Αθήνα

 

17 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Δημοσκόπηση της Opinion Poll: Στο 7,9% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στο 11,2% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πονοκέφαλος» οι ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ – Μητσοτάκης: Να συγκρατηθούν οι τιμές στα ράφια 

Η ακρίβεια μετά τις συνεχείς ανατιμήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ αποτελεί μόνιμο πια πονοκέφαλο για τους πολίτες αλλά και για την κυβέρνηση που καλείται να βρει λύσεις για να δώσει ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά.

Το καλάθι της νοικοκυράς έχει γίνει πια «ασήκωτο» με τον πληθωρισμό να καλπάζει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα. Το θέμα της ακρίβειας συζητήθηκε φυσικά και χθες κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, σε μια ακόμη προσπάθεια να αποφασισθούν μέτρα που θα βάλουν φρένο στην ξέφρενη πορεία των ανατιμήσεων.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς κατά τη διάρκεια του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου να βάλουν στο στόχαστρο τους την ακρίβεια σε προϊόντα βασικής ανάγκης, έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα για να μην φτάνει το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός χθες από την Κρήτη στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος,  επεσήμανε, ότι το κύμα ακρίβειας «είναι προϊόν του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία».

Μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές κατά της Ευρώπης η οποία δεν έχει καταφέρει ακόμη να δώσει αποφασιστική απάντηση στο πρόβλημα της ενέργειας.

«Όλοι έχουμε θέσει σε εφαρμογή γενναία προγράμματα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στο αυξανόμενο κόστος της ενέργειας. Αλλά θέλω να επισημάνω ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας – Η θέση της Αθήνας 

Σε συνέχεια των προτάσεων που ήδη έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την από κοινού αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, η Ελλάδα προχωρά σε ένα ακόμη βήμα: Προτείνει συγκεκριμένα τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου 80 δις ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου.

Σχετική επιστολή απέστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενόψει του έκτακτου Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου, στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, και την Επίτροπο Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson.

Η Ελλάδα προτείνει συγκεκριμένα τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου στο οποίο θα κατευθύνονται οι πόροι από ένα ειδικό τέλος ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh που θα επιβληθεί στις ευρωπαϊκές εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται -με βάση την κατανάλωση του 2021- ότι θα φέρει ετήσια έσοδα 9 δισ. ευρώ σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να συνδυαστούν με ένα χαμηλότοκο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ύψους 80 δισ. ευρώ, το οποίο θα εξυπηρετείται από τα ετήσια έσοδα της ειδικής εισφοράς.

Τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται στο Ταμείο θα αξιοποιούνται:

-Για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου.

-Για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως πράσινο υδρογόνο και βιομεθάνιο.

-Για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των εταιρειών ενέργειας, λόγω των προσπαθειών τους για αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου.

-Για την επέκταση και την τροποποίηση των υποδομών που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από εναλλακτικές πηγές.

-Για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλο καύσιμο και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, «κανένας εθνικός προϋπολογισμός, σε καμία χώρα, δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, το οποίο διαπερνά τα σύνορα. Απαιτούνται εκτός από τις εθνικές πολιτικές και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις».

«Έχουμε πει πολλές φορές ότι αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει εάν αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή. Χαίρομαι, που η πρότασή μας για ένα συνολικό πλαφόν στο αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη – αναφέρομαι και στο αέριο το οποίο εισάγεται με αγωγούς αλλά και στο LNG – αρχίζει να αποκτά μια πρόσΠθετη δυναμική. Θα μάς μιλήσει γι’ αυτό στη συνέχεια ο Υπουργός.

Και βέβαια αυτή θα πρέπει να συνοδευτεί και από έναν ανασχεδιασμό συνολικά του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου και με δράσεις, όπως κοινές πολιτικές προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα το ξαναπώ: δυστυχώς στον τομέα αυτόν κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση.

Εκτιμώ, όμως, ότι το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει εμφατικά και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι Υπουργοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν κάνει ακόμα περισσότερα βήματα προετοιμασίας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «καθώς η Μόσχα συστηματικά και απροκάλυπτα, μετατρέπει το φυσικό αέριο σε όπλο, σε μοχλό πίεσης, μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της να προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αστάθεια στις χώρες της Δύσης».

Ροή Ειδήσεων

screenshot 6

06/12/2022 | 12:21

Εβελίνα Παπούλια: «Τι θέλετε να σας πω; Για την ανατομία των γεννητικών οργάνων του κ. Φιλιππίδη για να δείτε αν λέω αλήθεια;»

06/12/2022 | 12:19

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για συνταξιούχους: Η θέση της Ελλάδας

06/12/2022 | 12:08

Νέο τεστ αίματος ανιχνεύει ίχνη Αλτσχάιμερ χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα
screenshot 27

06/12/2022 | 12:02

Καλαμαριά: Εκκένωσαν νηπιαγωγείο- Έβγαιναν καπνοί από τον καυστήρα

06/12/2022 | 12:01

ΕΔΑ Αττικής: Επενδύσεις για τη διάδοση της χρήσης του φυσικού αερίου και τη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών

06/12/2022 | 11:59

O Δημήτρης Μπάσης αποκαλύπτει το πραγματικό όνομα του: «Δεν άρεσε καθόλου στον πατέρα μου»
screenshot 25

06/12/2022 | 11:51

Παγκόσμια πρωτιά: Το αυτόνομο σύστημα στάθμευσης της Bosch και της Mercedes-Benz εγκρίθηκε για εμπορική χρήση

06/12/2022 | 11:49

Φαίδρα Μαρασλή: Αγνώριστη η κόρη της Βάνας Μπάρμπα

06/12/2022 | 11:44

Τραγωδία στις Σέρρες: Το απόγευμα η κηδεία του 11χρονου
screenshot 4

06/12/2022 | 11:44

Γιώργος Κιμούλης: «Υπάρχουν κι άλλα πράγματα στη ζωή από την καριέρα»

06/12/2022 | 11:36

To συγκλονιστικό αντίο του Τραβόλτα στην Kirstie Alley: «Σ’ αγαπώ Kirstie. Ξέρω ότι θα ξανασυναντηθούμε»

06/12/2022 | 11:34

Το τέλος των κοινωνικών δικτύων;
screenshot 3

06/12/2022 | 11:28

Τάσος Τρύφωνος: «Ο κύκλος για τον πιο αδύναμο κρίκο έκλεισε για μένα πριν λίγες μέρες»

06/12/2022 | 11:25

Κορονοϊός: Σε ποιους επιστρέφεται το πρόστιμο των ανεμβολίαστων

06/12/2022 | 11:08

Ευάγγελος Γάκης: Οι 3D αρθροπλαστικές είναι το μέλλον
Δημοσκόπηση της Opinion Poll: Στο 7,9% η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Στο 11,2% το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
Δημοσκόπηση DATA C: Τι ψηφίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου – Μπροστά η ΝΔ με 13,1 μονάδες διαφορά
Δημοσκόπηση RASS: Στις 7,8 μονάδες το προβάδισμα ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ- Στο 13,8% το ΠΑΣΟΚ
screenshot 8
Εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για την Κυβερνοασφάλεια – Συντονίστρια η Άννα Διαμαντοπούλου
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Επιμένουμε σε ένα σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών στη χώρα για προοδευτικές και εναλλακτικές λύσεις με κοινωνικό πρόσημο
Eurogroup: «Λευκός καπνός» για ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας – Ντόναχιου: «Iστορική στιγμή» η απόφαση