• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 01:40

Αθήνα

10 oC

ελαφρές νεφώσεις

Πολιτικό Συμβούλιο μέχρι αργά χθες το βράδυ- Τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Την “ακτινογραφία” της πολιτικής συγκυρίας με τις άμεσες προτεραιότητες, που απαιτούν ειδικό χειρισμό και ξεκάθαρη στρατηγική πλεύση, επιχείρησαν να αναλύσουν σε βάθος κατά την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες και ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εστίασαν κυρίως σε τρία “καυτά” ζητήματα της επικαιρότητας, σημειώνοντας όμως στην ατζέντα της Κουμουνδούρου την εξίσου σημαντική θεματολογία της επόμενης συνάντησής τους, ενδεχομένως μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι βασικοί “τίτλοι” της χθεσινής συζήτησης αφορούσαν την συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση που προκαλεί η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά, για τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Ωστόσο στο τραπέζι της Κουμουνδούρου ετέθησαν, όπως ήταν αναμενόμενο και οι προτεραιότητες της οικονομίας και ειδικότερα της τέταρτης αξιολόγησης και της σύνταξης του Σχεδίου Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021- του φακέλου που όταν ολοκληρώσει θα παρουσιάσει στο Eurogroup του Απρίλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Βέβαια η σχετική -με την οικονομία και την διαπραγμάτευση με τους δανειστές- κουβέντα είχε γίνει σε προηγούμενη συνεδρίαση του οργάνου υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Τότε είχαν προσδιορίσει τα βήματα με σταθμό τον προσεχή Αύγουστο και τη λήξη του προγράμματος αλλά και τα αχαρτογράφητα προς το παρόν νερά της μεταμνημονιακής περιόδου.

-Προοδευτικό Μέτωπο για την αλλαγή του Συντάγματος

Στην πολύωρη συνεδρίαση καταγράφηκε εν τω μεταξύ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αλυσιδωτές εξελίξεις που μπορεί να προκαλέσει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει λίγες ημέρες μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής από τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς να συμβάλουν στην εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος- ώστε, όπως τόνισε στην επιστολή της η επικεφαλής της παράταξης, να “μην χαθεί μια ιστορική ευκαιρία”.

Ως γνωστόν η κυρία Γεννηματά επισύναψε στην επιστολή της προς τον κ. Τσίπρα και τις βασικές προτάσεις για την εκκίνηση της διαδικασίας υπογραμμίζοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο εντός βουλής. Ο πρωθυπουργός απάντησε θετικά με δική του επιστολή στη συνέχεια και επισημαίνοντας από την πλευρά του την ανάγκη για μια προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση. Αντιθέτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε αρνητικά στην πρόταση Γεννηματά, στη λογική ότι “δεν είναι του παρόντος” και ότι σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σε μια περίοδο άγριας πολιτικής σύγκρουσης με ευθύνη του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου υπό τον Αλέξη Τσίπρα “αναφορικά με το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης μετά και την επιστολή της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στον πρωθυπουργό, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να διαμορφωθεί ένα εν δυνάμει προοδευτικό μέτωπο”.

Τα αρνητικά και ...αρκούντως επικριτικά σχόλια από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε αντιθέτως ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Μητσοτάκης καθώς, όπως έλεγαν, “παρά τις μεγάλες τομές που είχε προαναγγείλει πως θα έφερνε το κόμμα του , τελικά φοβούμενος να τοποθετηθεί «επέλεξε να το βάλει στα πόδια». Μάλιστα σχεδόν όλα τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου έκαναν λόγο για “ ταύτιση” του προέδρου της ΝΔ, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυρία Γεννηματά με αφορμή τη πρωτοβουλία της.
Σε κάθε περίπτωση- συμπλήρωναν στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου- “μόλις ανοίξει η συζήτηση στη Βουλή, μετά τον Αύγουστο οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν τις προτάσεις τους”. Το δε κυβερνητικό κόμμα που είχε συστήσει Επιτροπή Διαλόγου για το Σύνταγμα θα λάβει υπόψιν της και το πόρισμα της Επιτροπής που αφορά ευρεία ατζέντα.

-Ανησυχία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών

Στο τραπέζι των κορυφαίων της Κουμουνδούρου έγινε παράλληλα ενημέρωση για τις προτεραιότητες και τον σχεδιασμό του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Δημήτρη Βίτσα, καθώς επιδιώκεται η πλήρης προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανής αύξησης των μεταναστευτικών ροών. “Αν και δεν διαφαίνεται, η Τουρκία να επιθυμεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις της με την Ε.Ε μη τηρώντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία για το προσφυγικό” αναφέρεται στο “αξίωμα” της Κουμουνδούρου μετά την αναλυτική επί του θέματος συζήτηση.

Ο κ. Βίτσας όμως πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση και λόγω της εμπειρίας των τελευταίων ετών -καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν την αύξηση των προσφυγικών ροών- το υπουργείο βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να μπορέσει να τις αντιμετωπίσει εφόσον χρειαστεί.

-Μακεδονικό

Τέλος το Πολιτικό Συμβούλιο ενημερώθηκε και για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. Από τους περισσότερο ειδικούς υποστηρίχθηκε ότι έχει καταγραφεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα, ωστόσο ειπώθηκε ότι«αγκάθι» ανάμεσα στις δυο πλευρές, παραμένει το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με αιχμή τη σύνθετη ονομασία με χρήση έναντι όλων (erga omnes).

Εκείνο που υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι ότι “η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιθυμούν την λύση του ζητήματος , ωστόσο «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των γειτόνων» καθώς η διαπραγμάτευση μπαίνει στην τελική ευθεία”. Κρίσιμος σταθμός είναι εκ των πραγμάτων ο σημερινός στη Βιέννη όπου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Υπουργού των Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Send this to a friend