρίου επιβεβαιώνει τις υποψίες και τις αιτιάσεις για κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ στο «χορό» της αντιπαράθεσης μπήκαν και οι δικηγόροι.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τα ακριβή κίνητρα, πάντως, του απερχόμενου προέδρου του ΣτΕ δεν μπορούν να είναι γνωστά, εξ ου και κυκλοφορούν διάφορα παρασκηνιακά και μη σενάρια περί συνεννόησής του ακόμη και με πολιτικά κόμματα και επιδίωξής του να είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Τουλάχιστον για την ώρα, τίποτε απ' όλα αυτά δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Η αμηχανία, ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο φαίνεται να έχει μεταβληθεί σε εκνευρισμό, δεδομένου ότι σε δηλώσεις τους όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη ή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν προσωπικά ή ακόμη και πολιτικά κίνητρα στον παραιτηθέντα πρόεδρο του ΣτΕ, ενώ μιλούν με προφανή ειρωνεία για «ηρωική έξοδο», υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Σακελλαρίου επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί σύντομα. Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ υποστηρίζει ότι η παραίτηση αποκάλυψε τις πιέσεις που δέχονται οι δικαστές και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, ενώ παραπλήσια ήταν η θέση του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις.

Ο κ. Σακελλαρίου πάντως υπήρξε επιλογή της παρούσας κυβέρνησης και μάλιστα δεν είχε τύχει τότε της αποδοχής του (πρώην, πλέον) υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου. Λέγεται μάλιστα ότι τον είχαν προτείνει ο αναπληρωτής του, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με τη σύμφωνη γνώμη του Πάνου Καμμένου. Ο κ. Σακελλαρίου είχε περάσει, εξάλλου, το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου σε μια πρωτοφανή επίσκεψη δικαστών στο πρωθυπουργικό γραφείο, η οποία ουδέποτε είχε επαναληφθεί στα χρονικά, ωστόσο στη συνέχεια οι σχέσεις του με την κυβέρνηση φαίνεται να ψυχράνθηκαν, αφού τού χρεώθηκε η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών και το φιάσκο στο διαγωνισμό Παππά, ύστερα από την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ερωτηματικό παραμένει, ωστόσο, για ποιο λόγο προχώρησε στην κίνησή του χθες, καταγγέλοντας τις διαρροές επί της επικείμενης απόφασης για το νόμο Κατρούγκαλου και τις περικοπές στις συντάξεις, δεδομένου ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν αντίστοιχες διαρροές και για άλλα σημαντικά θέματα που έκρινε το ΣτΕ (π.χ. για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία).

Σε ό,τι αφορά το δικηγορικό κόσμο, η παραίτηση Σακελλαρίου προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως η παραίτηση του προέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού ήταν μια πρωτοφανής στς δικαστικά χρονικά ενέργεια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ωστόσο, προχώρησε σε μετωπική επίθεση κατά του προέδρου του ΔΣΑ, συνδέοντας την υπόθεση παραίτησης του προέδρου του ΣτΕ με την εξαγγελία του για την τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και τις αντιδράσεις του ΔΣΑ: «Δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αθήνα»,είπε για τον πρόεδρο του ΔΣΑ ο κ. Κοντονής.

Send this to a friend