• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 13:07

Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Πως θέλει το ΚΙΝΑΛ να κάνει πράξη την μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση - Περνά από κρησάρα τις προγραμματικές δεσμεύσεις κάθε υπουργού

Με επιθετικούς προγραμματικούς τόνους επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής να ενισχύσει την αντιπολιτευτική του τακτική εναντίον της νέας κυβέρνησης.

Με επιθετικούς προγραμματικούς τόνους επιχειρεί το Κίνημα Αλλαγής να ενισχύσει την αντιπολιτευτική του τακτική εναντίον της νέας κυβέρνησης.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Ελάχιστες ώρες μετά τις προγραμματικές δηλώσεις και πριν την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου στην βουλή, το Κίνημα Αλλαγής περνά από δεύτερη κρησάρα τις δεσμευτικές δηλώσεις του κάθε υπουργού και σταματά στα σημεία που προϊδεάζουν για τις επόμενες σκληρές αντιπαραθέσεις με την κυβερνητική πλευρά.

Στόχος της Φώφης Γεννηματά άλλωστε, είναι το κόμμα της να φτάσει στο Σεπτέμβρη έχοντας αφήσει πίσω του τα πρώτα δείγματα γραφής για το προφίλ της αντιπολίτευσης που θέλει να ασκήσει απέναντι στην κυβέρνηση και για τον τόνο της αναμέτρησης στο πεδίο της κεντροαριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη παρέπεμπαν για παράδειγμα χθες το βράδυ με νόημα στην “επίθεση” προς την υφυπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου την οποία κατηγορούν ότι στην ομιλία της κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων έθεσε ηλικιακό όριο των 30 ετών για την πρόσθετη ενίσχυση των γυναικών που θα αποκτήσουν παιδί, “υπερθεματίζοντας σε εισαγωγή διακρίσεων όπως του Όρμπαν  που έχει θέσει όριο τα 40 έτη!”. Στη σχετική ανακοίνωση η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για ηλικιακές διακρίσεις και καλεί την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της βουλής για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι συστάθηκε με πρωτοβουλία της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Με αυτήν την “επιθετική” κίνηση το ΚΙΝΑΛ δείχνει ότι θα συμπεριλάβει και άλλες παρεμβάσεις πολιτικού και ιδεολογικού χαρακτήρα στην ατζέντα του για το αμέσως προσεχές διάστημα κι ότι εκτός αυτού θα κάνει πράξη την δέσμευσή του για μαχητική και προγραμματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα όμως θα επιδιώξει και να διατηρήσει την εικόνα της συμπαγούς κοινοβουλευτικής ομάδας κατά την συζήτηση και την ψήφιση των πρώτων νομοσχεδίων.

Μετά το πρώτο κρας-τεστ στην κορυφαία διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων η Χαριλάου Τρικούπη εκφράζει καταρχάς την ικανοποίησή της για τον συντονισμό της κοινοβουλευτικής ομάδας και δίνει ραντεβού- όπως συμπληρώνουν έμπειρα στελέχη- στις επόμενες κρίσιμες πολιτικές μάχες, εντός και εκτός βουλής. Η Φώφη Γεννηματά , θέλει να επιβεβαιώσει στην πράξη την απόφαση για την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και τις ... αποστάσεις τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπερ σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα καταψηφίσει όποιο νομοσχέδιο ή τροπολογία εφεξής είναι “έξω” από την προγραμματική του ατζέντα- χωρίς αυτό να αποκλείει ωστόσο την υπερψήφιση θετικών κατά το ΚΙΝΑΛ ρυθμίσεων. Οι καλά γνωρίζοντες “στοιχηματίζουν” ότι το ΚΙΝΑΛ δύσκολα θα καταψηφίσει φοροελαφρύνσεις, ενώ είναι πιθανό να σταθεί υπέρ της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για το άσυλο εφόσον βέβαια εκείνη παρουσιάζει πρόταση που να “ταυτίζεται” με το νόμο Διαμαντοπούλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναφορά του Μιχάλη Κατρίνη από το βήμα της βουλής, που ερμηνεύτηκε ως άποψη κατά της κατάργησης του ασύλου προκάλεσε αξιοσημείωτες συζητήσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Ο βουλευτής Ηλείας πάντως, είχε ταχθεί και είχε ψηφίσει στο παρελθόν το νόμο Διαμαντοπούλου- γεγονός που “έσβησε” γρήγορα την ανησυχία της Χαριλάου Τρικούπη για την στάση του κατά την σχετική με το άσυλο συζήτηση στην βουλή μέσα στον Αύγουστο.

Την ίδια ώρα εν τω μεταξύ στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής, όπως ο Σταμάτης Μαλέλης συνεχίζει να εξαπολύει, αμέσως ή εμμέσως, πυρά εναντίον της Φώφης Γεννηματά, ξεκινώντας από το εκλογικό αποτέλεσμα το οποίο χαρακτηρίζει μη ικανοποιητικό. Ο τέως Γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μιλώντας στο news247 δήλωσε ότι τα κόμματα και δη της αντιπολίτευσης πρέπει να συνομιλούν μεταξύ τους, ενώ πρόσθεσε: “Η ΝΔ είναι απέναντι μας. Παραμένει βαθιά συντηρητική. Επίσης δεν συμφωνώ με τη λογική του μπαλαντέρ. Το κόμμα μας δεν είναι ένας πολιτικός σχηματισμός του Κέντρου. Είναι της κεντροαριστεράς. Της σοσιαλδημοκρατίας. Θα δώσω τους αγώνες μου ώστε το Κόμμα να πάει μπροστά και αριστερά. Δεν αισθάνομαι καθόλου κεντρώος». Κατά τον κ. Μαλέλη «Το κόμμα πρέπει να παραμείνει στην αριστερή πλευρά του πολιτικού χάρτη. Δεν θέλω να φανταστώ το κόμμα μου στο κέντρο. Αυτό δεν θα έχει καμία σχέση με το κόμμα που έχτισε ο Ανδρέας. Όλοι και περισσότερο η ηγεσία του κόμματος ,έχουμε τεράστιες ιστορικές ευθύνες». Αίσθηση τέλος προκαλεί η απάντησή του στο ερώτημα για το αν βλέπει θετικά την Προοδευτική Συμμαχία του Αλέξη Τσίπρα: «Αυτό για το οποίο μάχομαι προσωπικά και αταλάντευτα εδώ και χρόνια είναι η δημιουργία της μεγάλης και σύγχρονης κεντροαριστεράς. Η ζωή προχωράει και καλύπτει τα κενά. Για όλα αποφασίζει ο κυρίαρχος λαός».

Send this to a friend