• Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου
  • 13:01

Αθήνα

15 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πώς η προεδρική εκλογή ανακατεύει την τράπουλα στη ΝΔ

Βροχή πέφτουν τα μηνύματα προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας από βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος που σπεύδουν να πάρουν θέση εν όψει της προεδρικής εκλογής.

Βροχή πέφτουν τα μηνύματα προς την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας από βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος που σπεύδουν να πάρουν θέση εν όψει της προεδρικής εκλογής.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Η περιγραφή της θέσης τους και το αποτύπωμα που αφήνουν στην δημόσια συζήτηση δείχνει αναμφισβήτητα ότι έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται διαφορετικές “τάσεις”, ενώ την ίδια στιγμή η κουβέντα στα “γαλάζια πηγαδάκια” τροφοδοτείται από σενάρια και φήμες για τα κριτήρια που θα υιοθετήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν καταλήξει στην τελική του επιλογή. Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κόψει μαχαίρι την σχετική συζήτηση και διαμηνύει στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι η “προεδρολογία” στην παρούσα φάση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και ένδειξη αμετροέπειας ενόσω υφίσταται ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Αρκετοί βουλευτές -και κυρίως της νέας φουρνιάς- εκτιμούν ότι η επανεκλογή Παυλόπουλου χάνει έδαφος καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν διαφορετικό προσανατολισμό. Αναμένουν πάντως τις επίσημες ανακοινώσεις και προτιμούν την ανταλλαγή απόψεων στις κατ' ιδίαν συζητήσεις. Αντιθέτως άλλοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ναι μεν δηλώνουν ότι αναμένουν την πρωθυπουργική επιλογή, αλλά στη συνέχεια δεν αποφεύγουν να αναλύσουν τις απόψεις που επικρατούν στο εσωτερικό του κόμματος. «Είμαστε δημοκρατικό κόμμα και ο καθένας έχει την άποψή του. Από κει και πέρα περιμένω όπως όλοι την απόφαση του πρωθυπουργού. Ο Προκόπης Παυλόπουλος πάντως δεν είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής από μια μεγάλη μερίδα εντός της ΝΔ», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Λοβέρδος μιλώντας στο One με προφανή διάθεση να φωτίσει το ανάγλυφο των απόψεων στη Νέα Δημοκρατία.

Στην ίδια “γραμμή” δηλαδή κατά της επανεκλογής του κ. Παυλόπουλου τάχθηκε και ο προερχόμενος από το Ποτάμι βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος, μιλώντας στο Kontra δήλωσε ότι δε θα ήθελε την επανεκλογή Παυλόπουλου. Ο κ. Φωτήλης συνέστησε σε συναδέλφους του -κάποιοι λένε ότι απευθυνόταν στο κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη- να μην μιλούν για το θέμα, αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε με νόημα: «τώρα, αν επιμένετε να θέλετε την προσωπική μου άποψη, εγώ θα έκανα άλλη επιλογή».

Από την άλλη πλευρά ο αντιπρόεδρος της βουλής, κ. Κακλαμάνης είναι υπέρμαχος της επανεκλογής του κ. Παυλόπουλου και δε αποφεύγει να επιχειρηματολογήσει σχετικά στις δημόσιες παρεμβάσεις του. Ο κ. Κακλαμάνης και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, υποστήριξε προχθές στο ΘΕΜΑ 104,6, ότι «όταν έχεις έναν άνθρωπο, που ιδεολογικά προέρχεται από την παράταξή σου και μπορείς να τον εκλέξεις με 240 ψήφους, δεν χρειάζεται να ψάχνεις γι’ άλλον». Δηλαδή πρόβλεψε ότι το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτήν τη επιλογή και έτσι δεν θα χρειαστεί τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαρακτηρίζοντας μάλιστα «απολύτως επιτυχημένη» τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου σχολίασε με δηκτικό ύφος ότι «από τα ονόματα που κυκλοφορούν για τη θέση του Προέδρου κανένα δεν υπερτερεί σε οτιδήποτε του κ. Παυλόπουλου».

Είναι πασιφανές ότι οι “καραμανλικοί” βουλευτές θα επιμείνουν στο να στέλνουν μηνύματα υπέρ της παραμονής στο Προεδρικό Μέγαρο του κ. Παυλόπουλου, αφήνοντας ταυτόχρονα να φανεί η δυσφορία τους για επιλογή από τον κεντροαριστερό και “σημιτικό” χώρο. Πολιτικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά εν τω μεταξύ θα ήθελαν να δουν να εγκαθίσταται ο πρώην πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο- ενδεικτική ήταν η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη που προηγήθηκε της παρέμβασης Κακλαμάνη. Έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να μπει στο δίλημμα “Παυλόπουλος ή Σαμαράς” που προκαλεί πλήθος συζητήσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο στέλεχος πιστεύει ότι τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν στις αρχές Γενάρη κι ότι ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής θα “δυσκολευτούν” να απορρίψουν την πρότασή του....

Send this to a friend