Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πολιτική θύελλα με τη «δήλωση προθέσεων» των έξι - Δεν βλέπει παράδοξο η κυβέρνηση, στα «κάγκελα» η αντιπολίτευση

Παράδοξο ή όχι; Κατά την κυβέρνηση, στην υπόθεση των έξι βουλευτών και της «δήλωσης προθέσεων» που υπέβαλαν λίγες μέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης δεν υπάρχει παράδοξο. Για την αντιπολίτευση, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά: η ΝΔ εμμένει στο χαρακτηρισμό κυβέρνηση «κουρελού» και υποστηρίζει ότι η στήριξη των έξι βουλευτών δι’ επιστολής τους δεν έχει βάση στο Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής.

Παράδοξο ή όχι; Κατά την κυβέρνηση, στην υπόθεση των έξι βουλευτών και της «δήλωσης προθέσεων» που υπέβαλαν λίγες μέρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης δεν υπάρχει παράδοξο. Για την αντιπολίτευση, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά: η ΝΔ εμμένει στο χαρακτηρισμό κυβέρνηση «κουρελού» και υποστηρίζει ότι η στήριξη των έξι βουλευτών δι’ επιστολής τους δεν έχει βάση στο Σύνταγμα ή τον Κανονισμό της Βουλής.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ενδεικτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για τους έξι: «Δεν βλέπω τίποτα πολιτικά παράδοξο ή παράλογο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Υποστήριξε εξάλλου ότι ειδικά για τους Παπαχριστόπουλο-Ζουράρι, οι οποίοι παραμένουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, συνεπώς δεν υπάρχει κάτι παράλογο στη στάση τους και στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία διακηρύττουν την επιθυμία τους να προσμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία η θετική ψήφος τους στα νομοσχέδια της κυβέρνησης - πλην ασφαλώς σε ό,τι αφορά τον κ. Ζουράρι και το Σκοπιανό και συγκεκριμένα το πρωτόκολλο εισδοχής της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, εξάλλου, καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι έχουμε μια κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι έξι που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα έστειλαν τις επιστολές τους στο προεδρείο της Βουλής για τις ψηφοφορίες συγκροτούν μια πλειοψηφία 151 βουλευτών, ενώ τρεις από τους έξι είναι εν ενεργεία υπουργοί της κυβέρνησης. Έτσι, όπως εξήγησε, δεν θα μπορούσαν να διάκεινται αρνητικά απέναντι στα νομοσχέδια που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, της οποίας είναι μέλη.

Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, ωστόσο, δεν φαίνεται να συγκινεί την αντιπολίτευση και δη τη ΝΔ, η οποία εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση «κουρελού» που έχει χάσει την πλειοψηφία. Προς τούτο, σχεδιάζει να προκαλεί ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή σε κάθε νομοσχέδιο (σ.σ.: αυτό ακριβώς που ήθελε ν' αποφύγει η κυβέρνηση με τη «δήλωση προθέσεων» των έξι βουλευτών), προκειμένου - όπως λένε από την οδό Πειραιώς - να φέρει τους πάντες αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους. Σκέψεις για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης διατυπώνονται εκ νέου στο «γαλάζιο» επιτελείο, ωστόσο το χαρτί αυτό δεν πρόκειται να «καεί» εάν δεν είναι σίγουροι πως οι εξελίξεις είναι τέτοιες που θα φέρουν ανατροπή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών κι άρα την πτώση της κυβέρνησης.

Πάντως, η εξέλιξη αυτή δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο αμφισβητείται και η συμβατότητά της με το Σύνταγμα και τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, καθώς επί της ουσίας οι έξι βουλευτές εκχωρούν εν λευκώ την εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να λογίζει θετική την ψήφο τους για όποια διάταξη νόμου φέρει στη Βουλή. Παράλληλα, κατ' αυτόν τον τρόπο ο Πάνος Καμμένος διατηρεί την κοινοβουλευτική του ομάδα, παρά το γεγονός ότι Παπαχριστόπουλος-Ζουράρις πατάνε πλέον σε... δύο βάρκες.

Κι αν ακόμα παραιτηθεί ο πρώτος, όπως έχει υποσχεθεί, και τη θέση του καταλάβει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος πιθανότατα θ' αθροιστεί απευθείας στην κυβερνητική πλειοψηφία, τότε επανέρχεται στο προσκήνιο το σενάριο ερμηνείας του Κανονισμού της Βουλής με γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ούτως ώστε η προσχώρηση του Αριστείδη Φωκά στους ΑΝΕΛ να είναι αρκετή για τη διατήρηση των κεκτημένων από τον κ. Καμμένο.

Υπάρχουν, εξάλλου, οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης) που ψήφισαν τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και ο - διαγραφείς από το Κίνημα Αλλαγής - πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι το πιθανότερο σενάριο είναι πως θα στηρίξουν και το πρωτόκολλο εισδοχής της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, όμως δεν συνδέουν την κίνηση αυτή με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Τουλάχιστον προς ώρας, διότι δεν αποκλείεται, εάν χρειαστεί, κάποιοι εξ αυτών ν' αποτελέσουν «χρυσές εφεδρείες» για την κυβέρνηση, όπως φημολογείται στους διαδρόμους της Βουλής...

Send this to a friend