Αθήνα

31 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπεράσπισης κυριαρχίας – Τους αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολύ κοντά στο μεγάλο «ναι» για την ψήφο των αποδήμων – Αλλαγή πλεύσης (;) από ΣΥΡΙΖΑ, δεκτές οι θέσεις του ΚΚΕ

Ένα βήμα πριν από το μεγάλο «ναι» για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού βρίσκονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

Δείτε επίσης

Τσίπρας για επέμβαση στο Joker: Συμφώνησαν ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο Ερντογάν τα βάζει και πάλι με τις ΗΠΑ: Αθέτησαν τις υποσχέσεις τους

Η υιοθέτηση των προτάσεων του ΚΚΕ για όσους θ’ αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου και το «ναι» του Περισσού επιτρέπει στην κυβέρνηση να περάσει μαζί με τις δικές της ψήφους και αυτές από το ΚΙΝΑΛ, την Ελληνική Λύση και βέβαια το ΚΚΕ το νομοσχέδιο, καθώς συγκεντρώνει πλειοψηφία μεγαλύτερη των 200 βουλευτών, όπως απαιτεί το Σύνταγμα. Το αν σ’ αυτή την πλειοψηφία θ’ αθροιστούν τελικώς ΣΥΡΙΖΑ και Μέρα25 είναι κάτι που θα φανεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Γεγονός είναι πάντως ότι ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και καθόλου άκαμπτος μετά από την υιοθέτηση των προτάσεων του ΚΚΕ που περιορίζουν όσους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους θ’ αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει κάποιος για να έχει δικαίωμα ψήφου να μην απουσιάζει από την Ελλάδα για περισσότερα από 35 χρόνια – κι όχι 30, όπως προτάθηκε αρχικά – αλλά για δύο εξ αυτών να έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και να μπορεί να το αποδείξει (π.χ. με στρατιωτική θητεία, σπουδές ή ένσημα). Επίσης, να διαθέτει ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενή α’ βαθμού που κάνει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα (σ.σ.: για φοιτητές ή όσους νέους δεν έχουν ΑΦΜ κι εγκατέλειψαν την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, με το λεγόμενο κύμα του brain drain).

Άγνωστο παραμένει και ποια στάση θα κρατήσει το Μέρα25, αλλά αξίζει να σημειωθεί για μία ακόμη φορά ότι ο αριθμός των 200 βουλευτών για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο εξασφαλίζεται ούτως ή άλλως εάν το ΚΚΕ συμπράξει με ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Έτσι, το κυβερνητικό σχέδιο για την ψήφο των αποδήμων δομείται σε τέσσερις άξονες:

1. Ισοτιμία της ψήφου, δηλαδή προσμέτρηση της ψήφου των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα της ελληνικής επικράτειας.

2.Αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, μαζί με τη δυνατότητα στα κόμματα να τοποθετήσουν, εάν το επιθυμούν, στις λίστες τους Έλληνες από το εξωτερικό.

3.Ψήφος με αυτοπρόσωπη παρουσία, δηλαδή με κάλπες σε πρεσβείες, προξενεία κι άλλους χώρους. Επιστολική ψήφος δεν θα προβλέπεται, ούτε κατ’ εξαίρεση.

4.Δημιουργία ειδικών εκλογικών καταλόγων για τους Έλληνες του εξωτερικού με δικαίωμα ψήφου, στους οποίους θα εγγράφονται όλοι όσοι έχουν ελληνικό ΑΦΜ (ή συγγενείς α’ βαθμού που υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα) και ταυτόχρονα απουσιάζουν στην αλλοδαπή όχι περισσότερα από 35 χρόνια (αντί 30, με βάση το αρχικό σχέδιο), με δύο χρόνια εξ αυτών να τα έχουν περάσει με αποδείξεις στην Ελλάδα.

Η 35ετία και το ΑΦΜ θα κατοχυρωθούν συνταγματικά, ύστερα από συμφωνία όλων των κομμάτων και η σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή θα γίνει την επόμενη Τετάρτη. Από εκεί και πέρα, θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Εσωτερικών, επί του οποίου οριστικά ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θα τοποθετηθούν ως προς τη στάση τους, αναμένοντας και οι δύο τα όσα συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της διακομματικής να αποτυπωθούν και στο χαρτί.

Εκτάκτως στο Ισραήλ ο Νίκος Δένδιας – Θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου
Κουτσούμπας: ΕΕ, ΝΑΤΟ & ΗΠΑ υποθάλπουν την επιθετικότητα της Τουρκίας για τα δικά τους συμφέροντα
Συνομίλησε με Μακρόν ο Μητσοτάκης – «Τα λέει» και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου
Η απάντηση της Αθήνας στην Τουρκία: Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και υπεράσπισης κυριαρχίας – Τους αρχηγούς ενημερώνει ο Μητσοτάκης
Ετοιμάζεται νέα παρέμβαση Μέρκελ στην ελληνοτουρκική ένταση; Για «δραματική κατάσταση», κάνουν λόγο διπλωματικές πηγές
Ελληνοτουρκικά: Τηλεφωνική επικοινωνία Κυριάκου Μητσοτάκη με Σακελλαροπούλου- Γεννηματά