Αθήνα

19 oC

αίθριος καιρός

Οι διαρροές Μαξίμου

Πώς Τσίπρας και Καμμένος έριξαν τη «ζαριά» των εκλογών το Μάιο - Οι συντάξεις, το Σκοπιανό, το παρασκήνιο και τα σενάρια απλής αναλογικής

Σενάρια εκλογών το Μάιο επανέρχονται στο προσκήνιο, ύστερα από τις εξελίξεις στο θέμα των συντάξεων, το Σκοπιανό, αλλά και τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου την Παρασκευή. Η διαρροή από την πλευρά του Μαξίμου πως ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους συμφωνήθηκε «οι εξελίξεις να δρομολογηθούν το Μάρτιο» οδηγεί αβίαστα σ' αυτό το συμπέρασμα, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι έως τότε θα πρέπει να έχει έλθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών και να έχουν προχωρήσει στις κινήσεις τους - δηλαδή στην αποχώρηση από την κυβέρνηση - όπως έχουν ανακοινώσει οι ΑΝΕΛ.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η παραπομπή, εξάλλου, των οριστικών αποφάσεων για τις συντάξεις στις αρχές Δεκεμβρίου πρακτικά «μηδενίζει» το κοντέρ, δεδομένου πως ακόμη και στην περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική για την κυβέρνηση, τότε το Σκοπιανό θα είναι η θρυαλλίδα που θα οδηγήσει στις κάλπες και ο δρόμος αυτός δεν θα έχει επιστροφή. Σε μια τέτοια περίπτωση, μάλιστα, ιδιαίτερα αν ο πρωθυπουργός δεν αιφνιδιάσει και δεν αποφασίσει εκλογές τον Ιανουάριο, υπάρχει ακόμη και το σενάριο της κυβέρνησης μειοψηφίας έως ότου η χώρα οδηγηθεί στις εκλογές το Μάιο, εάν δηλαδή οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, εάν οι συντάξεις περικοπούν κανονικά από τον Ιανουάριο και δεν στηθούν κάλπες άμεσα, η συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου και η συμφωνία τους για «εξελίξεις το Μάρτιο» φωτογραφίζει κατ' ουσίαν κάλπες το Μάιο κι όχι νωρίτερα. Για ποιο λόγο; Διότι ακόμη κι αν αυτή η ρήξη ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους επέλθει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, πρακτικά δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές τον Απρίλιο κι ένα μήνα αργότερα σε ευρωεκλογές κι αυτοδιοικητικές, οπότε όλες οι κάλπες θα στηθούν μαζί στα τέλη Μαΐου.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εξάλλου, έχουν αναθαρρήσει μετά τα αποτελέσματα των πρώτων φθινοπωρινών δημοσκοπήσεων, αφού, παρά την τραγωδία στο Μάτι και τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας κρατούν δυνάμεις. Πιστεύουν μάλιστα ότι με τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, μια νίκη στο θέμα των συντάξεων και την αποφυγή των περικοπών, αλλά και άλλα γεγονότα που θα δημιουργήσουν ένα θετικό κλίμα στο πεδίο της οικονομίας θα μπορούσαν ν' ανατρέψουν το κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τι σημαίνει αυτό ρεαλιστικά; Όχι να κερδίσουν τις εκλογές, αλλά τουλάχιστον να κρατήσουν δυνάμεις, να μειώσουν τη διαφορά από τη ΝΔ και στις ιδανικές γι' αυτούς συνθήκες να οδηγήσουν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης και σε μια επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση. Η οποία θα γίνει με απλή αναλογική και αυτομάτως θα καταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ως δεύτερη πολιτική δύναμη, «μόνιμο» παίκτη και αντίστοιχα «μόνιμο» κυβερνητικό εταίρο, δεδομένου πως τα νούμερα δεν βγαίνουν στην απλή αναλογική για το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνον με τη σύμπραξη του πρώτου και δεύτερου κόμματος...

Send this to a friend